Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το «μήκος και πλάτος των διατροφικών επιλογών» για καρκινοπαθείς από τον Ηλία Μαμαλάκη

Το «μήκος και πλάτος των διατροφικών επιλογών» για καρκινοπαθείς από τον Ηλία Μαμαλάκη

0

Ο δημοφιλής σεφ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν.Ξάνθης ‘’Παραμένοντας ΖΩΗροί” το απόγευμα της Δευτέρας

Η Ταμίας του Συλλόγου, κα Μαίρη Σεμιτέλου στο «Ε»: «Απαντήθηκαν ερωτήματα αναφορικά με την μέριμνα για μία ισορροπημένη διατροφή-Επιδοκιμάζουμε μία καλή ψυχολογική κατάσταση μαζί με στήριξη και υποστήριξη!»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν.Ξάνθης Παραμένοντας ΖΩΗροί” φιλοξένησε το απόγευμα της Δευτέρας 13/03 τον αγαπημένο Σεφ Ηλία Μαμαλάκη σε μια ξεχωριστή εκδήλωση – ομιλία  με θέμα «Μικρά μυστικά καθημερινής διατροφής για όλους», στην αίθουσα του Ξενοδοχείου ΕΛΙΣΣΩ.

Ο γνωστός Σεφ μίλησε για την προσωπική του εμπειρία με τον καρκίνο, για την χαρά και την κοινωνικότητα της γευστικής διατροφής. Τέλος, παρουσίασε μικρά διατροφικά μυστικά και συνταγές ειδικά για καρκινοπαθείς, σε μια εκδήλωση με είσοδο ελεύθερη για όλους.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο Δήμαρχος, κ. Μανώλης Τσέπελης, η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων, κα Εύα Τσακίρη, ο Αντιδήμαρχος, κ. Μανώλης Φανουράκης, ο Πρόεδρος ΚΚΠΑ Ξάνθης, κ.Παναγιώτης Αμβροσιάδης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Σοφία Ψωμά, εκπρόσωποι Συλλόγων-Φορέων όπως επίσης και πλήθος συμπολιτών μας προκειμένου να αφουγκραστούν σκέψεις-προβληματισμούς από έναν άνθρωπο που έδωσε τη δική του μάχη με τον καρκίνο.

Προς επίρρωση, η Ταμίας του Συλλόγου, κα Μαίρη Σεμιτέλου μοιράστηκε τις εντυπώσεις της από την εκδήλωση με το «Ε» και μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το θέμα της εκδήλωσης  ήταν ‘’Μικρά μυστικά καθημερινής διατροφής για όλους’’. Η συνάντηση έγινε με αφορμή ενα βιβλίο σε συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ και αφορούσε στην διατροφή ασθενών με κακοήθεια στο έντερο. Επίσης, αναφορά έγινε και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και έχουν ευαισθησία στις τροφές. Χαρακτηριστικά απαντήθηκαν ερωτήματα όπως:-Πώς μπορούμε να  κάνουμε τις τροφές νόστιμες και θρεπτικές χωρίς να επιβαρύνεται ο ασθενής; Γενικά, έγιναν διάφορες ερωτήσεις όπως για τα λαχανικά αν κάνουν καλό, για το μαύρο ψωμί και τα φρούτα και η απάντηση ήταν αρνητική, γιατί ό,τι έχει ίνες είναι δυσκολοχώνευτο για το ευαίσθητο στομάχι και έντερο».

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν τα ακόλουθα αναφορικά με συστάσεις που άπτονται των διατροφικών επιλογών και της ψυχολογίας:

-Τα διάφορα μυρωδικά να βράζονται και να χρησιμοποιείται ο ζωμός τους.

-Χρειάζεται καλή διατροφή σε πρωτεΐνες, μικρές και πολλές μερίδες την ημέρα.

-Με τα γλυκά και την ζάχαρη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν δεν υπάρχει δυσανεξία στην λακτόζη.

-Η καλή ψυχολογική κατάσταση βοηθάει επίσης και χρειάζεται στήριξη και υποστήριξη από συγγενείς και φίλους.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…