Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

0

Όλοι περιμένουν κέρδη;
Για τις πολιτικές παρατάξεις του τόπου μας ο λόγος. Που θ’ ανασκουμπωθούν να δώσουν τον δικό τους δύσκολο αγώνα. Ένας αγώνας που δυσκόλεψε για κάποιους, που έγινε πιο εύκολος για άλλους εξαιτίας του σιδηροδρομικού ατυχήματος που ανέτρεψε ως ένα βαθμό τα μέχρι εκείνη τη μέρα δεδομένα.
Θα είναι όντως δύσκολος ο αγώνας των μεγάλων κομμάτων και οι προσδοκίες για κέρδη θα υπάρχουν μεν αλλά θα είναι μικρές. Εξάλλου, λογικά, κέρδη εκλογικά δε μπορεί να περιμένουν όλοι, αυτό είναι παράλογο, διότι το νούμερο των ψηφοφόρων στο νομό είναι δεδομένο και το να αυξηθεί μάλλον δύσκολο όταν απουσιάζουν εκατοντάδες σε εργασίες σε χώρες της Ευρώπης.
Γ.Δ.


Έρχεται ο Νίκος Χριστοδουλάκης
Εκλογές βουλευτικές έχουμε πλέον, ας το συνηθίσουμε. Πρέπει επίσης να δεχτούμε και να περιμένουμε διάφορες επισκέψεις πολιτικών. Από αρχηγούς κομμάτων αλλά και ανώτερων στελεχών. Η διαδικασία γνωστή και αναμενόμενη.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό το προεκλογικό, θα μας επισκεφθεί την Κυριακή 2 Απριλίου ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επί Σημίτη.
Ο πρώην υπουργός επί ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει στην αίθουσα του ΕΒΕ, στις 6 η ώρα με θέμα «Από την κρίση στην πανδημία και από τον πόλεμο στην ακρίβεια».
-Αξίζει να τον ακούσουμε διότι πρόκειται για έναν σοβαρό πολιτικό με γνώσεις και πείρα.
Γ.Δ.


Έχουν δικαίωμα
Μια πόλη που σέβεται τους πολίτες είναι αυτή που έμπρακτα το αποδεικνύει όταν δημιουργεί υποδομές για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Εκεί, προς αυτούς τους ανθρώπους είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις για να τους διευκολύνουν την κυκλοφορία και πρόσβαση προς όλους τους χώρους.
Γι’ αυτό και είναι θετική η πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης με πόρους του Πράσινου Ταμείου να εκπονηθεί από ειδικό σύμβουλο Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας των ατόμων που έχουν τα σχετικά προβλήματα.
Πρόκειται όπως καταλαβαίνουμε όλοι για τα πρώτα σοβαρά βήματα για ένα πρόβλημα υπαρκτό που έστω τώρα, θ’ αντιμετωπιστεί και θα βοηθήσει συμπολίτες μας.
Γ.Δ.


Αντιδράσεις
Για άλλη μια φορά αντιδράσεις εκφράζονται από συγκεκριμένους φορείς και οργανώσεις αναφορικά με τις, λεγόμενες, πράσινες επενδύσεις.
Την φορά αυτή αντιδρούν για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο δήμο Μύκης.
Προφανώς δεν τους έχει πείσει τα επιχειρήματα ότι με τα αιολικά πάρκα παράγεται φθηνή ενέργεια, και γίνει αυτάρκης η χώρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς να συνεχίζει να εισάγει αέριο και πετρέλαιο.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε κάτι επιτέλους Ι
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση η στήλη επισημαίνει μία σημαντική εξέλιξη. Μια πρωτοβουλία που θα υλοποιηθεί σύντομα και για την οποία χρόνια τώρα η εφημερίδα μας έχει γράψει, σχολιάσει και επισημάνει την ανάγκη να ξεκινήσει. Να ξεκινήσει η αξιοποίηση της λίμνης Βιστονίδας. Και να που οι παροτρύνσεις, οι αναφορές, τα σχόλια που έπιασαν τόπο.
Το Σάββατο 1 Απριλίου λοιπόν δύο νέοι άνθρωποι που ηγούνται δύο τοπικών φορέων, συνέπραξαν για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο μέσω δραστηριοτήτων έξω και μέσα στη λίμνη.
Πρόκειται για τους: Θωμαή Κουτάλιου, πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κεσσάνης και του Ανάργυρου Προμοίρα, πρόεδρο της Κοιν. ΣΕΠ Στηρίζω- Πόρτο Λάγος.
Ενώσαν την αγάπη τους για τον τόπο τους, σχεδίασαν και θα μας παρουσιάσουν την ιδέα τους.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε κάτι επιτέλους ΙΙ
Στις 10.30 λοιπόν, οι φίλοι των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ραντεβού στη λίμνη από την περιοχή της Νέας Κεσσάνης. Σ’ ένα πανέμορφο τοπίο, σε μια ήσυχη λίμνη, με τα βουνά απέναντι και τις περιοχές Ξάνθης και Ροδόπης και δίπλα ο ναός της Αγίας Παρασκευής.
Εκεί λοιπόν θα γίνουν διάφορες δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ζωγραφική για όλους, βόλτα με κανό, παρατηρήσεις με κιάλια και άλλα όπως θα υπάρχει και μπουφές με πολλές γεύσεις.
Πρόκειται για μια μοναδική επίσκεψη στη λίμνη, μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με τη λίμνη αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο που είναι εκπληκτικός.
Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάτε την Κυριακή, να γνωρίσετε νέες περιοχές, να ζήσετε οικογενειακώς στη φύση. Είναι μια εμπειρία.
Γ.Δ.


Ήρθε η ώρα και για βαρκάδα
Το  ξεκίνημα των δύο φορέων από τους δύο οικισμούς Πόρτο Λάγος και Νέας Κεσσάνης δημιουργούν νέα δεδομένα για την αξιοποίηση της λίμνης. Δίνουν τη δυνατότητα της δημιουργίας μιας γνωριμίας και περιήγησης στη λίμνη για μικρούς και μεγάλους και με ασφάλεια.
Αυτό μπορεί να γίνει με το να δρομολογηθούν από το Πόρτο Λάγος 1-2 καΐκια μικρά 5-10 ατόμων που θα κάνουν μια βόλτα στη λίμνη αφενός και αφετέρου θα γνωρίσουν τη λίμνη από τα στοιχεία που θα τους εξηγεί ο βαρκάρης. Θα τους ενημερώνει για το βάθος, τα είδη των ψαριών, των πτηνών που ζουν εκεί μόνιμα ή περαστικά και άλλα ιστορικά στοιχεία της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών όπως η Αναστασιούπολη.
-Τόλμη χρειάζεται. Η όλη υπόθεση θα έχει επιτυχία αρκεί να ξεκινήσει σωστά.
Γ.Δ.


Τι θα ψηφίσουν οι Ξανθιώτες
Πρόσωπα ή κόμματα ψηφίζουν τελικά οι συμπολίτες; Άνδρες ή γυναίκες; Είναι ερωτήματα που συζητούν οι Ξανθιώτες και πράγματι είναι επίκαιρα πλέον τώρα που μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο κανονικά και με το νόμο.
Αλήθεια, όντως υφίσταται το ερώτημα, πρόσωπα ή κόμματα επιλέγουν οι συμπολίτες;
Από την πείρα των χρόνων λέω πως επιλέγουν πρώτα και κυρίαρχα το κόμμα. Κι εκεί, από εκεί, κάνουν την επιλογή τους συνήθως στα πρόσωπα.
Τώρα ως προς την επιλογή μεταξύ ανδρών και γυναικών, εδώ οι απόψεις είναι μυστήριες. Υπάρχουν άνδρες που επιλέγουν γυναίκα αρκεί βέβαια να έχει τα απαραίτητα εφόδια. Η αντίληψη η παλιά για την ικανότητα μόνο των ανδρών έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει.
Βέβαια, η κοινωνική διαστρωμάτωση μεταξύ δε αστών και υπαίθρου έχει ακόμη στερεότυπα εις βάρος των γυναικών, μη το ξεχνάμε αυτό για την δεύτερη περίπτωση.
Όμως, όσα κι αν προσπαθούμε τώρα να προσεγγίσουμε για το θέμα, είναι γεγονός πως οι κάλπες θα μας δώσουν την πραγματική απάντηση στο θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Τα Γαλλικά του Κουτσούμπα και τα Αγγλικά του Ανδρουλάκη
Μπαίνουμε δυναμικά αλλά και με …κέφι στην προεκλογική περίοδο. Όπως δείχνουν τα πράγματα έχουμε να δούμε πολλά, ν’ ακούσουμε πολλά και ίσως να γελάσουμε με κάποια.
Για παράδειγμα: Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις των Γάλλων για το συνταξιοδοτικό. Εκεί έκανε κάποιες δηλώσεις στα …γαλλικά! Όσοι τις άκουσαν δεν μπόρεσαν αν μην γελάσουν καθώς έμοιαζαν πολύ με τα γαλλικά του  δικηγόρου της Εύας Καϊλή που έγιναν viral («Κορωπί»)! Πάντως την γαλλική προφορά του κ. Κουτσούμπα σχολίασε θετικά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και δεν φημίζεται για την δική του στα Αγγλικά! Τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε αρνητικά τα Αγγλικά του Νίκου Ανδρουλάκη και ανάρτησε και σχετικό βίντεο. Αγγλικά με …κρητική προφορά! Ωραία αρχίσαμε αρκεί να μην καταλήξουμε να στολίζει ο ένας τον άλλο με …γαλλικές αθυροστομίες!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…