Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

0

Σε ταξίδι μακρινό ο Νίκος Αμπεριάδης
Γεννήθηκε στην Ξάνθη πριν 64 χρόνια. Δούλεψε, πρόσφερε στον τόπο του και με τη δουλειά του και με τη συμμετοχή του στα κοινά. Στάθηκε άτυχος γιατί η μοίρα του είχε στήσει παγανιά με τον καρκίνο. Την πάλεψε κι αυτήν, αναμετρήθηκε κόντρα με τον καρκίνο, έχασε.
Ο αγαπητός σε όλους Νίκος ταξιδεύει ήδη για το μακρινό ταξίδι, μόνος. Άφησε πίσω την αγαπημένη του οικογένεια, την προσφορά του και μια θετική παρουσία με έργο στη γενέτειρά του.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους αγαπημένους του.
Γ.Δ.


O 1ος Παιδικός Σταθμός
Το γράψαμε χρόνια τώρα πολλές φορές επισημαίνοντας την υποχρέωση της δημοτικής αρχής Δήμου Ξάνθης να δημιουργήσει ένα νέο, σύγχρονο Παιδικό Σταθμό στον χώρο του πρώην 1ου.
Ο οποίος μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, εγκαινιάστηκε το 1954 και φιλοξένησε χιλιάδες νέα παιδιά, σταμάτησε να λειτουργεί λόγω παλαιότητας. Από τότε, πέρασαν αρκετά χρόνια που το οικόπεδο και το κτίριο έμεναν έρημα, χωρίς κάποιο νέο αξιοποίησής τους.
Τελικά, μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από δηλώσεις του δημάρχου Μαν.Τσέπελη ο οποίος έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού στον ίδιο χώρο.
-Το συνηθίσαμε πλέον στο δήμο Ξάνθης, τις εκκρεμότητες έργων και υποθέσεων να τις τελειώνει ο Τσέπελης.
Γ.Δ.


Νέα γραφεία ΠΑΣΟΚ, στα παλιά
Πώς έρχονται καμιά φορά τα γεγονότα και δένουν μεταξύ τους δημιουργώντας αίσθηση.
Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, μετά την επιλογή της, έψαχνε στέγη για να εγκαταστήσει τα γραφεία της. Ψάχνοντας πέρασε καιρός και τελικά, τι κρύβει η μοίρα, βρήκαν άδεια τα παλιά ιστορικά γραφεία στην κεντρική πλατεία και τα νοίκιασαν.
Αναφέρομαι στα πρώτα γραφεία, στο κάτω μέρος της πλατείας, από κει που ξεκίνησε η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη.  Έτσι, σε λίγες ημέρες, θα μπει η νέα πινακίδα η οποία θα σηματοδοτήσει τη νέα περίοδο της οργάνωσης στο νομό.
Και κάτι τελευταίο. Στο πλαίσιο της Οικονομικής αυτονομίας και της διαφάνειας στην πολιτική, και για οικονομική ενίσχυση, η οργάνωση κυκλοφόρησε κουπόνια αξίας 5 ευρώ.
Γ.Δ.


Λόγια σκληρά αλλά αληθινά
Δεν ευλογώ τα γένια μου (που δεν έχω) κι ούτε έχω ανάγκη από προσωπική καταξίωση μετά από τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία. Όμως δεν το κρύβω πως χαίρομαι όταν δέχομαι θετικές αντιδράσεις σε σχόλια που είναι σκληρά ως προς το περιεχόμενό τους. Η κριτική σε κοινωνικές ομάδες, σε παραλείψεις κυβερνώντων και γενικά στο να επισημαίνεις τα στραβά και ανάποδα, ε, δεν είναι εύκολα αποδεκτό. Γράφω τα παραπάνω διότι από αντιδράσεις συμπολιτών για το θέμα των Νοσοκομείων που έθιξα χθες, διαπίστωσα πως συμφωνούν με τις παρατηρήσεις και τις θεωρούν σωστές. Μάλιστα σε επικοινωνία μαζί μου, είπε κάποιος συμπολίτης, πως αυτά τα συζητούν μεταξύ τους και χάρηκαν που τα είδαν να εκφράζονται δημόσια.
-Λόγια σκληρά, ναι, αληθινά όμως.
Γ.Δ.


Το πνεύμα της Κοινότητας
Ίσως, λέω ίσως, ο τίτλος να προξενεί απορία ως προς τι να υπονοεί και ποιο είναι αυτό το πνεύμα της Κοινότητας. Προφανώς χρονικά και χωροταξικά οι γνωστές πρώτες κοινότητες σήμερα δεν υφίστανται πληθυσμιακά. Αυτές όμως οι κοινότητες διακατέχονταν από ένα τελείως διαφορετικό πνεύμα λειτουργίας τους.
Οι κοινότητες αυτές προωθούσαν το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης, της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της ευημερίας μέσω της ευγενούς άμιλλας πάντα.
Η πόλη μας και η ύπαιθρος χώρα με τους δήμους της, αυτό το πνεύμα οφείλουν να θέτουν ως στόχους, να το καλλιεργούν για να ξεχωρίζουν.
Είναι εύκολο αυτό; Καθόλου!
Το να κατακτηθούν αυτές οι αξίες σήμερα απαιτούν μια άλλη, διαφορετική αντίληψη πολλών πραγμάτων. Όμως όταν ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, όταν εμπεδωθεί το πνεύμα της Κοινότητας, στην πλειοψηφία, πολλά μπορούν και θα αλλάξουν. Χωροταξικά και πληθυσμιακά μπορεί αυτό να γίνει, αρκεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα ενστερνιστούν αυτές τις αρχές, το ΠΝΕΥΜΑ της σωστής, δίκαιης, δημιουργικής, πραγματικής ζωής.
Προσοχή. Δεν αναφέρω επιστροφή στις κοινότητες των πρώτων χριστιανών, των άλλων δημιουργημάτων, ούτε την αποξένωση από τη σύγχρονη ζωή. Απεναντίας, μέσα σ’ αυτή, να επικρατήσει το πνεύμα το διαφορετικό που προσφέρει στους ανθρώπους ένα άλλο επίπεδο ζωής, σύγχρονο αλλά και ανθρώπινο.
Γ.Δ.


Άνοιγμα στις συνεργασίες
Μπορεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να είναι σχετικά νέο στην ηλικία και μικρό έναντι άλλων, αλλά απέδειξε και συνεχίζει ν’ αποδεικνύει συνέχεια ότι καινοτομεί.
Δεν μένει κλειστό και σε απομόνωση αλλά απεναντίας έχει μια εκπληκτική διάθεση ν’ ανοίγεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό θεμελιώθηκε πρόσφατα μια νέα εποχή προσέγγισης με κινεζικά πανεπιστήμια.
Έτσι, εκπρόσωποι από Κίνα συζήτησαν με τη νέα διοίκηση του πανεπιστημίου για συνεργασία σε προπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικά.
-Νέα διοίκηση, νέος άνεμος, νέοι ορίζοντες για το Πανεπιστήμιό μας. Συγχαρητήρια σε όλους.
Γ.Δ.


Λόγω επικαιρότητας
Μια παρατήρηση για τα τρένα και τις σιδηροδρομικές γραμμές λόγω επικαιρότητας.
Λοιπόν, πανελλαδικά σχεδόν, όπου υπάρχει σιδηρόδρομος, χωρίς να φταίει αυτός, οι γραμμές περνούν άλλες μέσα άλλες λίγο έξω και οι λιγότερες μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Η άναρχη και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη των πόλεων λόγω αστυφιλίας και εσωτερικής μετακίνησης δημιούργησε το ελληνικό φαινόμενο γραμμές εντός των πόλεων.
Θα πει κάποιος, σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Εδώ διαχρονικά, πριν και μετά τη μεταπολίτευση, η μικροπολιτική οργίαζε μαζί με την αντιπαροχή, με το θέμα αυτό θα ασχολούνταν; Εδώ ένα ασφαλές σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν κατάφεραν τόσες κυβερνήσεις να φτιάξουν, αυτό ούτε που τους ενδιέφερε…
Γ.Δ.


Μια βόλτα στο Πάρκο
Στο τηλέφωνο μια κυρία η οποία ενημερώνει πως στο Πάρκο απέναντι από το γήπεδο του Ορφέα σήμερα, υπάρχουν πολλά και διάφορα σκουπίδια, γυαλιά από μπουκάλια κλπ είδη που πετούν με ευκολία οι νεοέλληνες. Η κυρία μας ενημέρωσε ότι απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και ενημέρωσε για την άσχημη εικόνα.
Της υποσχεθήκαμε να το δούμε το θέμα και την επομένη επισκεφθήκαμε τον χώρο του Πάρκου όπου με χαρά είδαμε τα παιδιά δημοτικού σχολείου να παίζουν χαρούμενα διάφορα παιγνίδια.
Γυρίσαμε στον χώρο από πάνω μέχρι κάτω και είδαμε πως έχει καθαριστεί πρόσφατα. Απλά υπάρχουν κάποια κουτιά πεταμένα στα πλαϊνά, μικρά κλαδιά και κάποια απομεινάρια των καρναβαλιών. Δηλαδή σκουπίδια που αφήνουν οι άνθρωποι που αγνοούν τα υπάρχοντα εκεί δοχεία σκουπιδιών.
Γ.Δ.


Ότι θυμούνται χαίρονται…
Είναι λυπηρό να μεγαλώνει κανείς ηλικιακά και να μην εξελίσσεται, να μην διδάσκεται από τα λάθη του αλλά να συνεχίζει την ίδια τακτική άσκησης πολιτικής.  Τις ίδιες αναχρονιστικές αντιλήψεις των εποχών με τα πράσινα και μπλε καφενεία που μόνο σκοπό έχουν να προκαλέσουν  ντόρο και εντυπώσεις με στόχο να αφήσουν οσμή σκανδάλου χωρίς ωστόσο να στηρίζονται σε επιχειρήματα. Έτσι συμβαίνει στο Δήμο Αβδήρων με αντιπολιτευόμενη παράταξη που βγάζει…σκελετούς από το ντουλάπι επιχειρώντας να πλήξει την δημοτική αρχή και να καρπωθεί ψήφους, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος το μεγάλο έργο αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης που το περιμένουν πως και πως οι παραλιακοί οικισμοί του δήμου. Και το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι ζημιώθηκε ο δήμος 1,5 εκ. ευρώ γιατί ο β΄ μειοδότης του έργου που επέλεξε η επιτροπή είχε αρχικά δώσει έκπτωση 54% αλλά αποχώρησε και μετά ξαναέγινε διαγωνισμός και το πήρε άλλος ανάδοχος με έκπτωση 6%. Ζητούν δηλαδή ευθύνες από την δημοτική αρχή γιατί αποχώρησε ο ιδιώτης που σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής επικαλείται ότι δεν μπόρεσε να ξεκινήσει το έργο γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν είχε ορίσει υπεύθυνο επί 6 μήνες και αποχώρησε χωρίς να χάσει την εγγυητική αφού αυτό ορίζει ο νόμος. Στο μεταξύ το έργο πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη, ελέγχθηκε από το Εκλεκτικού Συνέδριο και ξεκίνησε και τώρα η αντιπολίτευση ζητάει τα ρέστα!
Έτσι δεν πάει μπροστά τίποτε. Με τέτοιες παλαιοκομματικές τακτικές πώς να προχωρήσει ένας τόπος;
Μ.Ξ.


Είναι νωπές οι μνήμες
Μνήμες που δεν θέλουμε να θυμόμαστε ανέσυρε η είδηση της κατάρρευσης της Αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank που έφερε αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όλοι θυμόμαστε ότι η ελληνική οικονομική κρίση ξεκίνησε με την κατάρρευση μιας άλλης Αμερικανικής τράπεζας της  Lehman Brothers που παρεμπιπτόντως και οι δυο τράπεζες είχαν τον ίδιο CEO! Τότε η κυβέρνηση Καραμανλή μας διαβεβαίωνε ότι  οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν και ότι η ελληνική οικονομία είναι σταθερή και δυνατή. Λίγο μετά  μπήκαμε στο Μνημόνιο και φτάσαμε στα capital controls και περάσαμε τα μαρτύρια του  Ιώβ με τα μνημόνια. Και τώρα το  ίδιο μας διαβεβαιώνει  η κυβέρνηση αλλά αυτό δεν μας καθησυχάζει. Είναι πολύ νωπές οι μνήμες και η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης αλλά οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί ούτε τα συστημικά της προβλήματα έχουν βελτιωθεί.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …