Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Νέα Κυκλοφορία: «Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου

Νέα Κυκλοφορία: «Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου

0

Κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου από τις εκδόσεις Βακχικόν

Οι εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφόρησαν το νέο βιβλίο της Δήμητρας Δήμου με τίτλο «Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» στις 18 Μαρτίου.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Είναι ο ακαδημαϊσμός ο θάνατος του κινηματογράφου; Ο εκπρόσωπος του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου Werner Herzog υποστηρίζει πως ναι: “(Ο ακαδημαϊσμός) είναι το ακριβώς αντίθετο του πάθους. Το σινεμά δεν είναι η τέχνη των ακαδημαϊκών, αλλά των αγράμματων”.

Ο Herzog επιβεβαιώνει έτσι την καντιανή θεωρία περί “άσκοπης σκοπιμότητας” στην τέχνη. Και όταν συμπληρώνει ότι “το σινεμά δεν είναι ανάλυση, είναι η αναταραχή του μυαλού, προέρχεται από τα πανηγύρια και τα τσίρκα, όχι από την τέχνη και τον ακαδημαϊσμό”, δεν φαντάζεται πόσο προσεγγίζει το πνεύμα της αισθητικής θεωρίας του Kant περί ωραίου και υψηλού.

Πέρα και πάνω από το προσωπικό γούστο και τις αναφορές στις προσωπικές καταβολές και εμπειρίες, υπάρχει ίσως πίσω από τον κινηματογράφο μια ενιαία αρχή, χωρίς εγγραφή στο συνειδητό του δημιουργού ή του κοινού, άρα και χωρίς καμία κρυφή ατζέντα. Και ίσως αυτή η αρχή μπορεί να αναζητηθεί διά της φιλοσοφικής οδού.

Το βιβλίο αυτό είναι κατ’ ουσίαν ένα πείραμα ανίχνευσης φιλοσοφικών ιδεών σε μη αναμενόμενες και υπεράνω φιλοσοφικής υποψίας κινηματογραφικές παραγωγές. Τελικός στόχος: η διαμόρφωση μιας διαφορετικής ανάγνωσης τόσο του κλασικού, όσο και του pop κινηματογράφου και σίγουρα όχι ο εξαναγκασμός υιοθέτησης μιας περιχαρακωμένης οπτικής, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…