Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ακρίβεια: Σε ποια τρόφιμα οι τιμές έπιασαν «ταβάνι»

Ακρίβεια: Σε ποια τρόφιμα οι τιμές έπιασαν «ταβάνι»

0

«Σταγόνα στον ωκεανό» οι μικρές μειώσεις σε έλαια, αλεύρι, ζάχαρη

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί ένα δύσκολο «σταυρόλεξο» με τις τιμές, τους τελευταίους 18 μήνες, να τραβούν διαρκώς την ανηφόρα.

Σε ορισμένες κατηγορίες όπως για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά, τα έλαια και τα άλευρα οι οποίες μάλιστα ήταν και οι πρώτες που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ανατιμήσεις ήταν μεγάλες και συνεχείς. Σε κάποιες από αυτές φαίνεται πλέον πως έπιασαν «ταβάνι».

Για να μιλήσει βεβαίως κανείς για αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι και «ανακούφιση» των καταναλωτών από την ακρίβεια είναι νωρίς ακόμα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που σε άλλους κωδικούς προϊόντων στα τιμολόγια που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και για το επόμενο διάστημα.

Εκείνο ωστόσο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι πως σε τρόφιμα στα οποία οι τιμές αυξήθηκαν έντονα το προηγούμενο διάστημα, ορισμένες εταιρείες και σε συγκεκριμένους κωδικούς εμφανίζουν μικρές μειώσεις τιμών στους τιμοκαταλόγους για το προσεχές διάστημα.

Αν και προς το παρόν αυτό μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις μεγάλες αυξήσεις που προηγήθηκαν και την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές, εντούτοις είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 18μηνου που παρατηρείται κάτι αντίστοιχο. Για να φτάσουν εξάλλου έστω και οι μικρές αυτές – μεμονωμένες από εταιρείες- μειώσεις στο ράφι και τους καταναλωτές θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα που διαθέτουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις αποθήκες τους, αγορασμένα στις προηγούμενες τιμές.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως σταθεροποιήσεις και μικρές υποτιμήσεις φαίνονται, από συγκεκριμένες πάντα εταιρείες βάσει τιμοκαταλόγων που στέλνουν, σε τρόφιμα όπως έλαια, αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …