Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

0

Μια ερώτηση
Δέχτηκα μια ερώτηση από φίλο συμπολίτη που με ξάφνιασε. Μου ζήτησε να πω την άποψή μου για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο πριν λίγες ημέρες και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη.  Όντως το θέμα του Κυπριακού προβλήματος όπως είναι σήμερα, είναι περίπλοκο. Το κάνουν όμως ακόμη πιο περίπλοκο να λυθεί, οι ελληνοκυπριακές ηγεσίες.
Μία από αυτές είναι και η σημερινή. Η οποία εκφράζει την γνωστή άποψη της ακινησίας και της διατήρησης της σημερινής κατάστασης μη λύσης παρά τα αντιθέτως λεγόμενα του Ν.Χριστοδουλίδη. Ο οποίος πονηρά σκεπτόμενος, ιδιοτελώς και συμφεροντολογικά, ανέφερε την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.
Εξ’ αυτού και μόνον η κυπριακή ελίτ δείχνει πως δεν επιθυμεί καμία λύση παρότι της δόθηκαν 2-3 σημαντικές ευκαιρίες κατά το πρόσφατο παρελθόν. Το Κυπριακό όσο παραμένει χωρίς λύση παγιώνεται υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και η μελλοντική εξέλιξη θα είναι οδυνηρή για τους Ελληνοκύπριους.
Αυτή σε γενικές γραμμές η άποψή μου γνωρίζοντας ότι άλλη γνώμη έχουν πολλοί Κύπριοι εντός-εκτός Κύπρου.
Γ.Δ.


Πολωνική αλυσίδα στην Ξάνθη
Άλλη μία αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού ετοιμάζεται να έρθει στην τοπική μας αγορά.
Πρόκειται για την Πολωνική Pepco η οποία ήδη έχει 8 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κόρινθο και ετοιμάζεται να δημιουργήσει άλλο ένα στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη. Πρόκειται για καταστήματα με χαμηλό κόστος προϊόντων, όταν ο ακριβότερος κωδικός δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.
Η Πολωνική αλυσίδα στοχεύει να διπλασιάσει τα καταστήματά της στη χώρα εντός του 2023.
Γ.Δ.


Δίπλα μας συζητούν για το βαμβάκι
Στη γειτονική μας Κομοτηνή διοργανώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι. Συζητήθηκαν δε οι ανάγκες και οι κατευθύνσεις απέναντι στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων.
Ενώ από την πλευρά του ο ΥΠΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς επιβεβαίωσε τη συνέχιση στήριξης της πολιτείας στην καλλιέργεια. Κι ενώ δίπλα μας συζητούν για το βαμβάκι, εμείς απουσιάζαμε σα νομός. Όταν μάλιστα ξοδέψαμε του κόσμου τα χρήματα να φτιάξουμε όχι ένα αλλά δύο εκκοκκιστήρια! Τα οποία υπολειτούργησαν κι εδώ και πολλά χρόνια έκλεισαν χωρίς ν’ αποδοθεί καμία ευθύνη και προς αυτούς που τα έφτιαξαν και σ’ αυτούς που τα έκλεισαν.
Βέβαια από τις δύο αυτές «επενδύσεις» κάποιοι κέρδισαν εκατομμύρια…
Γ.Δ.


Όλα πήγαν καλά
Τέλος καλό όλα καλά για τις Γιορτές μας και πλέον πάμε για άλλα.
Σε γενικές γραμμές όλα πήγαν καλά. Και ο καιρός βοήθησε να’ ρθει κόσμος, να γλεντήσει, να παρελάσει, να περάσει όμορφα. Παράλληλα οι επαγγελματίες του χώρου είχαν μια καλή είσπραξη για να βγάλουν τα σπασμένα κι έτσι όλοι έμειναν ικανοποιημένοι.
Μάλιστα στον δήμο μια αγωνία την είχαν για τον καιρό αλλά τελικά κι αυτός τα πήγε πρίμα κι έτσι το πρόσημο των γιορτών φέτος ήταν θετικό.
Υστερόγραφο: Ελπίζουμε η πόλη να καθαριστεί σύντομα από τα γιορτινά σκουπίδια…
Γ.Δ.


Φήμες τα περί Χουσεΐν Μπαλτατζή
Φήμες, φήμες πολλές που συχνά είναι και ατεκμηρίωτες. Αυτό συνέβη και με τον συμπολίτη μας γιατρό Χουσεΐν Μπαλτατζή. Για τον οποίο διάφορα σχόλια γράφτηκαν και άλλα λέχθηκαν χωρίς να διασταυρωθούν. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι διαφορετική και είναι η παρακάτω.
Ο κ.Μπαλτατζή πριν από καιρό είχε εκφράσει την πρότασή του για πιθανή μελλοντική συνεργασία με το κόμμα ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη. Όμως από τότε το όλο θέμα μένει ανοιχτό, τίποτε δεν έκλεισε, υπάρχει ένας προβληματισμός εκ μέρους του παρότι υπάρχει πίεση από φίλους και γνωστούς να είναι υποψήφιος.
Ο Χουσεΐν Μπαλτατζή είναι παθολόγος γιατρός, ιδιωτεύει και ασχολείται ενεργά με θέματα της μειονότητας.
Γ.Δ.


Τραγωδία!
Μόνον αυτή η λέξη ταιριάζει για το κακό που συνέβη από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Δεν το χωράει ο νους δύο τρένα να κινούνται στον ίδιο συρμό σε αντίθετη πορεία.
Αποτέλεσμα δεκάδες νεκροί και μεγάλος αριθμός τραυματιών.
Και να σκεφθεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο 2023.
Από την άλλη οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ άρχισαν αμέσως τις δικαιολογίες με ανακοινώσεις τους που μεταθέτουν τις ευθύνες δεξιά-αριστερά χωρίς να συναισθάνονται και τις προσωπικές τους ευθύνες.
Από την κυβέρνηση κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για την πρωτοφανή τραγωδία που πρώτη φορά έχει γνωρίσει η χώρα μας με τόσα πολλά θύματα.
Γ.Δ.


Τώρα είναι αργά
Κάποιες αλήθειες πρέπει να λεχθούν επιτέλους για τις κρατικές ευθύνες, για τους εργαζόμενους σε δημόσιους φορείς και βέβαια τον κρατικό συνδικαλισμό.
Σαν ελάχιστη απόδοση στη μνήμη των νεκρών επιβατών.
Οι ευθύνες λοιπόν για την τραγωδία είναι συλλογικές. Φταίει η νοοτροπία, η μειωμένη αίσθηση ευθύνης έναντι των επιβατών, η ανευθυνότητα των εργαζομένων η έλλειψη ελέγχων και η ατιμωρησία όσων υποπίπτουν σε παραβάσεις των κανόνων.
Ο ΟΣΕ χρόνια πολλά ήταν ανεξέλεγκτος, τον διοικούσαν οι συνδικαλιστές, γι’ αυτό και απαξιώθηκε τελείως. Ως εκ τούτου ευθύνες έχουν και οι διαχρονικές κυβερνήσεις που τα ανέχτηκαν όλα. Ήταν ως εκ τούτου σίγουρο ότι η χαλαρότητα θα δημιουργήσει αμέλεια και λάθη.
Ένα ήδη πληρώθηκε πάρα πολύ ακριβά με τις ζωές νέων ανθρώπων.
Γ.Δ.


«Πόλεμος στους δρόμους και πόλεμος στις ράγες»
Αποτελούμε ξεχωριστή περίπτωση. Ξεκληριζόμαστε στους δρόμους κάθε μέρα με τεράστιο ανθρώπινο κόστος, ήρθε και η σειρά των τρένων για να θρηνήσουμε δεκάδες αθώα θύματα, κυρίως δε νέους.
Είναι γεγονός πως η υπόθεση των τρένων στη χώρα μας πως είχε απαξιωθεί χρόνο με το χρόνο, με ευθύνες πολλών και σε βάθος δεκαετιών.
Ζούμε μια εθνική τραγωδία με νεκρούς που ξεπερνούν κάθε άλλη σε παρόμοιο ατύχημα.
Θα ζήσουμε όμως και μια άλλη ιστορία, αναζήτησης των ευθυνών.
Θα ορίσουν επιτροπή για να κάνει έρευνες, θα περάσουν μήνες και τελικά δεν θα φταίει κανείς παρά η κακιά στιγμή, το  λάθος που εμφανίστηκε μόνο του και το θέμα θα ξεχαστεί και τίποτε δεν θ’ αλλάξει δυστυχώς…
Γ.Δ.


Μαύρη μέρα
Μια νεκρική παγωμάρα και ένας βουβός θρήνος σκέπασε την χώρα μετά την ανείπωτη  σιδηροδρομική τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη με τον αριθμό νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 40 και 66 τραυματιών. Οι περισσότεροι φοιτητές που επέστρεφαν Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς την αγωνία, την απόγνωση, τον πόνο, των γονιών που ψάχνουν για τα παιδιά τους. Μόνο στο βλέμμα τους αποτυπώνεται η οδύνη και ένα αμείλικτο «Γιατί;». Τι έφταιξε; Ήταν ανθρώπινο λάθος; Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας; Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα; Δύο γραμμές είναι όχι δεκάδες όπως σε άλλες χώρες… Έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Είναι μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν. Μας το είπαν πρόσφατα στην συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη όταν διευθυντής του ΟΣΕ και διεθνής σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωναν σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή μας. Το γνώριζαν όλοι και γιατί δεν έκαναν τίποτε; Γιατί δεν λειτουργούσαν τα συστήματα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης; Κάθε σύγχρονος, ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος οφείλει να έχει θέσει σε λειτουργία το διευρωπαϊκό σύστημα ERTMS, κάτι που δυστυχώς δεν συναντάμε στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Ας ελπίσουμε να διερευνηθούν όλα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο σε υπαλλήλους αλλά και υπεύθυνους διοίκησης.  Και επιτέλους να υπάρξει παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας και να αποφασιστεί πως αν θέλουν να κρατήσουν τον σιδηρόδρομο στην χώρα θα πρέπει να τον εκσυγχρονίσουν και να τον καταστήσουν ένα ασφαλές μεταφορικό μέσο που όπως αποδεικνύεται δεν είναι. Διαφορετικά ας τον καταργήσουν! Γιατί αυτό που έγινε στα Τέμπη δεν πρέπει να γίνει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!.
Μ.Ξ.


Παραίτηση Κώστα Καραμανλή
Συντετριμμένος ήταν ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και μάλιστα λύγισε μπρος στις κάμερες κατά την επίσκεψή του στο χώρο της τραγωδία. Αμέσως μετά υπέβαλλε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη: « Δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».
Μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής ευθιξίας ή αλλιώς φιλότιμου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…