Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ποτέ Ξανά!» Το Περιφερειακό Αφιέρωμα Μνήμης στην Ξάνθη

«Ποτέ Ξανά!» Το Περιφερειακό Αφιέρωμα Μνήμης στην Ξάνθη

0

Προσεκλήθη και θα συμμετάσχει ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Δρ. Edward Kopówka, και ο συνεργάτης του Μουσείου, κ. Paweł Maliszewski

Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, τον Δήμο Ξάνθης, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Δήμο Δοξάτου, το Europe Direct ΑΜΘ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, και το Μουσείο της Τρεμπλίνκα (Πολωνία), με τη συνεργασία και άλλων φορέων, διοργανώνουν αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 80 ετών από τον εκτοπισμό και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, προσεκλήθη και θα συμμετάσχει ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Δρ. Edward Kopówka, και ο συνεργάτης του Μουσείου, κ. Paweł Maliszewski, καθώς και η Δρ. Susy Gruss, από το Ινστιτούτο Salti του Πανεπιστημίου Bar-Ilan του Τελ Αβίβ.

Θα συμμετάσχουν επίσης, ειδικοί και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η ιστορικός, Δρ. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, και η ψυχαναλύτρια, κ. Αριέλλα Ασέρ, ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Ξάνθη θα διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 2 Μαρτίου

Συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμών και φορέων

Συναντήσεις των προσκεκλημένων από το εξωτερικό με τους αξιότιμους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη, Κωσταντίνο Κουρτίδη, Δήμαρχο Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελη, και Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Δημήτρη Πολυχρονόπουλο.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στο Μέγαρο του Ισαάκ Ντανιέλ (Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι») και στο Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης. Υποδοχή στο ΙΘΤΠ από τον Διευθυντή, κ. Ανδρέα Ματζάκο.

Παρασκευή 3 Μαρτίου – 11:00π.μ.

Μαθητική Πορεία Μνήμης

Πλατεία Ελευθερίας Ξάνθης & Μνημείο Ολοκαυτώματος

Τελετή μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος (διοργάνωση ΠΑΚΕΘΡΑ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρχών, φορέων και πολιτών. Κατάθεση λουλουδιών από μαθητές.

Μαθητική πορεία μνήμης του 3ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, με τη σύμπραξη του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και του ΙΘΤΠ. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, το Europe Direct ΑΜΘ και προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Η πορεία θα συνδέσει χώρους οι οποίοι σχετίζονται με την προπολεμική εβραϊκή παρουσία και τα γεγονότα του Μάρτη του 1943, και θα καταλήξει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης, μετά από ευγενική παραχώρηση του ΟΣΕ.

Παρασκευή 3 Μαρτίου – 9:00μ.μ.-10:30μ.μ.

Εκδήλωση & Performance Μνήμης

Καπναποθήκη «Π», Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Παρουσίαση τεκμηρίου σχετιζόμενου με τον Γιουδά Χαΐμ Περαχιά και performance. Την εκδήλωση προετοίμασαν και θα παρουσιάζουν τα μέλη του εργαστηρίου «Μια ντουλάπα, Τρεις πόλεις, Μια ιστορία» που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού στον διατηρητέο χώρο «Παστάλι» (Παλιά Χρύσα).

Εισαγωγή: κ. Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

Συμμετοχή: κ. Paweł Maliszewski, Επιστημονικός Συνεργάτης του Μουσείου της Τρεμπλίνκα

Απαγγελία Ποιημάτων: Δρ. Susy Gruss, Ινστιτούτο Salti του Πανεπιστημίου Bar-Ilan του Τελ Αβίβ

Σάββατο 4 Μαρτίου – 11:30π.μ.

Επιστημονική Ημερίδα

Καπναποθήκη «Π», Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

«Μνήμες μαρτυρίου, μνήμες ζωής, μνήμες μαρτυρίας»

Χαιρετισμοί:

  • Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, κ. Ανδρέας Ματζάκος
  • Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης
  • Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελης
  • Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Δρ. Edward Kopowka
  • Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, κα. Μαρία Πετρά

Ομιλίες:

  • Η οικογένεια Βαρών από την Καβάλα: εκτόπιση, εξόντωση, Αντίσταση, επιβίωση και η μεταβίβαση της μνήμης – Δρ. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
  • Θραύσματα οικογενειακών ιστοριών – κα. Αριέλλα Ασέρ, κλινική ψυχολόγος
  • Μνήμες Δικαίων των Εθνών – κ. Νίκος Κοσμίδης, Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ), ΜΑ Ορθόδοξης Θεολογίας (ΕΑΠ)

Προεδρία Εκδηλώσεων: κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης, Επικεφαλής Europe Direct ΑΜΘ

Δηλώσεις συμμετοχής: draseisculturalproject@gmail.com

Θα ακολουθήσει σύντομη σιωπηλή πορεία μέχρι την καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνος, όπου κρατήθηκαν τα μέλη της ελληνο-εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης από τις φασιστικές βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις.

Δηλώσεις συμμετοχής: draseisculturalproject@gmail.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…