Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Το έθιμο της Καμήλας ζωντάνεψε στη Σταυρούπολη

Το έθιμο της Καμήλας ζωντάνεψε στη Σταυρούπολη

0

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σταυρούπολης και Κομνηνών ανέλαβαν την διοργάνωση των εορταστικών εθίμων της Καθαράς Δευτέρας στην ορεινή Ξάνθη

Την Καθαρή Δευτέρα αναβίωσε στην Σταυρούπολη το έθιμο της Καμήλας, που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έθιμο, οι νέοι κατασκευάζουν με άχρηστα πανιά και δέρματα το ομοίωμα μιας καμήλας την οποία κινούν δυο νεαροί που βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από τα πανιά. Ο ιδιοκτήτης της (ντυμένος Άραβας) την περιφέρει από σπίτι σε σπίτι με την συνοδεία φλογέρας ή νταουλιού και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών φιλοδωρούν την καμήλα με λιχουδιές και χρήματα. Αν ξεφύγει από τον αφέντη της τότε τη φιλοδωρούν με ξύλο. Το ζώο συμβολίζει την πορεία του ανθρώπου, που είναι υποταγμένος στην μοίρα του, με τα κέρδη και τις ατυχίες του.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σταυρούπολης και Κομνηνών ανέλαβαν την διοργάνωση των εορταστικών εθίμων της Καθαράς Δευτέρας με μεγάλη επιτυχία αφού ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έμεινε πλήρως ικανοποιημένος.

«Οι Λαογραφικές εκδηλώσεις της Κ. Δευτέρας στην περιοχή της Σταυρούπολης έχουν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πολιτιστικό χαρακτήρα! Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτές, ιδιαίτερα στους πολιτιστικούς συλλόγους Σταυρούπολης και Κομνηνών και φυσικά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που σε πείσμα των δυσκολιών και ανισοτήτων διαμένουν εκεί και δίνουν ζωή στους ομορφότερους οικισμούς του Δήμου μας!», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…