Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μία πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων με πυξίδα την καινοτομία στην πόλη μας

Μία πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων με πυξίδα την καινοτομία στην πόλη μας

0

Το Σάββατο 4/3 πραγματοποιήθηκε ο περιφερειακός διαγωνισμός της ΑΜΘ FIRST® LEGO® League στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Δ. Γιαννακούδης στο «Ε»: «Τα παιδιά εμπλέκονται στην έρευνα, βαθμηδόν αποκτούν μία πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής»

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 διεξήχθη ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης FIRST® LEGO® League στην Ξάνθη, ο οποίος φιλοξένησε ομάδες της ευρύτερης περιοχής και αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Eduact με το Xanthi TechLab και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Λεπτομερέστερα, ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης τις ώρες 09:00 – 18:00 και ήταν ο πρώτος «ανοιχτός» στο κοινό μετά την πανδημία του κορωνοϊού .Παιδιά μέσα από προτάσεις καινοτόμων σχεδίων επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: Από πού προέρχεται η ενέργεια; Πώς χρησιμοποιείται; Πώς διανέμεται; Πώς αποθηκεύεται;

«Στο FIRST® LEGO® League Challenge προκρίνονται καινοτόμες λύσεις με κινητήρια δύναμη την ενέργεια και βέβαια την ορθή αξιοποίησής της από τη νέα γενιά»
Δημήτρης Γιαννακούδης
Υπεύθυνος συντονιστής του Xanthi TechLab

18 ομάδες, παιδιά από 9 έως 16 ετών σε έναν δια ζώσης διαγωνισμό

Ο υπεύθυνος συντονιστής του Xanthi TechLab, Δημήτρης Γιαννακούδης, περιέγραψε στο «Ε»: «Μαθητές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κλήθηκαν να λάβουν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό. Ειδικότερα, συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες, 133 μαθητές και 32 προπονητές από την Ξάνθη, όπως επίσης και από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη μέχρι και τη Δράμα. Αξιοσημείωτο είναι πως έλαβαν μέρος παιδιά ηλικίας από  9 έως 16 ετών στο πλαίσιο ενός δια ζώσης διαγωνισμού με τη διαρκή διάδραση με το κοινό. Σημαντική ήταν, επίσης η προσφορά των εθελοντών της τοπικής κοινωνίας που ξεπέρασαν τους 25 και συμμετείχαν ως κριτές, διαιτητές και συνοδοί των ομάδων».

 «Φρέσκιες» προτάσεις για ένα καινοτόμο και καλύτερο ενεργειακό μέλλον

«Τα παιδιά εμπλέκονται στην έρευνα, στην επίλυση προβλημάτων, βαθμηδόν αποκτούν μία πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής. Με ‘’όπλο’’ την διάθεση για δημιουργία επενδύουν σε ένα καινοτόμο και καλύτερο ενεργειακό μέλλον που αναντίρρητα ‘’αντανακλά’’ την προσπάθεια των συμμετεχόντων να δημιουργήσουν ένα θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση στην χώρα. Σε αδρές γραμμές, προκρίνονται καινοτόμες λύσεις με κινητήρια δύναμη την ενέργεια και βέβαια την ορθή αξιοποίησής της από τη νέα γενιά », επεσήμανε συμπληρωματικά ο Δ. Γιαννακούδης.

Τη σπουδαία ευκαιρία για μαθητές από την Ξάνθη ανέδειξε ο Μ. Φανουράκης

Το παρών έδωσαν οι: Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κ. Μανώλης Φανουράκης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, κ. Ηλίας Ασκαρίδης. Στο διαγωνισμό παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μανώλης Τσέπελης ο οποίος ενημερώθηκε για τις καινοτόμες λύσεις των ομάδων.

Ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ περήφανος που ο Δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, συνδιοργάνωσε αυτήν την εκδήλωση που οι μαθητές μας, μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματική μάθηση, αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης καίριων προβλημάτων, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής!»

Τι είναι το FIRST® LEGO® League Challenge

Στο FIRST® LEGO® League Challenge οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την ρομποτική. Εισάγει σε παιδιά ηλικίας 9-16 τις έννοιες της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) μέσω μιας διασκεδαστικής, και πρακτικής διαδικασίας μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να «χτίσουν» μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Στον τελικό FIRST LEGO League Greece:

-C3005 Robofrogs

-C3017 RoboGamers

-C3079 LetsGo

-C3124 Robomechanics

-C3126 RoboGenius

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…