Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλη – «φαντάσματα» ζωντανεύουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Τέλη – «φαντάσματα» ζωντανεύουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων

0

Με νέα ρύθμιση οι δήμοι θα μπορούν να ζητούν απαράγραπτα αναδρομικά δημοτικά τέλη …65 ετών και για ΤΑΠ 30 ετών!

 Έρχεται νέο αλαλούμ στις αγοραπωλησίες ακινήτων –  Άμεση ανάκληση της ρύθμισης ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

 Τα πάνω – κάτω φέρνει στην κτηματαγορά τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που ουσιαστικά καταργώντας την παραγραφή οφειλών στα πέντε έτη δίνει το δικαίωμα στους δήμους για να εκδώσουν το πιστοποιητικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας να ζητούν αναδρομικές οφειλές έως και 60 ετών για δημοτικά τέλη και για οφειλές ΤΑΠ 30 ετών! Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλους τους εμπλεκομένους με τις μεταβιβάσεις ακινήτων όπως συμβολαιογράφους και μηχανικούς σε μια εποχή μάλιστα που επιχειρείται να γίνει ηλεκτρονική η διαδικασία της μεταβίβασης ενώ δημιουργεί πολλά προβλήματα καθυστερήσεων και επιπρόσθετη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες. Να σημειώσουμε ότι το πιστοποιητικό ΤΑΠ είναι πλέον το “κομβικό” έγγραφο που απαιτείται για να αλλάξει χέρια ένα ακίνητο, καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις η έλλειψή του προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας. Όπως είναι κατανοητό η νέα ρύθμιση περιπλέκει την διαδικασία προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα. Για το λόγο αυτό προκαλεί και αντιδράσεις.

 Νέο αλαλούμ στις μεταβιβάσεις με το ΤΑΠ  – Αναδρομικά 65 ετών για δημοτικά τέλη θα απαιτούν οι δήμοι

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης το πιστοποιητικό ΤΑΠ απαιτείται για να γίνει ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας και πολλές φορές οι δήμοι καθυστερούν στην έκδοσή του. Όπως ανέφερε ενημερώθηκε για την νέα ρύθμιση από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά ότι η ρύθμιση είναι επαχθής για τις μεταβιβάσεις αφού οι δήμοι θα μπορούν να ανατρέχουν χρονικά 30 χρόνια πίσω για οφειλές.

«Οι δήμοι θα “γδέρνουν” κυριολεκτικά τους πολίτες με απαράγραπτα αναδρομικά τέλη ακόμη και έως 30-65 ετών!»    

Να σημειώσουμε ότι η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα ζητά την άμεση ανάκληση της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, με την αιφνιδιαστική εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των Δήμων που ψηφίστηκε με τον νόμο 5027/2.3.23, το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι επιβάλουν χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών ακόμη και από το… 1958 στους ιδιοκτήτες ακινήτων που κατά τη μεταβίβαση ακινήτων οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά. Ενώ δηλαδή το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σύσσωμη η νομολογία, υιοθετούν την πενταετία, οι δήμαρχοι, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης θα “γδέρνουν” κυριολεκτικά τους πολίτες με απαράγραπτα αναδρομικά τέλη ακόμη και έως 30-65 ετών!

Άμεση ανάκληση της ρύθμισης ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

«Λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και την παραμονή της ανακοίνωσης του “ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου”, το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Προσθέτει δε ότι οι διατάξεις αυτές παραβαίνουν κάθε αρχή και έννοια δικαίου, είναι άκρως καταπιεστικές για τους πολίτες και πρακτικά ανεφάρμοστες, και θα καταπέσουν από την πρώτη προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Καταλήγοντας καλεί τους υπουργούς να ανακαλέσουν: « ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία σας να τις ανακαλέσετε, όπως επιβάλλουν οι αρχές του Δικαίου και της Χρηστής Διοίκησης, αποκαθιστώντας την σταδιακή μείωση της παραγραφής κάθε αξίωσης των δήμων στην πενταετία, όπως ίσχυσε επί δεκαετίες και μέχρι το 2014, και όπως πρέπει να ισχύει σήμερα και στο εξής. Ταυτόχρονα σας καλούμε τόσο να επαναφέρετε σε μόνιμη ισχύ τις ορθές και επωφελείς και για τους δήμους ρυθμίσεις για τα αδήλωτα εμβαδά, μέσω της λειτουργείας της γνωστής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, με σταδιακά κλιμακούμενες προσαυξήσεις, όσο και να τερματίσετε την συνεχιζόμενη παγίδευση των ανυποψίαστων πολιτών που δεν γνωρίζουν ότι όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση ενός ακινήτου, συνεχίζεται η χρέωση δημοτικών τελών εις βάρος του, εκτός αν δηλώσουν τη διακοπή στην υπηρεσία εσόδων του οικείου δήμου, νομοθετώντας την αυτόματη διακοπή τους, εκτός αν ο δήμος μπορεί να τεκμηριώσει τη χρήση του ακινήτου με οποιοδήποτε τρόπο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…