Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πληθωρισμός: Έπεσε στο 6,1% το Φεβρουάριο – Παραμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Πληθωρισμός: Έπεσε στο 6,1% το Φεβρουάριο – Παραμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα

0

Από το 7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα της ΕΛΣΤΑΤ

Στο 6,1% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, από 7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε 22,4% σε ετήσια βάση και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5,1%. Οι τιμές των καυσίμων – λιπαντικών αυξήθηκαν 2% και του φυσικού αερίου 37,1%.

Στη είδη διατροφής, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές γαλακτοκομικών-αυγών κατά 25,2%, στις τιμές των κρεάτων κατά 20%, των ελαίων-λιπών κατά 22,9% και του ψωμιού κατά 16,8%.

Οσον αφορά τις υπηρεσίες, το κόστος των αεροπορικών μεταφορών αυξήθηκε 47,6%, των ταξί 32,9% και των πλοίων 26,7%.

Μεταβολές σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
  • 1,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μοσχάρι, χοιρινό, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
  • 0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 2,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 1,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης.
  • 0,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία -καφενεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας

 

  1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
  • 4,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
  • 2,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
  • 0,4% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…