Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντιδράσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση «Μώσης» του δήμου Μύκης

Αντιδράσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση «Μώσης» του δήμου Μύκης

0

Κοινή παρέμβαση από ΕΟΣ Ξάνθης, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ΕΛΜΕ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεύκης «οι Πρωτοπόροι»

Την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη επένδυση αιολικού πάρκου στη θέση «Μώσης» στο δήμο Μύκης εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι».

Όπως αναφέρουν πρόκειται για «εγκατάσταση τεράστιου αιολικού πάρκου 198MW με 33 ανεμογεννήτριες ύψους 125μ ενώ σχεδιάζεται να ανασκαφούν 70.000 κ.μ. και να τσιμεντωθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών, η διάνοιξη 24 χιλιομέτρων δρόμου και αξιοποίηση 175 στρεμμάτων», ενώ τονίζουν ότι «η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μια σειρά περιοχές της χώρας έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους». Όπως εξηγούν επενδύσεις τέτοιας κλίμακας, αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον από τη χάραξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων, την κατάληψη των βουνοκορφών ενώ, όπως προσθέτουν «ακόμα και η άμεση χρηματοδότηση και οι ευκολίες που δίνονται για την εκτέλεση αυτών των έργων, αφήνουν ένα μεγάλο κενό, γιατί κανείς δε χρηματοδοτεί, δεν ελέγχει τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική προστασία και τη μείωση των βιομηχανικών ρύπων».

Περαιτέρω επισημαίνουν ότι η τοποθεσία εγκατάστασης του αιολικού σταθμού βρίσκεται σε εκτάσεις τις οποίες διαχειρίζεται η Δασική υπηρεσία, και είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις καθώς και σε εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως αγροί, ενώ υπογραμμίζουν: «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που ζητάει ο νόμος αν και με μεγάλες ασάφειες, ωστόσο είναι αντιληπτό το ποιος θεσμοθετεί και για ποιανού το συμφέρον. H περιοχή μπορεί να μην είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή μέσω του Natura 2000, δεν ξεχνάμε ωστόσο πως η ίδια η ΕΕ επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις περιοχές αυτές. Είναι η λογική του να γίνονται «λάστιχο» οι όποιοι νόμοι, όταν πρόκειται για επενδύσεις που θα φέρουν κέρδος για μονοπώλια της Ενέργειας».

Τέλος, επισημαίνει: «ιδιαίτερα σε μια φτωχή περιοχή όπως ο Δήμος Μύκης, είναι κοροϊδία να μιλάνε για τα τεράστια κέρδη και οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία. Θα είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που θα πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, η όχληση από τον θόρυβο των ανεμογεννητριών καταστρέφει την ποιότητα ζωής των οικισμών (η απόσταση του πάρκου απέχει 1 χιλιόμετρο τουλάχιστον από 3 οικισμούς), η καταστροφή της φυσικής ομορφιάς θα είναι μόνιμη, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτές μετά το πέρας του έργου έχει αποφασιστεί να είναι 8-10».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …