Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

0

Από τον Πολάκη στα τρένα
Τι σου είναι τελικά η επικαιρότητα. Αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη με απόλυτο τρόπο και χρόνο. Φάνηκε από την υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ενώ πανελλήνια η επικαιρότητα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν ο Πολάκης και τα τερτίπια του, αμέσως, μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα με τα δύο τρένα, ο Πολάκης εξαφανίστηκε και τη θέση του σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν το θέμα, αυτό του ατυχήματος και του μεγάλου αριθμού νεκρών και τραυματιών.
Η ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης άλλαξε, το ένα πολιτικό γεγονός «εξαφανίστηκε» μπροστά στο θέμα της σύγκρουσης και κυρίως των πολλών θυμάτων.
Γ.Δ.


Η είδηση κυκλοφορεί άμεσα
Μένω ακόμη λίγο στο θέμα για να τονίσω ότι αυτή η λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης είναι παγκόσμια. Εξαιρώ τα απολυταρχικά καθεστώτα που ελέγχουν τα Μέσα και επιβάλουν σκληρή πολιτική.
Από την άλλη, τα νέα σήμερα κυκλοφορούν με ασύλληπτες στον κοινό νου ταχύτητες κι ένα γεγονός από την άκρη του κόσμου φθάνει αστραπιαία στην άλλη. Η είδηση κυκλοφορεί αμέσως και διαχέεται παντού στον πλανήτη ταχύτατα και κυρίως ελεύθερα ·χάρις βέβαια στα ηλεκτρονικά δίκτυα και τα κοινωνικά επίσης.
Δύσκολα και σπάνια πλέον κάποιο γεγονός μπορεί να μείνει κρυφό, κυρίως μάλιστα όταν αφορά δεκάδες νεκρούς.
Γ.Δ.


Πήγαν όλα πίσω
Το πένθος για το τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα και το τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε για τα αθώα θύματα, κυρίως δε νέοι, έφερε υποχρεωτικές αλλαγές και στην πολιτική σκηνή. Έτσι, πάει πίσω η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών εκ μέρους του πρωθυπουργού.
Σταματούν οι διάφορες δημόσιες ομιλίες αλλά και συσκέψεις για τη λήψη αποφάσεων όπως για την τύχη του πολιτικού μέλλοντος του Πολάκη και της ολοκλήρωσης των ψηφοδελτίων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη εκκρεμούν.
Μπροστά στο μεγάλο κακό που βρήκε τη χώρα από ένα λάθος ανθρώπου σε καίριο πόστο, έχουν ανατραπεί τα πάντα.
Γ.Δ.


Πάνε πιο πίσω οι εκλογές;
Συζητιέται ως θέμα το να πάνε λίγο πιο πίσω οι εκλογές. Το πόσο πίσω δεν γνωρίζει κανείς εκτός του πρωθυπουργού φυσικά, κι αυτό εάν υπάρχει ως σκέψη. Διότι υπάρχει και η άποψη οι εκλογές να γίνουν κανονικά για να μην το εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση και κατηγορήσει ως ένδειξη αδυναμίας και υπολογισμού εκ μέρους της κυβέρνησης.
Πάντως κάποιο μικρό πολιτικό κόστος θα «πληρώσει» η κυβέρνηση εξαιτίας του τραγικού ατυχήματος που στοίχισε πολλές αθώες ζωές νέων ανθρώπων.
Φταίει, δε φταίει η κυβέρνηση, το κακό «έκατσε στη βάρδια της».
Γ.Δ.


Πάμε κι όπου βγει…
«Πάμε κι όπου βγει», δήλωσε ότι άκουσε από τους υπεύθυνους της αμαξοστοιχίας, διασωθείς επιβάτης του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Λίγη σημασία έχει αν ειπώθηκε. Γιατί έτσι κι αλλιώς, αυτή η φράση είναι η σιωπηρή κραυγή που ακούγεται πάνω απ’ τα γεμάτα γκράφιτι ελληνικά τρένα.
Γιατί το ελληνικό κράτος επέτρεψε τις τελευταίες δεκαετίες να γίνουν πανίσχυρα τόσα συμφέροντα μέσα στους φορείς και στα κομμάτια του ΟΣΕ;
Πού ξοδεύτηκαν πάνω από 16 δισεκατομμύρια για τις υποδομές του δικτύου;
Γιατί δεν πουλήθηκε μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ;
Γιατί δεν ελέγχονται οι κακοτεχνίες, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις που συμβαίνουν συνεχώς στα δρομολόγια του δικτύου;
Γιατί απαξιώθηκαν τόσες γραμμές στη Βόρεια Ελλάδα και στο περιφερειακό δίκτυο;
Γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα σήμανσης που αγοράστηκε από το 2002;
Γιατί δεν μας νοιάζει που τα τρένα μας μοιάζουν με κάποιας υποσαχάριας αφρικανικής χώρας;
«Πάμε κι όπου βγει»! Κάπως έτσι σκέπτονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στους σιδηρόδρομους για δεκαετίες. Χωρίς κανένα σεβασμό στις ζωές τόσων Ελλήνων και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων.
A.Z.


Συνέργεια: Η άγνωστη λέξη
Για την τοπική πολιτική και δημοτική σκηνή αλλά και στην κεντρική επίσης, υπάρχει μια «άγνωστη» λέξη. Πρόκειται για μια εύηχη λέξη που ακούγεται δε και όμορφα αλλά που δυστυχώς σπάνια υλοποιείται.
Η συνέργεια λοιπόν, απλά συνεργασία, δεν είναι από τις λέξεις που επιθυμεί ν’ ακούει ο Έλληνας και πολύ περισσότερο να υλοποιεί. Προτιμά τον εγωισμό του, το εγώ του από το εμείς και μόνος μου κι όχι όλοι μαζί ή έστω οι περισσότεροι.
Άραγε, ρωτώ, πότε επιτέλους θα θεωρήσει ο νεοέλληνας πως το σύνολο είναι ισχυρότερο από τη μονάδα; Όταν του το επιβάλλουν; Ίσως, αλλά τότε δεν θα είναι προϊόν δικής του ελεύθερης επιλογής.
-Συνέργεια συνέλληνες, συνέργεια.
Γ.Δ.


Δημοκρατικός διάλογος
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ από ιδρύσεως και κυκλοφορίας της δεν αρνήθηκε ποτέ σε κανέναν πολίτη να πει τη γνώμη του δημόσια. Ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς δημοσιεύσαμε τις  απόψεις όλων και συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο 45 χρόνια συνέχεια.
Έτσι, πρόσφατα είχαμε δύο δημοσιεύσεις. Η μία ήταν συνέντευξη με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κυρίας Καλλιντζή και η δεύτερη επίσης μιας συνέντευξης της αρχαιολόγου της ίδιας ΕΦΑ, Μαρίας Χρυσάφη.
Το περιεχόμενο και των δύο συνεντεύξεων δημοσιεύθηκε αυτούσιο.
Σ’ αυτές λοιπόν τις δύο συνεντεύξεις θα επανέλθουμε ως εφημερίδα σύντομα εκθέτοντας τις δικές μας απόψεις και κυρίως για το έργο και την αποστολή της ΕΦΑ Ξάνθης.
Γ.Δ.


«Κοιμήσου, μάνα, μην ταλαιπωρείσαι, είπες,
είμαστε κοντά στα Τέμπη,
το πρωί θα έρθω να πιούμε καφέ, είπες
δε σου λέω ακόμη καλό μήνα,
γρουσουζιά, είπες.
Κι ύστερα κρότος
κι ύστερα κραυγή
κι ύστερα σιωπή.
Να προσέχεις σου έλεγα
θα προσέχω μου έλεγες
-εμάς ποιος μας προσέχει;
Τόσες ώρες μετά δεν έχω κοιμηθεί
αδιάκοπα παίρνω τηλέφωνο
έναν αριθμό που δεν το σηκώνει
έχω υπολογίσει ακόμη και την καθυστέρηση
το καφεδάκι σου σε περιμένει
κρύωσε και φτιάχνω άλλο
έχουμε σε εκκρεμότητα έναν καλό μήνα.
Εις μνήμην των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Αποστόλης Ζυμβραγάκης, 1/3/23»


Θα έχει επιπτώσεις
Η σιδηροδρομική τραγωδία είναι σίγουρο ότι επιτέλους θα φέρει αλλαγές στο παμπάλαιο δίκτυο αλλά και όλου του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης και ελέγχου. Διότι ναι, ευθύνεται ο σταθμάρχης για το κακό που έγινε, όμως η ευθύνη είναι πρωτίστως σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και όλους αυτούς που δεκάδες χρόνια τώρα απαξίωναν ίσως και συνειδητά το όλο οικοδόμημα καθιστώντας το το πλέον παλιό, αργό, υπανάπτυκτο και γενικώς απαξιωμένο.
Και ιδού το τίμημα. Δεκάδες νεκροί εξαιτίας της κρατικής νοοτροπίας, της έλλειψης εκσυγχρονισμού.
Ναι, το τραγικό συμβάν θα έχει επιπτώσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα. Από τη μεταπολίτευση και δω. Διότι καμία κυβέρνηση δεν είχε στο πρόγραμμά της το νέο, σύγχρονο σιδηρόδρομο,  όπως η υπόλοιπη Ευρώπη.
Το τίμημα δυστυχώς το πλήρωσαν οι νέοι, κι όχι αυτοί που άμεσα φταίνε, έφταιξαν διαχρονικά.
Ένα δίκτυο που θυμίζει Βαλκάνια κι όχι Ευρώπη. Ε, γι’ αυτό ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις, όχι ο λαός.
Γ.Δ.


Η παγωνιά του θανάτου
Μακραίνει η μακάβρια λίστα των νεκρών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Έφτασαν τους 57.  Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο Λάρισας, όπου από χθες οι συγγενείς των αγνοουμένων στα συντρίμμια του τρομακτικού δυστυχήματος στα Τέμπη αναζητούν τους δικούς τους. Οι οικείοι των αγνοουμένων έχουν υποβληθεί σε τεστ DNA και αναμένουν να τους ειδοποιήσουν, εάν βρέθηκε ο άνθρωπός τους ανάμεσα στα θύματα. Οι στιγμές είναι σπαρακτικές, καθώς οι σοροί που βρίσκονται στο νοσοκομείο είναι διαμελισμένες, απανθρακωμένες και το έργο της αναγνώρισης καθίσταται πολύ δύσκολο έως αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Γονείς και συγγενείς σε συντριβή, αφού έψαξαν εναγωνίως τα παιδιά και τους οικείους τους παντού και δεν τους βρήκαν, περιμένουν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Λάρισας για τα διαδικαστικά της εξέτασης DNA. Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης φίλοι, συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους. Μια παγωνιά σκεπάζει τις ψυχές όλων. Η παγωνιά του θανάτου και η συνειδητοποίηση ότι έφυγαν τόσο άδικα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…