Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Γιασεμίν Οζέκ παρουσιάζει το «Δέσποινα, μάτια μου» στην Κομοτηνή

Η Γιασεμίν Οζέκ παρουσιάζει το «Δέσποινα, μάτια μου» στην Κομοτηνή

0

Από τις Εκδόσεις Πατάκη

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 6:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την Κοιν.Σ.Επ Κομοτηνή Εν Δράσει, τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και τις Εκδόσεις Πατάκη πραγματοποιούν την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Γιασεμίν Οζέκ «Δέσποινα, μάτια μου».

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα. Συντονίζει η Ρένα Σαμαρά Μάινα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ενώ η μικρασιατική εκστρατεία εξελίσσεται, ο επτάχρονος Εμίν Αλί ζει υπέροχα παιδικά χρόνια σε ένα παραθαλάσσιο χωριό ενός ελληνικού νησιού απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Μουσουλμάνος, παιδί μεικτής οικογένειας, με Ελληνίδα μητέρα και Τούρκο πατέρα, νιώθει για πρώτη φορά το σκίρτημα της αγάπης για την Ελληνίδα γειτονοπούλα του, τη Δέσποινα. Η ζωή του θα ανατραπεί ξαφνικά με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την καταστροφή του 1922. Ο Εμίν Αλί θα ξεκινήσει μια καινούρια ζωή με την οικογένειά του στο Αϊβαλί, όπου φτάνουν ξένοι ανάμεσα σε ξένους, χωρίς ποτέ να ξεχνά την Ελλάδα και τη Δέσποινα. Η μητέρα του Ελευθερία, αν και χριστιανή, για να μην κινδυνεύσει να χάσει την οικογένειά της, φορά παντού τη μαντίλα, ενώ ταυτόχρονα δίνει τον δικό της αγώνα για να κερδίσει την ελευθερία της, δίνοντας έτσι και υπόσταση στο όνομά της. Ο πατέρας του Χουσνού θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την οικογένειά του ενωμένη, με τη θλίψη και τη νοσταλγία χαραγμένες όμως στα βάθη της ψυχής του.

Το Δέσποινα, μάτια μου είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπαρουσίαση: «Με την Πλάτη στον Τοίχο» του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Την Τετάρτη 5 Απριλίου στο Ξενοδοχείο «ΕΛΕΝΑ» Στη Ξάνθη θα βρίσκεται την Τετάρτη 4 Απριλίο…