Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Κινηματογραφική Ομάδα Γέφυρα προβάλει το «Persepolis» της Μαρζάν Σατραπί

Η Κινηματογραφική Ομάδα Γέφυρα προβάλει το «Persepolis» της Μαρζάν Σατραπί

0

Μια ασπρόμαυρη, με πολύ προσεγμένη, καλαίσθητη και λιτή εικονογράφηση, στηριγμένη στα τέσσερα ομώνυμα βιβλία της Μαρζάν Σατραπί

Την Κυριακή 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Persepolis» της Μαρζάν Σατραπί από την Κινηματογραφική Ομάδα «Γέφυρες» με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Η Κινηματογραφική Ομάδα αφιερώνει αυτό τον μήνα στη Γυναίκα. Θα πραγματοποιηθούν προβολές ιστοριών από δυναμικές γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλάζουν τις νοοτροπίες και εκφράζουν τα χαρίσματά τους ελεύθερα. Φόρος τιμής για το θάρρος και την αποφασιστικότητα όλων εκείνων των θηλυκοτήτων που παλεύουν καθημερινά για έναν καλυτερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το Persepolis είναι μια ασπρόμαυρη, με πολύ προσεγμένη, καλαίσθητη και λιτή εικονογράφηση, στηριγμένη στα τέσσερα ομώνυμα βιβλία της Μαρζάν Σατραπί, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Η ταινία ξεκινά το 1978, τις τελευταίες μέρες του Σάχη στο Ιράν, και αφηγείται την ιστορία της εννιάχρονης τότε πιτσιρίκας Μαρζάν και φτάνει μέχρι και τα 30 της περίπου χρόνια, μετανάστρια πια, μακριά από την πατρίδα της. Μέσα από αρκετό αυτοσαρκασμό και χιούμορ, η ταινία διαπερνά την ταραγμένη ιστορική περίοδο και εστιάζει κυρίως στη θέση της γυναίκας στο Ιράν. Ταυτόχρονα μας δείχνει ότι και ως έφηβη στο Ιράν και ως ενήλικη μετανάστρια στην Ευρώπη, νιώθει παντού ξένη. Ξένη σε όλα τα μήκη και πλάτη. Το «Persepolis αναδεικνύει ενδιαφέρουσες πτυχές για την γυναικεία ανισοτιμία, για την ζωή μιας κοπέλας σε έναν ταραγμένο κόσμο και αξίζει την προσοχή μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…