Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Νέα επένδυση «φιλικής ενέργειας» προς το περιβάλλον από τη  Sunlight στην Ξάνθη

Νέα επένδυση «φιλικής ενέργειας» προς το περιβάλλον από τη  Sunlight στην Ξάνθη

0

Παραγωγή καινοτόμων μπαταριών λιθίου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 130 εκ. ευρώ το ύψος της επένδυσης με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ίδια κεφάλαια

 

Η νέα επένδυση ανοίγει 200 νέες θέσεις εργασίας – Πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2023  – Σε εξέλιξη οι διαδικασίες χωροθέτησης της μονάδας

 

 

Στα «σκαριά» βρίσκεται μια νέα μεγάλη επένδυση της Sunlight Group στην Ξάνθη που  αναμένεται να εκτοξεύσει την δυναμική του Ομίλου αλλά και να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη μονάδα για την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων μπαταριών λιθίου που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες χωροθέτησης της μονάδας και αναμένεται να διευθετηθούν εκκρεμότητες σε δημόσιες υπηρεσίες (ΥΔΟΜ) και αυτοδιοικητικές αρχές.

Νέα μονάδα από την Sunlight Group με 200 νέες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη – Επένδυση στην «φιλική ενέργεια»

Η νέα μονάδα στην Ξάνθη, όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού πλάνου του ομίλου (560 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021 – 2026), θα δημιουργήσει 200 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Το ερευνητικό έργο της SUNLIGHT αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, εστιάζοντας σε νέες τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο «φιλικής ενέργειας». Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού έργου προβλέπεται η πρόσληψη υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού, η δημιουργία ελκυστικών συνθηκών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων ερευνητών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς και οι συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.

Επένδυση 130 εκ. ευρώ από   ΕΣΠΑ και ίδια κεφάλαια – Πρώτη στην ΝΑ

Πρόκειται για μία ακόμη επένδυση της εταιρείας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ίδια κεφάλαια. Συγκεκριμένα, η Sunlight Group συμμετέχει στο ερευνητικό έργο “Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας” που εντάσσεται στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI). Το έργο χρηματοδοτείται με 49,9 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, ενώ η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 80 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, αυξάνοντας αισθητά τον αρχικό προϋπολογισμό ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε το 2020.

Η συμμετοχή της Sunlight στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης πρωτότυπων στοιχείων για μπαταρίες λιθίου, αλλά και τη δημιουργία στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή τους, η οποία είναι η πρώτη του είδους της στη ΝΑ Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες στην ήπειρο.

Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης

-Τα στοιχεία που θα παράγει αφορούν αποκλειστικά σε εφαρμογές ηλεκτροκίνησης για εκτός δρόμου βιομηχανικά οχήματα (περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά κ.ά.) και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές (για δίκτυα, εμπορική ή και οικιακή χρήση).

-Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ευελιξία στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου διαφορετικών μεγεθών και αποδόσεων και, κατά συνέπεια, να ελαχιστοποιεί το χρόνο μετάβασης στην παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας. Παρότι δηλαδή σε πρώτη φάση η λειτουργία της γραμμής προορίζεται για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης, διαθέτει ταυτόχρονα τις προδιαγραφές μιας πλήρως παραγωγικής μονάδας.

Οι επενδύσεις στην παραγωγή

Σημειώνεται ότι η Sunlight Group, μία πολυεθνική με εγκαταστάσεις σε 13 χώρες, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι, τρέχει παράλληλες επενδύσεις σε διάφορες επιχειρησιακές της λειτουργίες πέρα από τις κινήσεις σε στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές που κλιμακώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Η πιλοτική γραμμή παραγωγής στην Ξάνθη θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο τμήμα R&D για πρωτότυπα στοιχεία ιόντων λιθίου, η οποία θα υποστηρίξει το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα.

Πρόκειται για τεράστια επένδυση σε βιομηχανικό πάρκο που θα εγκατασταθεί στην Κοζάνη και θα δημιουργήσει μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν επενδυτικές προτάσεις στο πλαίσιο του masterplan για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των πρώην λιγνιτικών περιοχών, που παρουσίασε το 2020 ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

CEO της SUNLIGHT: «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, CEO της SUNLIGHT, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Οι τομείς όπου η SUNLIGHT διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα και αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κλπ.».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…