Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ραβασάκια από την ΑΑΔΕ για παλιές «αμαρτίες» πριν ανοίξει το TAXIS για τις νέες δηλώσεις

Ραβασάκια από την ΑΑΔΕ για παλιές «αμαρτίες» πριν ανοίξει το TAXIS για τις νέες δηλώσεις

0
eforia epistoli

Την Παρασκευή η αυλαία των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων

Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, το TAXIS θα ανοίξει τις πύλες του για τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις, σηκώνοντας έτσι την αυλαία των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων. Στην ΑΑΔΕ είναι, όμως, σε εξέλιξη και μια άλλη επιχείρηση: το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από το παρελθόν.

Παρά την 5ετή παραγραφή που απαλλάσσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες από το βραχνά υποθέσεων που εκκρεμούσαν ακόμα και για μια δεκαετία, ωστόσο παραμένουν χιλιάδες “ανοικτοί” φάκελοι που προτεραιοποιούνται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής.

Εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς οι εκκρεμείς υποθέσεις θα αρχίσουν να “κλείνουν” από τώρα κι όχι λίγο πριν φτάσει η 31η Δεκεμβρίου, όπου συν τοις άλλοις δεν υπάρχουν και περιθώρια για λάθη.

Το βάπτισμα του πυρός παίρνουν όσοι είχαν “ξεχάσει” να υποβάλουν Συγκεντρωτικές Καταστάσεις για τη χρήση του 2017. Χιλιάδες υπόχρεοι λαμβάνουν… ραβασάκι, με το οποίο καλούνται να καταβάλουν εντός 30 ημερών το προβλεπόμενο πρόστιμο των 100 ευρώ, έχοντας ήδη συμπεριληφθεί στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις παντός είδους. Αν και η υποχρέωση υποβολής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων έχει καταργηθεί- πλέον υπάρχει η υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων στο myDATA- όσοι “ξέχασαν” να το πράξουν για το 2017, θα πρέπει να περάσουν από το… ταμείο.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εκκρεμότητες με τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις. Αντίστοιχα ραβασάκια θα σταλούν σταδιακά σε όσους εμπίπτουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

-Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φορο-ελεγκτικό μηχανισμό.

-Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.

-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών Αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται, για παράδειγμα, από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.

-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

-Μη υποβολή δήλωσης χαρτοσήμου μισθωμάτων για τη χρήση 2007 καθώς και σε αυτή την περίπτωση ισχύει 15ετής παραγραφή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση

Πώς θα γίνει η διόρθωση λαθών στο Ε9   Προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να κάνουν διο…