Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κλιματική ουδετερότητα, κοινωνία και νεανική δράση

Κλιματική ουδετερότητα, κοινωνία και νεανική δράση

2

Το  εργαστήριο ιδεών «City Lab» επιστρέφει, με ανοικτό κάλεσμα στους μαθητές των Γενικών Λυκείων στις 22 και 23 Απριλίου 2023

Οι κοινωνίες, κατά των Κ. Καστοριάδη, είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δράσης, παράγονται και αναπαράγονται από αυτήν[1]. Δεν συνθέτουν  ένα περίκλειστο σύνολο θεσμών, κανόνων, συμπεριφορών, που μένει αναλλοίωτο στον χρόνο, δίχως διάθεση για αλλαγές, καθώς ένα μόρφωμα με αυτά τα χαρακτηριστικά θα είχε ημερομηνία λήξης. Προτεραιότητα σε αυτή την δημιουργική διαδικασία, οφείλει να έχει η νέα γενιά, που κατά γενική ομολογία είναι πιο δεκτική και προσαρμόσιμη σε αλλαγές. Διάφορες σφυγμομετρήσεις της πολιτικής κουλτούρας, των πεποιθήσεων και των πεδίων ενδιαφέροντος της, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως οι νέοι και οι νέες της εποχής μας ζητούν αλλαγές[2]. Η όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, η εργασιακή επισφάλεια, η έμφυλη ανισότητα, η στεγαστική κρίση, η φυλετική δικαιοσύνη και η κλιματική αλλαγή τίθενται  ξεκάθαρα στην πολιτική ατζέντα, ως ζητήματα που χρήζουν άμεσης τοπικής, εθνικής και υπερεθνικής αντιμετώπισης.

Το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά και δη για τα προβλήματα της πόλης τους αποτελεί ζητούμενο για μια τοπική κοινωνία. Τρία χρόνια μετά το πρώτο πανδημικό σοκ, που αποπροσανατόλισε και συνέβαλε στην περαιτέρω εξάπλωση της αβεβαιότητας για το μέλλον, το  εργαστήριο ιδεών «City Lab» επιστρέφει, με ανοικτό κάλεσμα στους μαθητές των Γενικών Λυκείων της πόλης, στο συνέδριο που διοργανώνει στις 22 και 23 Απριλίου του 2023 στο ξενοδοχείο Elisso. Το κεντρικό θέμα προβληματισμού του συνεδρίου αφορά την κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα την «Μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη πόλη». Συνεκτιμώντας πολλά από τα προβλήματα της εποχής, η κλιματική ουδετερότητα αποτελεί σταθερά ένα πεδίο ανησυχίας και την ίδια ώρα μια πρόκληση για το τοπικό επίπεδο λήψης αποφάσεων, στην προκειμένη περίπτωση για τον δήμο Ξάνθης, όπου η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις στοχεύσεις του κεντρικού κράτους είναι το ζητούμενο, ενώ η ευαισθητοποίηση και η παραγωγή ιδεών από τους νέους της πόλης, είναι ένα θετικό  βήμα. Πιστοί στις αξίες της «από τα κάτω» συμμετοχής και της ισχυρής κοινωνίας πολιτών, το «City Lab» καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να πάρουν θέση, να συνδιαλλαγούν και να συνδιαμορφώσουν από κοινού προτάσεις που θα βασίζονται σε τρείς πυλώνες, μέσα στα πλαίσια της προαναφερθείσας θεματικής. Οι πυλώνες αφορούν την βιώσιμη αστική κινητικότητα, το παραγωγικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και την βιωσιμότητα των κτιριακών υποδομών.

Εξίσου σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί και το έρεισμα που προσφέρει το συνέδριο, να δώσει φωνή στις νέες και τους νέους της πόλης, σε μια συγκυρία μετα-δημοκρατίας[3], απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος και δικαιολογημένης οργής και αγανάκτησης με την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, παρουσιάζοντας παράλληλα μια θεσμική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης προτάσεων, με κανόνες, πλαίσιο και σκοπό. Αυτός ο διττός, θεσμικός και συλλογικός, χαρακτήρας του συνεδρίου ενισχύει παράλληλα τις προσπάθειες πολιτικής διαπαιδαγώγησης, όπου μαζί με τα κοινωνιολογικά μαθήματα, ηθελημένα ή μη υπονομεύονται εντός του σχολικού χώρου την τελευταία τετραετία. Πάνω απ’ όλα ωστόσο, το «City Lab», με το συνέδριο του, αποσκοπεί στην οργάνωση,  την συζήτηση και την παρουσίαση ολοκληρωμένων προτάσεων που αφορούν, την καλύτερη λειτουργία της Ξάνθης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής  των κατοίκων της, μέσα από τα μάτια και το όραμα της νέας γενιάς. Ας μην ξεχνάμε πως αυτό το εργαστήριο ιδεών δημιουργήθηκε, οργανώνεται και απευθύνεται από νέους και νέες της πόλης και θα συνεχίσει να είναι ενεργό με την πρωτοβουλία και το ενδιαφέρον αυτών.

[1] Κ.Καστοριάδης “Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας”,1981.

[2] Συλλογικός τόμος  “Gen Z, Πολιτική & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην περίοδο της πανδημίας” Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή,2023.

[3] Κ.Κράουτς  “Μεταδημοκρατία”,2006.

Άγγελος Καβουρτζικλής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…