Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

0

Ένας υφυπουργός με δύο πρόσωπα
Στο φύλλο της Τρίτης 14 Μαρτίου και στη σελίδα 9, δημοσιεύσαμε σχετικό ρεπορτάζ από την επαφή του δημάρχου Ξάνθης με τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.
Στον οποίο υφυπουργό ο δήμαρχος, εκτός του θέματος των Παλιννοστούντων που λύθηκε, του έθεσε και το θέμα της περιοχής Λευκού Πύργου και την ένταξη του σχεδίου πόλης στην περιοχή που καθυστερεί 25 χρόνια.
Για άλλη μια φορά ο εν λόγω υφυπουργός παρουσιάστηκε με τα δύο πρόσωπά του. Σαν τον Ιανό, άλλο πρόσωπο δείχνει στους δημάρχους και άλλο στους υφισταμένους του. Δηλαδή, εφευρίσκει δικαιολογίες κάθε φορά για το θέμα, ενώ ο ίδιος αρνείται να υπογράψει για να προχωρήσει.
Γ.Δ.


Ένας υφυπουργός με δύο πρόσωπα ΙΙ
Θυμίζουμε και παλαιότερο περιστατικό.
Κατά την άφιξή του πριν χρόνια στην πόλη μας, και σε σύσκεψη με Κοντό, Δημαρχόπουλο και Σύλλογο οικοπεδούχων, ενώπιον όλων, δήλωσε πως αντιλαμβάνεται το θέμα και πως θα το λύσει αμέσως μόλις επιστρέψει στο υπουργείο.
Επέστρεψε μεν, δεν το έλυσε δε, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες διάφορες, που ο καθένας μπορούσε να κρίνει το υπόβαθρο και τη σοβαρότητά τους. Το ίδιο έκανε και αυτή τη φορά με την επίσκεψη των Τσέπελη-Ζερενίδη.
Η διαπίστωση είναι δεδομένη πλέον. Ο εν λόγω υφυπουργός, παρότι Μηχανικός, δε θέλει να συνδράμει. Αν ήθελε είχε πολλές ευκαιρίες να το κάνει. Θέλει να υπεκφεύγει, αφήνοντας στη γνωστή «ομηρία» 220 οικογένειες ιδιοκτητών που θέλησαν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους στην περιοχή, χτίζοντας νόμιμα και με κανόνες, χωρίς αυθαίρετα και καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων.
Γ.Δ.


Απεργία στα ΜΜΕ
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ δεν κυκλοφόρησε χθες, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, λόγω της συμμετοχής στην απεργία που προκήρυξαν ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ.
Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, οι διεκδικήσεις για δημοσιογραφία με σκοπό την έλεγχο της εξουσίας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, για ασφαλείς μετακινήσεις και για ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό, έχουν ιδιαίτερο βάρος και καλούν σε καθολική προτεραιότητα.
Ε.Δ.


Απεργία εργαζομένων
Πραγματοποιήθηκαν χθες οι κινητοποιήσεις για την απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Και στην Ξάνθη θυμηθήκαμε εικόνες από το παρελθόν, με ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, προκειμένου οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ να μην «συγχρωτιστούν» με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Σεβαστή η τεκμηρίωση της επιλογής, ωστόσο η μεγάλη εικόνα, έρχεται και επιβάλλεται ως διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται από μειοψηφίες (ακόμη και από τις ηγεσίες) και χάνεται η ανάγκη της μαζικότητας, που απαιτεί η διεκδίκηση των ημερών.
Ε.Δ.


Προς δήμαρχο Ξάνθης
Από την Σταυρούπολη προς τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη το σχόλιο. Τον ρωτά ο φίλος του ο Δημήτρης Βασιλειάδης πότε θα ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης που χρειάζονται τα δημοτικά κτίρια, επειγόντως μάλιστα.
Ας στείλει κάποιον τεχνικό ή μηχανικό λοιπόν ο δήμαρχος για να δει και καταγράψει τις ανάγκες και φυσικά τις υλοποιήσει.
Γ.Δ.


Στη χώρα του παραλόγου…
Το να μην μπορούμε να διαχειριστούμε σαν λαός μια εθνική τραγωδία δείχνει και το επίπεδο ωριμότητας αλλά και παιδείας που έχουμε. Πολύ σωστά απεργούμε και διαδηλώνουμε αλλά με πολλά λάθος προτάγματα. Να διαδηλώνουμε ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες πολιτικές, κοινωνικές, προσωπικές και να υπάρξει τιμωρία και κάθαρση είναι πολύ σωστό. Να διαδηλώνουμε ζητώντας να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν και το κράτος να σέβεται τον πολίτη και να μην τον θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του στις μετακινήσεις είναι πολύ σωστό και επιβεβλημένο. Εδώ όμως βλέπουμε ότι διαδηλώνουν κατά των ιδιωτικοποιήσεων με το σύνθημα: «Οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν». Μήπως κάπου τα έχουν μπερδέψει; Ο ΟΣΕ είναι κρατικός. Ο σταθμάρχης δεν προσλήφθηκε από την Hellenic Train αλλά από τον ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ έχει την ευθύνη για την κίνηση των τρένων και όχι η ιδιωτική Hellenic Train. Άλλο σύνθημα στις διαδηλώσεις είναι : « Όχι στην κατάργηση του αρ.16». Αφορά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση και την αξιολόγηση. Δηλαδή βρήκαμε αφορμή βάζουμε και τα κλαδικά μας αιτήματα. Όχι στην αξιολόγηση. Μα με την αξιολόγηση υποτίθεται ο δημόσιος τομέας λειτουργεί έτσι… Φανταστείτε χωρίς αυτήν!
Ζούμε στην χώρα του παραλόγου δεν εξηγείται..!
Μ.Ξ.


Ματαιώθηκε λόγω μη σωστής διατύπωσης
Ματαιώθηκε προχθές στην Οικονομική επιτροπή ο δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός για  την έργο συντήρησης του παιδικού χώρου πολιτισμού (κτήριο Μουζαφέρ Μπέη). Δεν ματαιώθηκε όμως το έργο ούτε ο διαγωνισμός. Η ματαίωση κρίθηκε αναγκαία για να διατυπωθούν πιο σωστά τα κριτήρια βαθμολόγησης ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα μετέπειτα από το Ελεγκτικό συνέδριο και καθυστερήσει το έργο. Το …λάθος το  παρατήρησε ένας διαγωνιζόμενος και ως εκ τούτου κρίθηκε σκόπιμο να επαναδιατυπωθεί. Αυτό θα γίνει άμεσα από την υπηρεσία και την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής.
Μ.Ξ.


Στον Αλέκο Φανφάνη
Ένας συνάδελφος εκδότης της Κομοτηνής, παραδοσιακός από τους παλιούς, έφυγε από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη.
Γνώρισα τον Αλέκο, δημιουργήσαμε μια καλή σχέση, εκείνα τα δύσκολα χρόνια των λινοτυπικών μηχανών, του αντιμονίου και της μελάνης.
Εργατικός, φιλόξενος, έμπειρος στο χώρο του, τότε που υπήρχαν μετρημένοι εκδότες.
Εκδότης της γνωστής εφημερίδας «Ο Χρόνος» που συνεχίζουν με επιτυχία τα αγόρια του σήμερα.
Σε όλους, τα συναδελφικά θερμά μου συλλυπητήρια.
Γ.Δ.


Κοπή πίτας
Και μια υπενθύμιση. Την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 11 η ώρα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Ελισσώ, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της κοπής της πίτας του Σωματείου Συνταξιούχων νομού Ξάνθης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ).
Είναι μια καλή ευκαιρία τα μέλη να παραστούν με τις οικογένειές τους.
Γ.Δ.


Περιμένουν να πληρωθούν τα ενοίκια
Το θέμα παλιό, αρκετά παλιό μάλιστα και γνωστό. Απασχολεί ιδιοκτήτες κατοικιών σε Ξάνθη και Ροδόπη οι οποίοι έχουν νοικιάσει τα σπίτια τους στο γνωστό Ίδρυμα ΕΙΑΠΟΕ που έχει σχέση με τους Παλιννοστούντες Έλληνες.
Αυτοί λοιπόν οι ιδιοκτήτες έχουν να πάρουν δύο χρόνων ενοίκια και δικαιολογημένα, ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να τους εξοφλήσει τα ενοίκια των σπιτιών τους.
Σημείωση λόγω εμπειρίας: Το ίδρυμα μονίμως αργεί την πληρωμή των ενοικίων. Βεβαίως και τα πληρώνει, αλλά πάντα με καθυστέρηση. Τώρα όμως παρατράβηξε αυτή…
Γ.Δ.


Μια διαφορετική επίσκεψη

Κατ’ αρχάς, η ουσία της όλης υπόθεσης.
Ένας νέος άνθρωπος, Ξανθιώτης στην καταγωγή, από εβραϊκή οικογένεια που ζει σήμερα στην Αυστραλία, ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης και έρευνας που έχει σχέση με τις ρίζες του, τους προγόνους του.
Κι έτσι, με οδηγό αυτόν τον σκοπό, βρέθηκε στην Ξάνθη, θα περάσει από Δράμα και από κει στην Πολωνία, στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα όπου αφανίστηκαν οι πρόγονοί του.
Πρόκειται για τον Danny Wakil που γνωρίσαμε κατά την επίσκεψή του στην εφημερίδα μας και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του γι’ αυτό το μεγάλο ταξίδι αναζήτησης και έρευνας.
Θυμίζουμε πως η Ξάνθη ήταν η πατρίδα της γιαγιάς του.
Με την ευκαιρία πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Ν.Κοσμίδη και κ.Πετρά που μας έφεραν σε επικοινωνία με τον Danny Wakil.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…