Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία»

«Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία»

0

Η γραφή, συνδέεται με τον άνθρωπο με πολλά πράγματα. Και σαν μέσον συνεννόησης, αλλά και για τον συμβολικό- εννοιολογικό της χαρακτήρα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεών της με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», σε συνεργασία με τον Μικρό Διάκοσμο, σας προσκαλούν στην εκδήλωση- προπομπό του πολιτισμικού προγράμματος «Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία», την Πέμπτη 16 Μαρτίου2023, ώρα 6:30μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Ομιλητές

  • Ιωάννης Κυριαζής, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης
  • Γιάννης Βουλτσίδης, Σκηνοθέτης και συγγραφέας
  • Άγγελος Ζαγοριανός, Συνθέτης και γραφίστας
  • Πασχάλης Κατσίκας, Ποιητής

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια διαχρονικά εμπνευσμένα από τη γραφή με τους: Άγγελο Ζαγοριανό (κιθάρα τραγούδι) και Γιάννη Βουλτσίδη (Τρίχορδο τραγούδι).

Σχετικά με το πολιτισμικό πρόγραμμα «Η περιπέτεια της γραφής σε διαχρονία»:
H βιβλιοθήκη είναι η κιβωτός της γραφής. Η γραφή, έπεται της προφορικότητας και επηρεάζεται από το εικονικό στοιχείο (ιερογλυφικά) και τη διαδέχεται η συλλαβική. Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο να ανακινήσουμε το ενδιαφέρον για αυτά τα πράγματα; Μα η γραφή, συνδέεται με τον άνθρωπο με πολλά πράγματα. Και σαν μέσον συνεννόησης, αλλά και για τον συμβολικό- εννοιολογικό της χαρακτήρα. Η συνήθεια δεν ατονεί μόνο τα ένστικτα, αλλά γενικά στρώνει αθόρυβα ένα παχύ στρώμα λήθης, όπου συχνά τα πράγματα κινούνται πλέον αυτοματικά, σαν ένα τυπικό που πλέον έχει ξεχασθεί ή γενεσιουργός αιτία. Αυτή η καταβύθιση στα γενεσιουργικά αίτια της γραφής θα την ηλεκτρίσει κατά κάποιον τρόπο, θα την αποσπάσει από την συσσωρευθείσα «νεκρά ύλη». Μητέρα, λοιπόν, η προφορικότητα, κόρη η γραφή, σε αγαστή συνεργασία μαζί της, αλλά και σε διαμάχη πολλές φορές. Φιλοδοξία του προγράμματος είναι η συγκεκριμένη δράση, όπου θα πρωταγωνιστεί ο πρωτογενής της τομέας –δημιουργοί και λιγότερο μελετητές – να αφήσει ανεξίτηλα δημιουργικά ίχνη τόσο στον χώρο (έργα τέχνης γύρω από τη γραφή), όσο και στον χρόνο μέσω του παιδευτικού της χαρακτήρα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…