Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Πόλις Ονείρων: Το αγαπημένο φεστιβάλ της Ξάνθης που γεμίζει την πόλη με μουσική

Πόλις Ονείρων: Το αγαπημένο φεστιβάλ της Ξάνθης που γεμίζει την πόλη με μουσική

0

Θα πραγματοποιηθεί 3-7/5. Θα συμμετέχουν 24 Μουσικά Σχολεία εκ των οποίων τέσσερα από το εξωτερικό

«Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία», υπογραμμίζει ο διευθυντής του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, Χ. Βαρδικελδόγλου- Πρόσκληση στους εθελοντές

To φεστιβάλ «Πόλις Ονείρων» αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό μουσικό γεγονός της Ξάνθης. Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στη Ξάνθη πλημμυρίζοντας την πόλη με μουσική και το καθαυτό γεγονός αποτελεί πόλο έλξης πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να ταξιδέψουν νοερά σε όλες γωνιές του πλανήτη.

Τα συμμετέχοντα Σχολεία καλούνται να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με ένα σύνολο δικής τους επιλογής μέσα στο πλαίσιο του θέματος του Φεστιβάλ το οποίο φέτος είναι «Από του Δούναβη τις όχθες στην αγκαλιά της Μεσογείου-Οι μουσικές των λαών». Το σημαντικό είναι ότι η παρουσίαση του προγράμματος του κάθε Σχολείου σε υπαίθριους χώρους στην πόλη της Ξάνθης.

«Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία»
Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Βαρδικελδόγλου, διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ώστε να μάθει λίγα περισσότερα όσον αφορά στο μοναδικό γεγονός που θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 7 Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδικελδόγλου, η διοργάνωση βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε συνεννόηση με όλους τους φορείς και χορηγούς και επιπρόσθετα την Δευτέρα 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εθελοντών για την οποία ο κ. Βαρδικελδόγλου απευθύνει κάλεσμα σε όλο το κόσμο της Ξάνθης να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της πόλης.

24 Μουσικά Σχολεία εκ των οποίων τέσσερα από το εξωτερικό
Ο κ. Βαρδικελδόγλου πρόσθεσε ότι «θα συμμετέχουν 24 Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα τέσσερα θα προέρχονται από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους Μουσικά Σχολεία από Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία.

Τα μουσικά σύνολα που θα πραγματοποιηθούν θα είναι:

  • Η Μεγάλη Μαθητική Ευρωπαϊκή Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση και ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού.
  • Η Χορωδία των μαθητών Μουσικών Σχολείων υπό την καθοδήγηση της Εριφύλης Δαμιανού.

Τα παραπάνω σύνολα θα συμπράξουν το Σάββατο, 6 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Επιπλέον, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, θα λάβουν χώρα βιωματικά εργαστήρια τα οποία θα τα φέρουν εις πέρας καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Χριστίνα Λουκίδου, ο Βαγγέλης Καρίπης, ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Juanjo Bielchi και ο Ross Daly.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με την συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου μαζί με τους Primavera en Salonico.

«Οι φορείς και οι χορηγοί βρίσκονται δίπλα στη διοργάνωση»
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρδικελδόγλου «οι φορείς προφανώς όπως ο Δήμος Ξάνθης, ο Δήμος Αβδήρων, η Αντιπεριφέρεια της Π.Ε. Ξάνθης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βρίσκονται δίπλα στη διοργάνωση. Όσον αφορά στους χορηγούς είμαστε σε επικοινωνία και ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε περισσότερους όσο περνάει ο καιρός».

Πρώτη συνάντηση εθελοντών
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, τονίζοντας ότι «η προσφορά των εθελοντών σε όλα τα βήματα των προηγούμενων διοργανώσεων υπήρξε καθοριστική» καλεί και φέτος παλιούς και νέους εθελοντές να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών και να ζήσουν από κοντά αυτή τη γιορτή πολιτισμού με όχημα των εθελοντισμό.

Η πρώτη συνάντηση εθελοντών θα γίνει τη Δευτέρα 3 Απριλίου και ώρα 17:30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Για τη Γυναίκα το Φεστιβάλ Ξάνθη- Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2023
Σχετικά με τη θεματική και το πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, οι διοργανωτές αναφέρουν: «Τις πλούσιες μουσικές παραδόσεις των λαών της Μεσογείου και των Βαλκανίων επιχειρούμε να αναδείξουμε εφέτος. Εγχείρημα φιλόδοξο ,στο μέτρο που δεν τις αποτιμούμε ως ομοιογενείς υποκατηγορίες της World μουσικής .Πέρα από την «ενιαία» «μεσογειακή μουσική» και το στερεοτυπικό «βαλκανικό beat» ,υπάρχει ένα μωσαϊκό μουσικών τρόπων και ετερόκλιτων ηχοχρωμάτων διαμορφωμένο από τη μεγάλη διάρκεια, τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις, τον ανοιχτό διάλογο, την αναγκαία, σε κοινούς γεωπολιτισμικούς χώρους στους οποίους λαοί μεταναστεύουν, μίξη ιδιωμάτων.

Εδώ, στη μήτρα αυτή πολιτισμών, στη θάλασσά μας και εδώ, στο σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, στην πολυκύμαντη γειτονιά μας ,αναμειγνύονται όργανα, φωνές, ήχοι και τρόποι από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, τα βυζαντινά μέλη, την οθωμανική ορχηστρική παράδοση, το πολυφωνικό τραγούδι , τους μετακινούμενους Χριστιανούς, Εβραίους, Άραβες, Ρομά…

Πλοηγός μας σε αυτές τις πολυδαίδαλες διαδρομές θα είναι η γυναίκα. Αυτή που στα χωράφια ζώνει πάνω της τα μωρά της ή καίγεται από τον ήλιο στα αμπέλια, όπως η νύφη του Άσματος, «μέλαινα ,αλλά καλή». Που τραγουδάει τρυφερά νανουρίσματα και μοιράζει δίκαια σε ισόποσες μπουκιές το λιγοστό ψωμί .Η γυναίκα της δύναμης και της απαντοχής που προσμένει στο γιαλό τον ξενιτεμένο της ,που ερωτεύεται, που πονάει, που βάζει άρον άρον σε μπόγους λίγες φορεσιές και ένα εικόνισμα, όταν η ζωή γκρεμίζεται. Η γυναίκα που κάτω από αυτό το διαυγές φως, παλεύει σε πατριαρχικές κοινωνίες με αντιλήψεις που τη θεωρούν υποδεέστερη και που ακόμα και σήμερα υφίσταται ταπεινωτικές διακρίσεις και βία. Η γυναίκα που είναι το μισό του ουρανού, αλλά πλήρωσε με ανεργία την πρόσφατη πανδημία, ενώ είναι και η πλέον ευάλωτη εργαζόμενη στην επισφαλή συνθήκη που διαμορφώνει η επαπειλούμενη κλιματική κρίση στη Μεσόγειο.

Η γυναίκα ,εντέλει, που η ενδυνάμωσή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την ουσιαστική προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για την βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που οραματιζόμαστε».

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023

Τελετή Έναρξης Φεστιβάλ Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων

Συναυλία Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με την Σαββίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico.

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023

10:00-13.00 Παρουσιάσεις Μουσικών Σχολείων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Ξάνθης.

15.00-18.00 Πρόβες Μουσικών Συνόλων Ευρωπαϊκής Ορχήστρας, Χορωδίας και Βιωματικών Εργαστηρίων.

18.30-20.30 Συναυλία σχολείων Ρουμανίας και Τουρκίας

21:00 Εκδήλωση με τον Γιώργο Τσάμπρα

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023

10:00-13.00 Παρουσιάσεις Μουσικών Σχολείων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Ξάνθης.

15.00-18.00 Πρόβες Μουσικών Συνόλων Ευρωπαϊκής Ορχήστρας, Χορωδίας και Βιωματικών Εργαστηρίων.

18:30-20:30 Συναυλία σχολείων Ιταλίας και Ισπανίας

19:30 Αποτελέσματα Μαθητικού Διαγωνισμού Σύνθεσης, απονομή βραβείων – εκτελέσεις μαθητικών έργων.

Σάββατο, 6 Μαΐου 2023

10:00-14:00 Πρόβες Μουσικών Συνόλων Ευρωπαϊκής Ορχήστρας, Χορωδίας και Βιωματικών Εργαστηρίων.

19:00 Τελετή λήξης στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με τη μεγάλη μαθητική Συναυλία (Ευρωπαϊκή Ορχήστρα και Χορωδία) και τη συναυλία των Βιωματικών Εργαστηρίων.

Κυριακή, 7 Μαΐου 2023

Ημέρα Αποχώρησης των Μουσικών Σχολείων.

Για τους χώρους πραγματοποίησης των προβών (Ευρωπαϊκή Ορχήστρα-Χορωδία) και των Βιωματικών Εργαστηρίων θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση των συμμετεχόντων

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…