Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Φοβούνται ιδιωτικοποίηση και διαμαρτύρονται  οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΞ

Φοβούνται ιδιωτικοποίηση και διαμαρτύρονται  οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΞ

0

Προέδρος σωματείου ΔΕΥΑΞ, Γ. Καμπερόπουλος: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ»

 

4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη –Ψήφισμα ΔΕΥΑ: «Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν»

 

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ της χώρας ομοίως και οι 85 εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑ Ξάνθης από το νέο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση και όπως υποστηρίζουν αφαιρεί από τις ΔΕΥΑ τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση. Μία πράξη που αν τελεσφορήσει θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και στη δική τους εργασία. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με την επωνυμία «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», αυτές της ημέρες συζητείται το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ).

Προέδρος σωματείου ΔΕΥΑΞ, Γ. Καμπερόπουλος: «Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ»

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΔΕΥΑ πραγματοποιήσαν χθες 4ωρη στάση εργασίας. Το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ συμμετείχε στην κινητοποίηση. Πληροφορίες για το πως ξεκίνησε το θέμα, που αποσκοπεί τελικά το νέο νομοσχέδιο αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του μας δίνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ κ. Γιώργος Καμπερόπουλος: « Το θέμα ξεκίνησε από τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας η οποία με προσφυγή της στο ΣτΕ  ζήτησε τη συμμετοχή ιδιωτών στα έργα της. Παρά το  γεγονός ότι  το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε «μπλόκο» στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υποστηρίζοντας ότι το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό η κυβέρνηση επιχειρεί με νόμο να φέρει την ιδιωτικοποίηση. Το μοντέλο αυτό το είχαν δοκιμάσει και άλλοι δήμοι όπως ο δήμος Παρισίων που έδωσε την διαχείριση της ύδρευσης, αποχέτευσης σε πολυεθνική. Όμως γρήγορα το απέσυραν από τις αντιδράσεις που υπήρξαν καθώς πενταπλασιάστηκαν οι χρεώσεις προς τους πολίτες. Οι εταιρείες έχουν σκοπό το κέρδος, δεν κάνουν κοινωνική πολιτική. Τα τέλη μας είναι ανταποδοτικά και οι ΔΕΥΑ επιχειρήσεις που δίνουν λόγο στους δημότες. Εμείς θέλουμε να παραμείνει στις ΔΕΥΑ η διαχείριση του νερού και των αποβλήτων. Έτσι προστατεύονται οι καταναλωτές αλλά και το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων καθώς αν ιδιωτικοποιηθούν δεν διασφαλίζει κανένας τη συνέχιση της εργασίας τους.».

Ψήφισμα: «Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν»

Στο Ψήφισμα που εκδόθηκε από τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ αναφέρεται  μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ υψώνουν σήμερα δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι  η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν! ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ!

Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Έχει κατοχυρωθεί ξεκάθαρα ότι το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει.

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ».

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι καλούν τους τοπικούς παράγοντες, τους Δημάρχους, τον  Αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…