Μία ώρα μπροστά
Ξημερώματα Κυριακής ως γνωστόν θα πάμε τα ρολόγια μας μπροστά κατά μία ώρα.
Δηλαδή, για άλλη μια φορά αλλάζει η ώρα και από 3 θα πάνε στις 4.
Ο τραγέλαφος αυτός μάλλον θα συνεχίζεται διότι δε μπορούν να τα βρουν ο βορράς με το νότο. Για τις χώρες και τις κυβερνήσεις ο λόγος διότι είναι διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες μεταξύ τους.
Τέλος πάντων, μη το παίρνετε το θέμα στα σοβαρά. Εξάλλου τι είναι η έννοια του χρόνου;
Μια ανθρώπινη επινόηση αρκετά μεταγενέστερη της παρουσίας των ανθρώπων. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν ακόμη κοινωνίες ανθρώπων που δεν εξαρτώνται από τα ρολόγια και τα ωράρια.
Γ.Δ.
Περίοδος καλών σχέσεων
Ιδού και τα καλά νέα από τη γειτόνισσά μας τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν.
Θα το έχετε παρατηρήσει πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι θαυμάσιες εδώ και λίγο καιρό. Κανένα σύννεφο, καμία δήλωση με απειλές και αμετροέπεια. Απεναντίας, όλα βαίνουν καλώς έως πολύ καλώς, δηλαδή, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι μεταξύ των γειτόνων.
Ας μη ρωτήσει κανείς εάν όλη αυτή η πολιτισμένη κατάσταση θα συνεχιστεί, ομολογώ πως δύσκολα θ’ απαντούσα με βεβαιότητα θετικά ή αρνητικά.
Εν όψει των εκλογών του Μαΐου σε Τουρκία και Ελλάδα, πιστεύω πως το σημερινό καλό κλίμα πως θα συνεχιστεί. Για μετά τις εκλογές μόνο αναμονή, τίποτε άλλο.
Γ.Δ.
Συμπέρασμα
Παγίως υποστηρίζαμε ως εφημερίδα πως και για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, η παγίωση καλών μεταξύ τους σχέσεων πως θα είναι προς όφελος των δύο λαών αλλά και των χωρών.
Μάλιστα για μας στη Θράκη που έχουμε άμεση γειτονία, είναι ουσιαστικό και επωφελές από πολλές απόψεις η ύπαρξη καλών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων.
Δίπλα μας υπάρχει μια τεράστια αγορά προς την οποία πρέπει να έχουμε στραμμένα τα επιχειρηματικά μας ενδιαφέροντα.
Δεκάδες εκατομμύρια εν δυνάμει καταναλωτές, επισκέπτες ως τουρίστες, παραθεριστές κλπ.
Είναι μέγιστο το βήμα αυτό και θα έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάντα με ανοιχτό πνεύμα. Το εμπόριο, η βιομηχανία, ο τουρισμός ανοίγουν δρόμους, φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, γνωρίζονται περισσότερο, ευημερούν.
Πολλά, πάρα πολλά τα συμπεράσματα και μακάρι να ξεκινήσουν.
Γ.Δ.
Πάνω απ’ όλα αντικειμενικότητα
Τον κύριο Γιάννη Κολλάτο δε νομίζω πως τον γνωρίζω. Εκείνο που πληροφορήθηκα είναι πως είναι συμπολίτης, συνταξιούχος Σταθμάρχης του ΟΣΕ στη Λάρισα.
Πληροφορήθηκαν δε οι νεοέλληνες ότι έφυγε από την Ξάνθη και πήγε στη Λάρισα για να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για το Κέντρο Τηλεδιοίκησης που επισκέφθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προχθές.
Ομολογώ πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον εν λόγω συνταξιούχο ο οποίος υποβλήθηκε στην ταλαιπωρία αυτή του πήγαινε-έλα για έναν και μοναδικό λόγο. Να ενημερώσει τον πρόεδρο με ακρίβεια και αντικειμενικότητα λόγω πείρας μάλλον, ότι για την σύγκρουση των τρένων φταίει μόνον η κυβέρνηση.
-Μιλάμε για αντικειμενικότητα αδιαμφισβήτητη του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης…
Γ.Δ.
Έχουμε ξανακούσει το 2008 πως «Είμαστε θωρακισμένοι»
Καταιγίδα στις αγορές παγκοσμίως παρατηρείται αυτές τις μέρες μετά την κατάρρευση της Credit Suisse. Κι ενώ το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως κλονίζεται, η μια μορφή κρίσης επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ενώ όλα επιβαρύνονται από την άνοδο των επιτοκίων και δείχνει ότι η κρίση είναι παρούσα, στην προεκλογική Ελλάδα, η συζήτηση δεν περιλαμβάνει καθόλου από οικονομία. Λες και είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. «Θωρακισμένοι» όπως λένε…
Παρεμπιπτόντως το 2008 έτσι νιώθαμε. Κανείς δεν ανησυχούσε για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Η τότε κυβέρνηση θεωρούσε ότι ήμασταν μια μικρή «κλειστή» οικονομία που δεν θα επηρεαζόταν. Η τότε αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ με ούριο άνεμο στα πανιά εξαιτίας της φθοράς της κυβέρνησης Καραμανλή, αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό, με μόνο στόχο την αρπαγή της εξουσίας. Η αποχαύνωση συνεχίστηκε και όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers. Η οικονομία της χώρας κατέρρευσε και ακόμα και τότε δεν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η «νέα» αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε τον ανένδοτο λαϊκίστικο αγώνα κατά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του 2009. Η τοξικότητα συνεχίστηκε. Ενώ αν είχαν συνεννοηθεί εκείνη την περίοδο στα βασικά, πιθανότατα οι αγορές θα είχαν στοχεύσει την Ιταλία και εμείς θα είχαμε περάσει πολύ πιο ήπια την κρίση.
Το θέμα είναι αν από το πάθημα της προηγούμενης δεκαετίας, μας έμεινε κάτι. Για την ώρα οι πρώτες ενδείξεις δεν δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί ο προσδοκώμενος βαθμός ωρίμασης του πολιτικού μας συστήματος. Το ερώτημα αυτή τη φορά είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες-ψηφοφόροι…
Ν.Φ.
Για το νερό λίγα λόγια Ι
Πριν λίγα χρόνια ένας φιλόσοφος είχε πει «πως για το νερό θα γίνει ο τρίτος πόλεμος». Είτε αυτό συμβεί είτε όχι έως μια παγκόσμια σύγκρουση, ο πυρήνας του θέματος είναι ιδιαίτερα επίκαιρος και ουσιαστικός.
Δηλαδή, το μέγιστο αυτό αγαθό, το νερό, που χωρίς αυτό ζωή δεν υπάρχει (εξάλλου από κει ξεκίνησε), είναι σε κίνδυνο. Δεν κινδυνολογώ, μακριά από μένα κάτι παρόμοιο.
Απλά ο πλανήτης Γη, διέρχεται μια σοβαρή περίοδο ανομβρίας, μείωσης των ποσοτήτων νερού, υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος εξάπλωσης της ξηρασίας και ερήμωσης περιοχών.
Ήδη δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς καθαρό νερό και η επιβίωσή τους είναι επισφαλής και από την έλλειψη νερού αλλά και λόγω μειωμένης παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Γ.Δ.
Για το νερό λίγα λόγια ΙΙ
Το θέμα του νερού δεν είναι πρόβλημα μόνον των υπανάπτυκτων χωρών. Άρχισε να προβληματίζει και τις αναπτυγμένες, ως προς τις ποσότητες που χρειάζονται τόσο στον πρωτογενή τομέα (καλλιέργειες κλπ), όσο και στη λειτουργία της βιομηχανίας η οποία καταναλώνει επίσης μεγάλες ποσότητες νερού. Χωρίς το νερό πρωτογενής και δευτερογενής τομέας δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Και η μη λειτουργία τους σημαίνει μειωμένη αρκετά παραγωγή, σημαίνει πρόβλημα επάρκειας διατροφικών ειδών, σημαίνει ότι ο πληθυσμός θα φθάσει σε φάση ακραία, οι οικονομίες θα υποστούν τεράστιες πιέσεις, επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία θ΄αυξηθεί και μια σειρά εφιαλτικά σενάρια θα γίνουν πραγματικότητα παγκοσμίως.
Όλα δε αυτά γιατί δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες νερού.
Γ.Δ.
Για το νερό λίγα λόγια ΙΙΙ
Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος: και οι κυβερνήσεις θ’ αφήσουν τις χώρες τους , τον λαό τους να φθάσουν σ’ αυτό το ακραίο σενάριο;
Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον κάποιων κυβερνήσεων. Είναι παγκόσμιο και το πιο σημαντικό είναι άμεσο.
Για να μη φτάσει η Γη στα άκρα της εξαιτίας των ανθρώπινων υπερβολών, ξεκίνησε ένας παγκόσμιος προβληματισμός. Όμως μόνο με την διαπίστωση του προβλήματος δεν φτάνει.
Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα. Πρέπει όπως λένε οι ειδικοί, ν’ αλλάξει η φιλοσοφία και η άποψη χρήσης του νερού. Το νερό είχαν κάποιοι την εντύπωση ότι θα είναι αιώνιο. Τελικά δεν είναι. Γι’ αυτό χρειάζεται νέα αντίληψη, νέες πρακτικές και κυρίως εφαρμογή όσων θ’ αποφασιστούν. Διότι ήδη το πρόβλημα είναι εδώ, δίπλα μας και δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση.
Γ.Δ.
Εκτονώνεται η κατάσταση στο Δροσερό
Εκτονώνεται η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Δροσερό μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 46χρονου από 36χρονο που ομολόγησε την πράξη του και προφυλακίστηκε μαζί με τους τρεις άλλους κατηγορούμενους. Η οικογένεια του θύτη έχει φύγει από τον συνοικισμό. Να σημειώσουμε ότι παραμένουν οι συγγενείς του θύματος που έχουν έλθει για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια. Σιγά σιγά όλα θα πάρουν τον δρόμο τους όπως γίνεται πάντα. Το θέμα είναι να μην χάνονται ζωές και βέβαια να μην σταματήσει εδώ όλο αυτό και να μην έχουμε κάποια βεντέτα. Γνωρίζουμε καλά ότι το θέμα της βεντέτας δεν είναι μόνο στους Ρομά αλλά ήταν και στην Κρήτη και στην Μάνη. Οπότε μην κατηγορούμε για αναχρονισμό μόνο τους κατοίκους του Δροσερού.
Μ.Ξ.
Τα κίνητρα για τους γιατρούς και οι δύο αποφάσεις
Σύγχυση επικρατεί γύρω από το θέμα των κινήτρων σε γιατρούς του νοσοκομείου Ξάνθης. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και η δημοτική αρχή συμφωνούν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα απλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο. Δηλαδή η εισήγηση της αντιπολίτευσης ήταν να δοθεί επίδομα ενοικίου 300 ευρώ σε κάθε νεοπροσλαμβανόμενο επικουρικό γιατρό όπως ακριβώς κάνει ο δήμος Δράμας από το 2016 και όπως κάνουν και άλλοι δήμοι όπως οι Αργοστολίου και Σάμης στην Κεφαλλονιά από το 2022. Η δημοτική αρχή όμως αντιπρότεινε ο δήμος να δίνει 20.000 ευρώ κάθε χρόνο για τρεις μόνιμους γιατρούς μέσω της Μητρόπολης που εξέφρασε την πρόθεση να καλύψει τους άλλους δύο μόνιμους με 7.000 ευρώ ετησίως. Λήφθηκε μάλιστα και η σχετική απόφαση από την οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως την Τέταρτη. Να σημειώσουμε ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής παρότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς την νομιμότητά της. Έτσι θα κληθεί η νομική υπηρεσία του δήμου να γνωμοδοτήσει και πιθανότατα να γίνει ερώτηση προς το Υπουργείο αν μπορεί δηλαδή ο δήμος μόνος ως φορέας να δίνει επίδομα σε επικουρικούς. Καταλήγοντας, η πρόταση της δημοτικής αρχής θα εκτελεστεί άμεσα όταν τελεσφορήσει η προκήρυξη των 5 μονίμων ενώ η απόφαση για τους επικουρικούς έχει δρόμο!
Στο ερώτημα γιατί η Δράμα και άλλοι δήμοι το εφαρμόζουν χωρίς προβλήματα νομιμότητας είναι προς το παρόν αναπάντητο!
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν και να δώσουν κίνητρα και στους μόνιμους και στους επικουρικούς και ας γίνει και το ένα και το άλλο αφού πρόκειται για άλλους γιατρούς με άλλες ειδικότητες.
Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια με τα κίνητρα και από τους μεν και από τους δε.
Μ.Ξ.