Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μέσα από το ηλεκτρονικό “Μητρώο Πολιτών” όλα τα διαδικαστικά των εκλογών

Μέσα από το ηλεκτρονικό “Μητρώο Πολιτών” όλα τα διαδικαστικά των εκλογών

0

Λειτουργεί από το 2019 στον δήμο Ξάνθης – Στις 11/3/2023 ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων

 

Νέοι εκλογείς οι 17ρηδες –  118. 782 οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του 2019 – Ψήφισαν 62.339

 

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών στις 21 Μαΐου και μαζί και όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εκλογική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το  Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και το οποίο αφορά σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαταγμάτων για τα δημοτολόγια. Σύμφωνα μ’ αυτό  καθιερώνεται η ψηφιοποίηση του δημοτολογίου, με την κατάργηση των βοηθητικών βιβλίων δημοτολογίου που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένος να τηρεί σε έντυπη μορφή ο εκάστοτε δήμος και εντάσσονται στο «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών.

Μητρώο Πολιτών από  το 2019 στον δήμο Ξάνθης – Καταχώριση οικογενειακού φακέλου

Όπως ενημερωθήκαμε  από το αρμόδιο τμήμα του δήμου Ξάνθης το Μητρώο Πολιτών έχει τεθεί σε εφαρμογή από  το 2019 και σ’ αυτό έχουν γίνει όλες οι καταχωρίσεις που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση των πολιτών ενώ μέσα από αυτό εκδίδονται όλες οι Ληξιαρχικές Πράξεις και τα Πιστοποιητικά. Στους οικογενειακούς φακέλους εκτός από τις Ληξιαρχικές πράξεις καταχωρούνται και άλλα στοιχεία όπως Σύμφωνο Συμβίωσης, πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών και αποφάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Επιπλέον, προκειμένου να απαλειφθεί το φαινόμενο τυχόν διπλοεγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ως έγκυρη εγγραφή λογίζεται πλέον η τελευταία χρονικά εγγραφή.

Αυτό βεβαίως διευκολύνει πολύ τόσο τους δήμους όσο και τους δημότες γιατί καθίσταται ταχύτερη, απλούστερη και σαφέστερη η αναζήτηση στοιχείων.

Επιπρόσθετα, από το Π.Δ. δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε δήμαρχο να προβαίνει σε διορθώσεις – μεταξύ άλλων και της ηλικίας των δημοτών, ανεξαρτήτως φύλου – καθώς και σε συμπληρώσεις στοιχείων και καταχωρίσεις μεταβολών αστικής κατάστασης. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα και στους πολίτες που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να μεταδημοτεύουν, ενώ παρέχεται ακόμη η δυνατότητα σε πρώην συμβιούντες να επαναποκτήσουν την αρχική τους δημοτικότητα μετά τη λύση του συμφώνου συμβίωσης.

Στις 11/3/2023 ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων

Να σημειώσουμε ότι η εγγραφή των ψηφοφόρων, (που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν), στους εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωτική. Οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται σε ενιαία μορφή χωρίς ιδιαίτερη διάκριση φύλου, ηλικίας κ.λπ. Η εγγραφή του κάθε ψηφοφόρου στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου γίνεται από τα δημοτολόγια που είναι εγγεγραμμένοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων πραγματοποιείται κάθε δίμηνο. Έτσι η τελευταία ολοκληρώθηκε στις 11/3/2023. Ενδεχομένως μέχρι τις εκλογές να γίνει και άλλη αναθεώρηση όμως αυτό θα διευκρινιστεί με Εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

Νέοι εκλογείς οι 17ρηδες

Να σημειώσουμε ότι οι νέοι εκλογείς στις φετινές εκλογές θα είναι οι 17ρηδες, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί το 2006 ακόμη και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 17ο χρόνο της ηλικίας τους. Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι νέοι αυτοί εκλογείς εντός του Ιανουαρίου του ίδιου έτους, υποβάλλουν στον οικείο δήμο, δήλωση για το εκλογικό διαμέρισμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου επιθυμούν να εγγραφούν. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση αυτή, η κατάταξή τους γίνεται στο εκλογικό διαμέρισμα που επιλέγει ο δήμος με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία.

Οι καταστάσεις αυτές αναρτώνται από 1ης μέχρι 10 Μαρτίου στο δημοτικό κατάστημα του δήμου, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας.

Μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους – Μεταδημότευση

Κάθε εκλογέας μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα τη διόρθωση κάθε στοιχείου εγγραφής του στον εκλογικό κατάλογο. Σε ιδιαίτερες καταστάσεις που συντάσσονται από το δήμαρχο κάθε ημερολογιακό δίμηνο περιλαμβάνονται όλες οι μεταβολές που έχουν επέλθει στα δημοτολόγια λόγω θανάτου, μεταδημότευσης, διόρθωσης στοιχείων εγγραφής και απόκτησης ή απώλειας της Ελληνικής Ιθαγένειας. Οι καταστάσεις αυτές αναρτώνται στο δημοτικό κατάστημα από 1ης μέχρι 10ης του επόμενου μήνα μετά τη λήξη του διμήνου. Μέσα στις προθεσμίες αυτές κάθε εκλογέας ή αντιπρόσωπος κόμματος αναγνωρισμένου από τον Κανονισμό της Βουλής έχει το δικαίωμα να υποβάλει στο δήμαρχο ένσταση κατά της εγγραφής ή της μη εγγραφής ενός προσώπου στις καταστάσεις αυτές. Τυχόν ενστάσεις εκδικάζονται εντός ενός μηνός από το οικείο Πρωτοδικείο. Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο Δήμο από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, θα πρέπει να μεταδημοτεύσουν σε αυτόν, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις της μεταδημότευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τον οικείο δήμο.

  1. 782 οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του 2019 – Ψήφισαν 62.339

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 από το Υπουργείο Εσωτερικών στις προηγούμενες εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουλίου 2019 στην Π.Ε. Ξάνθης ήταν εγγεγραμμένοι 118.782 ψηφοφόροι και το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε 52,53%, δηλαδή ψήφισαν 62.339 ψηφοφόροι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulo@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…