Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έπιασαν το 4% τα επιτόκια στεγαστικών μετά τις αυξήσεις από την ΕΚΤ

Έπιασαν το 4% τα επιτόκια στεγαστικών μετά τις αυξήσεις από την ΕΚΤ

0

Μικρή αύξηση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Σημαντικά αυξημένο ήταν το επιτόκιο για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που επηρεάζονται άμεσα από τις αυξήσεις στα επιτόκια του ευρώ. Για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε άνω του 4%, ενώ βρισκόταν στο επίπεδο του 2% πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2022, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, μικρή ήταν η αύξηση, κατά 13 μονάδες βάσης, στο 0,46% για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς τα νέα προγράμματα αύξησης των επιτοκίων για αυτού του είδους τις αποταμιεύσεις που έχουν ανακοινώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εφαρμόζονται από τον Φεβρουάριο. Παράλληλα σημαντική είναι η αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου καθώς ενισχύθηκε στις 5,22 εκατοστιαίες μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες πέρασαν μικρές αυξήσεις στα επιτόκια των νέων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, που δεν ξεπέρασαν τις 10 μονάδες βάσης, ενώ μικρότερη από 50 μονάδες βάσης ήταν η αύξηση στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, παρότι τα επιτόκια της EKT αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 0,50%.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος:

-Τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%.

-Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24  εκατοστιαίες μονάδες.

-Τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,33%.

-Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,22 εκατοστιαίες μονάδες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Hλεκτρικό ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Νέο Εξοικονομώ προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τις επιδοτήσεις στους …