Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

0

Εκλογικό Ι

Ανεπίσημα βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο. Από προχθές, αυτή η περίοδος έγινε και επίσημη πλέον. Κι αυτό διότι οι εξελίξεις οδηγούνται σε μια σειρά, μετά από μια μακρά θα έλεγα περίοδο υποθέσεων και σεναρίων ως προς την ημερομηνία των εκλογών.

Όχι ότι τώρα έχουμε ημερομηνία, όχι. Απλά έχουμε και πάλι υποθέσεις οι οποίες όμως είναι πιο σταθερές διότι ο χρόνος είναι συγκεκριμένος και δεν παίρνει παράταση.

Εξάλλου το κοινοβούλιο θα κλείσει την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου για τις πασχαλινές διακοπές.

Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διάλυση της βουλής και η προκήρυξη των εκλογών μάλλον θα γίνει τις ημέρες ως την Κυριακή του Θωμά και τότε θα έχουμε και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Γ.Δ.

Εκλογικό ΙΙ

Μετά τα παραπάνω μάλλον η πρώτη Κυριακή θα είναι η 21η Μαΐου, το αργότερο 28 του ίδιου μήνα.

Έτσι, ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα μάλλον δύσκολα θα υλοποιηθεί κι έτσι θα οδηγηθούμε στις δεύτερες κάλπες, χωρίς σταυρό φυσικά αλλά με λίστα, που θα γίνουν τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη επέμεινε στο θέμα της αυτοδυναμίας, όμως δεν απέκλεισε σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρώτο γύρο.

Προσωπικά εκτιμώ ότι θα επιδιωχθεί εκ μέρους του Μητσοτάκη ο δεύτερος γύρος εάν αυτός μπορεί να προσφέρει την αυτοδυναμία.

Γ.Δ.

Ξαφνική αύξηση των εισοδημάτων

Ομολογώ πως δεν με απασχόλησε πέραν του γεγονότος ως μία μαθητική εκδρομή τελειόφοιτων.

Με έβαλε σε σκέψεις όμως το τηλεφώνημα συμπολίτη ο οποίος με ειρωνικό ύφος με ρώτησε εάν γνωρίζω τίποτε σχετικά με την ξαφνική αύξηση των εισοδημάτων των οικογενειών των 76 μαθητών του μειονοτικού Λυκείου Ξάνθης που πλήρωσαν το κόστος επταήμερης εκδρομής στην Ιταλία μάλιστα, όταν οι υπόλοιποι τελειόφοιτοι ακύρωσαν ή πραγματοποίησαν εσωτερικές εκδρομές με λιγότερες ημέρες μάλιστα.

Ξαφνιάστηκα, προφανώς δεν γνώριζα τίποτε ως προς τα εισοδήματα των γονιών, αλλά καταθέτω το ερώτημα και τον προβληματισμό, δεχόμενος ότι πιθανόν να υπήρξε κάποια άγνωστη-γνωστή πηγή χρηματοδότησης με έδρα την Κομοτηνή.

Γ.Δ.

Ξεκίνησε το ραμαζάνι

Ξεκίνησε για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας η θρησκευτική τους γιορτή Ραμαζάνι.

Πρόκειται για τον μήνα της μεγάλης νηστείας, ο μήνας του Ραμαζανιού που απαιτεί οι πιστοί μουσουλμάνοι να τηρήσουν νηστεία από φαγητό και νερό μέχρι το απόβραδο που ο μουεζίνης τους «επιτρέπει» να δειπνήσουν.

Όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει έναν μήνα και μετά, στο τέλος της περιόδου θα γιορτασθεί το Μπαϊράμ το οποίο είναι στις 21 Απριλίου.

Γ.Δ.

Καιρός να  μάθουμε την ιστορία μας

Συμπληρώνονται σήμερα 202 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 που ήταν η απαρχή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους το οποίο βέβαια στη σημερινή μορφή του ουσιαστικά διαμορφώθηκε το 1923 με την Συνθήκη της Λοζάνης. Η περίοδος της επανάστασης διδάσκεται στα σχολεία με τον τρόπο που διδάσκεται και που συνήθως είναι δοξαστικός. Πολλές αλήθειες και λάθη μένουν στην σκιά, δεν φωτίζονται όσο θα έπρεπε. Όπως ο ρόλος της Εκκλησίας που δεν ήταν πάντα υπέρ της Επανάστασης, ή ο ρόλος κάποιων αγωνιστών που δεν ήταν τόσο ηρωικός και ανυστερόβουλος. Κάποιων που μετέπειτα κατέκτησαν θέσεις εξουσίας στο νεοσύστατο κράτος και είχαν αρνητική συμβολή στην εξέλιξή του.  Όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε πρέπει να μαθαίνουμε όλες τις πτυχές τις ιστορίας μας και να έχουμε μια κριτική προσέγγιση στα γεγονότα και αυτούς που τα διαμόρφωσαν μήπως και πάρουμε μαθήματα για το μέλλον μας. Γιατί η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται.

Μ.Ξ.  

Βάουτσερ δια πάσαν χρήσιν

Το σύστημα με τα βάουτσερ έχει γίνει πλέον σοβαρός θεσμός για την προώθηση λύσεων στην κοινωνία.  Πρόσφατο βάουτσερ που αποφασίστηκε να ισχύσει σύντομα, θ’ αφορά τον οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά για την έγκαιρη πρόληψη, ενώ οι γιατροί είναι θετικοί στο μέτρο.

Θυμίζω πως βάουτσερ έχουμε για διακοπές, για ταξίδια, για αγορές βιβλίων, για φροντίδα μικρών παιδιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες και τελευταίο για διατροφολόγο. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο και σοβαρό διότι στις ανεπτυγμένες χώρες, μικροί- μεγάλοι είναι «γεμάτοι» έως παχύσαρκοι.

Άρα, μη ξαφνιαστείτε εάν δείτε Βάουτσερ και για κάποια άλλη απίθανη περίπτωση…

Γ.Δ.

 

Κοινωνικός προσανατολισμός

Και λίγα ακόμη καλά λόγια για την δημοτική μας αρχή η οποία έχει εξελιχθεί σε πρωταθλητή στην απορρόφηση χρηματοδότησης για το γνωστό πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Πρόκειται για ένα καθαρά κοινωνικό και βαθιά οικονομικό πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες των δήμων του νομού.

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι δέχονται την κοινωνική αυτή συμπαράσταση των δήμων, την πρωτοβουλία την οποία έχει ως συντονιστής- επικεφαλής εταίρος ο δήμος Ξάνθης.

Ο οποίος δήμος, με πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη αύξησε σημαντικά το ποσό του προγράμματος αυτού της επισιτιστικής πρωτοβουλίας ανεβάζοντάς το στις πέντε πρώτες θέσεις πανελληνίως.

Γ.Δ.

Για όλα υπάρχουν οι ανάλογες τιμές και επιλογές

Πάντα πίστευα και υποστήριζα το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Από το πλέον απλό έως το πλέον μεγάλο και σοβαρό.

Εξάλλου, οι περισσότεροι λογικοί πολίτες αποδέχονται πως οι επιλογές μας μας καθορίζουν, είναι αυτές που μας ξεχωρίζουν και μας χαρακτηρίζουν.

Τα αναφέρω αυτά, ίσως γνωστά στους περισσότερους αναγνώστες της στήλης, για να επισημάνω αυτό που μου είπε συμπολίτης επαγγελματίας, χρόνια πολλά στην αγορά.

Μου είπε λοιπόν πως άδικα κάποιοι διαμαρτύρονται. Για όλα τα προϊόντα, από ρούχα, παπούτσια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα, αυτοκίνητα, ό,τι μπορεί να πωληθεί τέλος πάντων, για όλα, υπάρχουν οι ανάλογες τιμές. Τιμές χαμηλές, πιο ακριβές, πολύ ακριβές. Ο καθένας σύμφωνα με το βαλάντιό του επιλέγει και αγοράζει.

Η επιλογή είναι ελεύθερη, η αγορά τα προσφέρει όλα, το είπαμε, είναι θέμα επιλογής. Το πρόβλημα θα υπήρχε και θα ήταν σοβαρό εάν δεν υπήρχαν επιλογές πολλές, παρά μόνον μία.

Γ.Δ.

 

Μέρες Γιαννίτση στη Γαλλία

Η ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 22 περίπου χρόνια, σε διαφορετική χώρα. Οι εικόνες που βλέπουμε στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας, φέρνουν στη μνήμη τον αντίστοιχο παλλαϊκό ξεσηκωμό σε όλη την Ελλάδα το 2001 όταν ο Τάσος Γιαννίτσης, υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, επιχείρησε μια αντίστοιχη παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό για να σωθεί το σύστημα που πλέον δεν ήταν βιώσιμο και φαινόταν πως θα κατέρρεε.

Η συνέχεια είναι γνωστή: ούτε η μεταρρύθμιση πέρασε ούτε το ασφαλιστικό σύστημα εξυγιάνθηκε ούτε και οι συντάξεις διεσώθησαν όταν η Ελλάδα κήρυξε ουσιαστικά πτώχευση με την προσφυγή στο ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά μνημόνια. Ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα της επανάστασης του εκσυγχρονισμού από την αντεπανάσταση του λαϊκισμού που έμελλε στη συνέχεια να φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή και την έξοδο από την Ευρώπη.

Παρά τα λάβαρα που ανέμιζαν τότε σύσσωμα τα συνδικάτα και κάποιες κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις, οι συντάξεις εξανεμίστηκαν στη συνέχεια, οδηγώντας στην απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της εργασίας.

Τα λάβαρα ανεμίζουν αυτές τις μέρες στους δρόμους της Γαλλίας στα χέρια όλων αυτών που ζητούν την κεφαλή του Μακρόν «επί πίνακι». Με πρόσχημα την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια (από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη), αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που τάχα υπερασπίζονται, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί μαζί στους δρόμους.

-Το 2001 ο Κώστας Σημίτης δεν τόλμησε να πάει κόντρα στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, η χώρα χρεοκόπησε οκτώ χρόνια αργότερα, με το 80% του δημόσιου χρέους να αποτελείται από τα ελλείμματα του ασφαλιστικού. Ο Μακρόν, ίσως έχοντας το παράδειγμα της Ελλάδας κατά νου, δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος που θα υποστεί. Αν τα καταφέρει, ίσως η Γαλλία να μην έχει την τύχη της Ελλάδας…

Τι θα γίνει με τους επαίτες;

Η επαιτεία στην πόλη μας πραγματικά έχει παραγίνει. Στις κεντρικές οδούς λειτουργούν πιάτσες με επαίτες συνήθως νέες γυναίκες με μωρά, ή άνδρες που στρώνουν και κάθονται στο πεζοδρόμιο. Έξω από τις εκκλησίες , έξω από τα μάρκετ παντού επαίτες. Στα φανάρια αλλά και στα καφέ ειδικά το Σαββατοκύριακο. Περνούν από τα τραπέζια με το πρόσχημα ότι πωλούν κάτι και ζητούν χρήματα. Η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας σ’ αυτό το επίπεδο είναι πραγματικά τριτοκοσμική και εγείρει ερωτήματα. Τι κάνει το κράτος τι κάνει ο δήμος με την Πρόνοια τι κάνουν οι διάφορες δομές στήριξης για τους ανθρώπους αυτούς, για τα παιδιά αυτά;  Γιατί δεν βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο σε άλλες πόλεις, τόσο οξυμένο τουλάχιστον;

Μ.Ξ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…