Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με προορισμό την Ελλάδα οι εκδρομές των τελειόφοιτων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Ξάνθης

Με προορισμό την Ελλάδα οι εκδρομές των τελειόφοιτων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Ξάνθης

0

Τέσσερα στα οκτώ λύκεια της Ξάνθης δεν θα πραγματοποιήσουν την 7ημερη εκδρομή λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος των μαθητών

Από το Δεκέμβρη ξεκίνησαν οι 7ήμερες εκδρομές. Πελοπόννησο, Αθήνα, Λάρισα και Γιάννενα προτίμησαν τα σχολεία, που είπαν «ναι» στην τελευταία σχολική εκδρομή

Η σχολική χρονιά προχωρά και η αγωνία μαθητών της γ’ λυκείου «φουντώνει», μιας και μετρούν αντίστροφα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2023. Φυσικό, λοιπόν, είναι να αναζητούν μία μικρή απόδραση από το άγχος και την ένταση των ημερών στην καθιερωμένη 7ημερη εκδρομή των τελειόφοιτων…Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους…

Μετά από επικοινωνία του «Ε» με τις διευθύνσεις οκτώ λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έγινε φανερό πως ο αγαπημένος προορισμός για τους μαθητές της γ’ λυκείου ήταν το εσωτερικό, είτε για λόγους προτίμησης, είτε για οικονομικούς λόγους. Συνεπώς, αν και το εξωτερικό αποτελούσε «πόλο έλξης» τα τελευταία χρόνια και τουλάχιστον πριν την πανδημία που ματαίωσε τα σχέδια πολλών μαθητών της Γ’ Λυκείου, φέτος τα παιδιά έκαναν… στροφή στον τόπο τους. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη από την άποψη ότι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέρη-τοποθεσίες της χώρας μας, να εκτιμήσουν τον πλούτο και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τελικά να ενισχύσουν με τον τρόπο τους και την τοπική οικονομία.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τέσσερα στα οκτώ σχολεία με τα οποία επικοινώνησε το «Ε» δεν πήγαν ή δεν προγραμματίζουν εφταήμερη/πενθήμερη εκδρομή για τη γ’ λυκείου. Αυτό βέβαια, προκύπτει ως λογική απόρροια της οικονομικής αδυναμίας μαθητών και γονέων να ανταποκριθούν στα έξοδα που μπορεί να προκύψουν μέσα από τη διοργάνωση μίας τέτοιας εκδρομής. Εύλογα, δηλαδή, προτιμούν να επενδύσουν αυτά τα χρήματα προκειμένου να καλύψουν κάποιες άλλες επιτακτικότερες ανάγκες, παρά σε μία εκδρομή αναψυχής, μολονότι χρειάζεται και η απόδραση πού και πού! Άλλος ένας λόγος είναι η πίεση που δέχονται οι μαθητές στην τελική ευθεία προς τις εξετάσεις, που νιώθουν ότι δε χωρούν αντιπερισπασμοί.

Αναλυτικά, μαθητές της γ’ λυκείου του 1ου ΓΕΛ προτίμησαν ως προορισμό την Πελοπόννησο τον περασμένο Δεκέμβριο. Επίσης, τον ίδιο μήνα το 2ο ΓΕΛ πραγματοποίησε πενθήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Το Εκκλησιαστικό και το Μουσικό Λύκειο πήγαν μαζί Λάρισα και Γιάννενα.

Απεναντίας, το 3ο ΓΕΛ, το 4ο ΓΕΛ, το 1ο ΕΠΑΛ, όπως επίσης  και το 2ο ΕΠΑΛ δεν θα διοργανώσουν εκδρομή για τους τελειόφοιτους, μιας και δεν εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά. Βέβαια, διοργανώνονται κι άλλα δρώμενα στο πλαίσιο προγραμμάτων, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να συμμετέχουν σε βιωματικές διαδικασίες.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …