Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δήμος Αβδήρων: Αδέσποτο σκύλο σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες εντόπισαν τα Αδεσποτούλια Ξάνθης

Δήμος Αβδήρων: Αδέσποτο σκύλο σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες εντόπισαν τα Αδεσποτούλια Ξάνθης

0

Ο σκύλος είχε περισυλλεχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ως επικίνδυνος και βρισκόταν σε περιβάλλον γεμάτο περιττώματα

Γ. Τσιτιρίδης: «Δεν γνωρίζαμε τις συνθήκες κράτησης αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέες»

Από την Κυριακή 5 Μαρτίου κάνει το γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο το οποίο έχει τραβηχτεί από την φιλοζωική οργάνωση «Αδεσποτούλια Ξάνθης» το οποίο δείχνει έναν υποσιτισμένο σκύλο σε ένα δωμάτιο με κλειδωμένη πόρτα. Το δωμάτιο είναι γεμάτο περιττώματα και ακαθαρσίες ενώ ο σκύλος είναι ξαπλωμένος πάνω σε αυτά. Στο ίδιο κτήριο, μέσω του βίντεο, φαίνονται και άλλα ζώα όπως δύο-τρία κουτάβια. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για παντελή απουσία τροφής και νερού.

Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Μαυρίδη, πρώην αρμόδιο αντιδήμαρχο δήμου Αβδήρων και τον κ. Τσιτιρίδη, Δήμαρχο του δήμου Αβδήρων ώστε να εξακριβώσει τη αυθεντικότητα του συγκεκριμένου βίντεο αλλά και αν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αβδήρων σχετικά με αυτή την υπόθεση στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς η επικοινωνία με την φιλοζωική οργάνωση «Αδεσποτούλια Ξάνθης» δεν κατέστη δυνατή.

«Το συγκεκριμένο σκυλί ήταν τρομερά επιθετικό»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν ο κ. Μαυρίδης και κ. Τσιτιρίδης, το συγκεκριμένο σκυλί περισυλλέχθηκε από το χωριό Άκαρπο καθώς ήταν ένα ζώο βαριά κακοποιημένο και άκρως επιθετικό. Ο δήμος Αβδήρων, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαυρίδης, έδρασε όπως ορίζει η νομοθεσία εφόσον υπήρξαν καταγγελίες για επίθεση σε περίοικο του χωριού και το συνεργείο περισυλλογής ήταν υπεύθυνο για την μεταφορά του ζώου σε κτηνίατρο και ορίστηκε πενταμελής επιτροπή ώστε να αποφασιστεί αν το ζώο είναι επιθετικό ή όχι. Το σκυλί αυτό περισυλλέχθηκε πριν ενάμιση μήνα μετά από πολλές προσπάθειες καθώς όπως είπε ο κ. Μαυρίδης «ήταν αδύνατο να πλησιάσουμε το ζώο επειδή ήταν άκρως επιθετικό».

«Μπορεί στο βίντεο να φαίνεται κακή η κατάσταση του σκυλιού αλλά είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που ήταν όταν το μάζεψε ο δήμος»
Νίκος Μαυρίδης
πρώην αντιδήμαρχος δήμου Αβδήρων

Η κατάσταση του σκυλιού ήταν τραγική
Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρίδης, η κατάσταση του σκυλιού πριν περισυλλεχθεί ήταν τραγική αφού υπήρχε έλλειψη τροφής και νερού και το ζώο ήταν κακοποιημένο. «Μπορεί στο βίντεο να φαίνεται κακή η κατάσταση του αλλά είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που ήταν όταν το μάζεψε ο δήμος», υπογράμμισε ο πρώην αντιδήμαρχος. Στην αρχή το ζώο φιλοξενήθηκε σε εγκαταστάσεις του δήμου, όπως ενημέρωσε ο κ. Μαυρίδης, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον εν λόγω χώρο ο οποίος είναι ευρύχωρος αλλά λόγω της επιθετικότητας του σκυλιού δεν ήταν δυνατόν να καθαρίζεται τακτικά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το ταΐζαμε και του βάζαμε νερό κάθε μέρα με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας. Η πενταμελής επιτροπή είχε αποφασίσει να δώσει μία ευκαιρία στο ζώο να κοινωνικοποιηθεί ώστε να μπορεί να συνυπάρξει με άλλους ανθρώπους και ζώα. Στα οχτώ χρόνια που είμαστε δημοτική αρχή φροντίζουμε ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν την καλύτερη δυνατή προστασία. Τώρα από κεί και πέρα, οι συνθήκες τις οποίες είδατε, ναι είναι άσχημες αλλά είχαμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερη περίπτωση». Επίσης όπως πρόσθεσε ο ίδιος «το ζώο στο βίντεο είναι ναρκωμένο και όχι άρρωστο καθώς πρόθεση της υπηρεσίας ήταν να το πάει στον κτηνίατρο και ύστερα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο».

«Ήταν λανθασμένη επιλογή του κτηρίου και οι συνθήκες κράτησης του ζώου είναι καταδικαστέες»
Γιώργος Τσιτιρίδης
Δήμαρχος δήμου Αβδήρων

Γ. Τσιτιρίδης: Η κατάσταση μέσα στον χώρο ήταν άθλια
Ο Δήμαρχος Αβδήρων δήλωσε στο «Ε» ότι: «δεν γνώριζα την υπόθεση του συγκεκριμένου ζώου και προφανώς ούτε τις συνθήκες κράτησης τις οποίες τις έμαθα ύστερα από την δημοσιοποίηση του εν λόγω βίντεο. Η κατάσταση μέσα στον χώρο είναι άθλια και δεν μπορώ παρά να το παραδεχτώ και η απόφαση να φυλαχθεί εκεί το ζώο ήταν λανθασμένη». Ο κ. Τσιτιρίδης σημείωσε ότι ο χώρος που φαίνεται στο βίντεο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από τον δήμο, και η χρήση του έλαβε χώρα το τελευταίο δεκαήμερο δίχως να έχει λάβει γνώση ο ίδιος. Παρότι ήταν λανθασμένη η επιλογή χώρου και καταδικάζει τις συνθήκες κράτησης, ο κ. Τσιτιρίδης υπογράμμισε ότι τροφή και νερό ήταν στην διάθεση του ζώου παρά τις καταγγελίες της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδεσποτούλια Ξάνθης» περί του αντιθέτου.

Το κυνοκομείο του δήμου Αβδήρων θα παραδοθεί το πολύ σε ένα χρόνο
Ο κ. Τσιτιρίδης και ο κ. Μαυρίδης σχολίασαν ότι μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, ο δήμος πήρε την έγκριση για την κατασκευή κυνοκομείου το οποίο πριν ενάμιση μήνα το ανέλαβε ο ανάδοχος με αποτέλεσμα οι εργασίες να είναι έτοιμες να ξεκινήσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα κυνοκομείο υπερσύγχρονο προϋπολογισμού 353.400,00 €, σημείωσαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του δήμου Αβδήρων.

Η δικαστική επίλυση θα αποτελέσει την επόμενη πράξη
Μετά από καταγγελία περαστικού, εμφανίστηκε η φιλοζωική οργάνωση «Αδεσποτούλια Ξάνθης» παρουσία αστυνομικού ώστε να καταγράψει το περιστατικό. Ύστερα από επίσημη καταγγελία της προέδρου της φιλοζωικής, θα ακολουθήσει προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Αβδήρων ενώ παράλληλα έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο και το ζήτημα θα λυθεί μέσω της δικαστικής οδού.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…