Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σχέδιο αστικής προσβασιμότητας για τα εμποδιζόμενα άτομα στον δήμο Ξάνθης  

Σχέδιο αστικής προσβασιμότητας για τα εμποδιζόμενα άτομα στον δήμο Ξάνθης  

0

Με πόρους του Πρασίνου Ταμείου

 

Ειδικός σύμβουλος θα αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας

 

 

Σε τροχιά υλοποίησης θέτει ο δήμος Ξάνθης μια δράση που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και αφορά την Αστική Προσβασιμότητα για τα εμποδιζόμενα άτομα.

Ο όρος «εμποδιζόμενα άτομα» περιλαμβάνει τόσο τα άτομα με αναπηρία, όσο και τα άτομα με μειωμένες ικανότητες δηλαδή: τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65 και πάνω) οι έγκυες τα άτομα με ασυνήθιστες σωματικές διαστάσεις. Η δράση αφορά όλους του δήμους και ο δήμος Ξάνθης και το  ποσό που θα λάβει ο δήμος από την κατανομή είναι 60.000 ευρώ.

Με πόρους του Πρασίνου Ταμείου το Σχέδιο Αστικής προσβασιμότητας για τα εμποδιζόμενα άτομα  

Να σημειώσουμε ότι η δράση περιλαμβάνει ένα Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας το οποίο εκπονείται με βάση την μελέτη που αποτυπώνει τη υφιστάμενη κατάσταση που αφορά την προσβασιμότητα σε κεντρικούς κοινόχρηστους χώρους και δημόσια κτήρια. Ως εκ τούτου πρόκειται να γίνει πρώτα μία καταγραφή στο κέντρο της πόλης αλλά όλων των οικισμών του δήμου στα κεντρικά σημεία, στους κοινόχρηστους χώρους και στα δημόσια κτήρια που βρίσκονται για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι προσβάσιμα σε άτομα που έχουν δυσκολίες στην κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι αν υπάρχουν επίπεδα στα πεζοδρόμια, αν υπάρχουν ράμπες στα δημόσια κτήρια κ.λ.π. Στη συνέχεια ο μελετητής με βάση τα δεδομένα προτείνει παρεμβάσεις και έτσι συγκροτείται το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας. Αυτό  αποτελεί και την βάση και οι προτάσεις του λαμβάνονται υπ’ όψιν στις προδιαγραφές και στους όρους των έργων που πρόκειται να γίνουν από το δήμο στους οικισμούς.

Ειδικός σύμβουλος θα αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας

Να σημειώσουμε ότι αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία να υπάρχει προσβασιμότητα στα εμποδιζόμενα άτομα γι’ αυτό και το Σχέδιο χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Το Σχέδιο αυτό «κουμπώνει» και με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που εκτός των αυτών περιλαμβάνει  και τις μεταφορές και την κυκλοφορία στην πόλη.

Να αναφέρουμε ότι  στην Οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη 28/3 το πρώτο  θέμα αφορούσε την έγκριση τευχών της υπηρεσίας με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) τού Δήμου Ξάνθης» με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης, Ιωάννη Ζερενίδη. Το θέμα αναβλήθηκε για  να προστεθεί μία προδιαγραφή. Να σημειώσουμε τέλος ότι η εκπόνηση του Σχεδίου από ειδικό σύμβουλο προβλέπεται από το Πράσινο Ταμείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…