Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Το δικό της δωμάτιο» του Γιάννη Λασπιά: Βασισμένο στο δοκίμιο «A room of one’s own» της Virginia Woolf

«Το δικό της δωμάτιο» του Γιάννη Λασπιά: Βασισμένο στο δοκίμιο «A room of one’s own» της Virginia Woolf

0

Από τις 29 Μαρτίου στη Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή το έργο του Γιάννη Λασπιά «Το δικό της δωμάτιο» βασισμένο στο δοκίμιο «A room of one’s own» της Virginia Woolf.

Σκέψεις στο χαρτί…

“Μα εμείς σας ζητήσαμε να μιλήσετε για τις Γυναίκες και την Πεζογραφία. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα μας.”

Πόσα ερωτηματικά εγείρονται από αυτήν τη φράση που βγαίνει από το στόμα του διευθυντή του Κολεγίου Νιούχαμ (Newham) του Cambridge προς τη Virginia Woolf, επισκέπτρια στο Κολέγιο για να δώσει διάλεξη με τίτλο «Γυναίκα και Πεζογραφία», κάπου στα 1928. Ποιο θα μπορούσε να είναι το κάτω κείμενο; Από το ξεκίνη-«Μα» του, διαμορφώνει μία αρνητική διατύπωση, από την οποία προκύπτει ότι «εμείς», δηλαδή «εμείς όλοι που είμαστε υπεύθυνοι για την πρόσκληση σας εδώ», δεν είμαστε σίγουροι για το αν τελικά θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας. Ποιοι εμείς; οι καθηγητές, επιμελητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, άντρες ως επί το πλείστον, διότι ιστορικά τα Ανώτατα Ιδρύματα ανοίγουν δειλά τις πόρτες τους στις γυναίκες μόλις το 19ο αιώνα, αλλά με διακρίσεις και απαγορεύσεις. «Σας ζητήσαμε λοιπόν να μας μιλήσετε για τις γυναίκες και την πεζογραφία, οπότε μείνετε στο θέμα μας και μην εισέρχεστε σε αναλύσεις των οποίων η έκβαση είναι αμφιλεγόμενη, άτοπη και ουσιαστικά ανούσια!», θα εννοούσε ο “ποιητής”.

Με αφορμή τις ομιλίες της στο Κολέγιο Νιούχαμ και στο Κολέγιο γυναικών Γκίρτον του Κέιμπριτζ τον Οκτώβριο του 1928, η Γουλφ συγγράφει το δοκίμιο «A room of one’s own» (Ένα δωμάτιο ολόδικο της). Στα έξι κεφάλαια του δοκιμίου, μέσα από συσχετισμούς ιστορικούς και μυθοπλαστικούς, αναζητά, αποκαλύπτει, σχολιάζει τις κοινωνικές ανισότητες, τα στερεότυπα του φύλου και τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο της η ελεύθερη έκφραση της γυναίκας ανά τους αιώνες. Ο Γιάννης Λασπιάς συνθέτει με αφορμή το σύγγραμμα της Γουλφ μια θεατρική δήλωση, μια performance, όπου τρεις γυναικείες μορφές, που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία της λογοτεχνίας και ένα φανταστικό πρόσωπο (δημιούργημα της ίδιας της Γουλφ) καταθέτουν την αγωνία τους, την ευαισθησία τους, τον αγώνα τους γι’ αυτό που σήμερα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: την ελευθερία της γυναίκας στην έκφραση και τη δημιουργία.

Παραστάσεις θα δοθούν από την Τετάρτη 29 Μαρτίου έως και την Κυριακή 2 Απριλίου και από την Τετάρτη 5 Απριλίου έως και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, στις 9:00μ.μ., στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Εισιτήρια : κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…