Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνάντηση με τις Πρυτανικές αρχές είχαν οι φοιτητές του ΔΠΘ

Συνάντηση με τις Πρυτανικές αρχές είχαν οι φοιτητές του ΔΠΘ

0

Οι φοιτητές έθεσαν στο τραπέζι τα θέματα που τους απασχολούν, αλλά δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις του πρύτανη

«Το ερώτημα είναι ότι με όλες αυτές τις καθυστερήσεις, πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες των κτηρίων Β (Β1 – Β2) των εστιών», αναφέρει η Φανή Καρανάτσιου, μέλος του Δικτύου ΔΠΘ

Την Τρίτη 28 Μαρτίου ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, Φοιτητικοί Σύλλογοι από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, πραγματοποίησαν την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΔΠΘ, που αποφασίστηκε το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που βρέθηκαν στην Πρυτανεία συνομιλήσαν με τον πρύτανη κ. Μάρη και αντιπρυτάνεις κοινοποιώντας του τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων των φοιτητών.

«Εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τον ψηφισμένο νόμο»

Όπως δήλωσε η Φανή Καρανάτσιου, μέλος του Δίκτυο ΔΠΘ στη Ξάνθη στο «Ε», τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η επικείμενη διαγραφή φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το ν+2, ο αποκλεισμός φοιτητών από τις λέσχες, η άσχημη κατάσταση των υπαρχουσών εστιών και η καθυστέρηση παράδοσης των νέων αλλά και η άρση του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα της διαγραφής των φοιτητών, σύμφωνα με την κα Καρανάτσιου, ο κ. Μάρης ανέφερε ότι οι Πρυτανικές Αρχές θα πρέπει να ακολουθήσουν τον νόμο κατά γράμμα και δεν μπορούν να παρεκκλίνουν. Όπως υπογραμμίζει η ίδια «ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έστειλε ένα mail στους φοιτητές που πλησιάζουν το χρονικό περιθώριο του ν+2 ώστε να επιληφθούν της κατάστασης όπως επίσης να οργανωθούν έξτρα μαθήματα και σεμινάρια με σκοπό την έγκυρη αποφοίτησή τους».

Η αναθεώρηση του άρθρου 16, την οποία υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, «κόκκινο πανί» για τους φοιτητές

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης σε διάφορες περιπτώσεις έχει υποσχεθεί ότι θα αναθεωρήσει το άρθρο 16, προκειμένου να επιτραπεί η αδειοδότηση για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Με δεδομένη αυτή τη συνθήκη, σύμφωνα με το Δίκτυο ΔΠΘ, οι φοιτητές ζήτησαν από τον κ. Μάρη να συνταχθεί μαζί τους και να προβεί σε ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζει μία τέτοιου είδους αναθεώρηση. Ο κ. Μάρης με τη σειρά του δεσμεύτηκε, αν και όταν ανοίξει η συζήτηση, η Πρυτανεία να είναι με το μέρος των φοιτητών.

Το ζήτημα της σίτισης για τους φοιτητές είναι κρίσιμης σημασίας

Το πρόβλημα αποκλεισμού από την Λέσχη των εστιών δυστυχώς, όπως ανέφερε η κα Καρανάτσιου, δεν λύθηκε και δεν μπορεί να λυθεί πιθανότατα διότι η συγκεκριμένη λέσχη δεν υπάγεται στο πανεπιστήμιο αλλά στον ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ως συνέπεια οι πανεπιστημιακές αρχές δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό καθώς οι προσλήψεις των εκάστοτε εργολάβων δεν γίνονται από το πανεπιστήμιο. Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ο κ. Μάρης μας ανέφερε ότι στη Σύνοδο Πρυτάνεων εισήγαγε το ζήτημα των δύο εστιών αλλά η λύση θα πρέπει να έρθει κεντρικά».

«Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ευθύνεται για την καθυστέρηση παράδοσης των νέων κτηρίων των εστιών»

Η κ. Καρανάτσιου σημείωσε ότι «οι Πρυτανικές Αρχές μας ενημέρωσαν ότι τα σχέδια των νέων κτηρίων των εστιών τα ολοκλήρωσε το τμήμα των πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου και ενώ είχαν περάσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο, δεν έγιναν δεκτά από το Υπουργείο Υποδομών. Οπότε η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «το πλάνο του Πανεπιστημίου είναι κάθε χρόνο να παραδίδονται δύο καινούργια κτήρια, όπως μας είπε ο κ. Μάρης αλλά το ερώτημα είναι ότι με όλες αυτές τις καθυστερήσεις, πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες των κτηρίων Β (Β1 – Β2);»

Το τελευταίο ζήτημα που τέθηκε είναι αυτό της μεταφοράς των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο. Όπως αναφέρει η κα Καρανάτσιου «στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων ζητήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση αλλά δεν υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. Η υπόσχεση που μας δόθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές είναι ότι θα κοινοποιήσει την αίτηση για ακόμη μια φορά στο αρμόδιο Υπουργείο όπως και στους εργολάβους σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…