Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Τσικνοπέμπτη με παραδοσιακές γεύσεις αλλά και ζωγραφική στο σημερινό πρόγραμμα των ΘΛΕ

Τσικνοπέμπτη με παραδοσιακές γεύσεις αλλά και ζωγραφική στο σημερινό πρόγραμμα των ΘΛΕ

0

Η βραδιά Λαογραφίας και Παραδοσιακών Γεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στις 8:00μ.μ.

Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος, συνοδευόμενο από κρασί και εδέσματα. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στην Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, γινόταν παρέλαση άρματος. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος του Α.Κ. «Φίλιππος Αμοιρίδης» θα είναι ανοιχτός από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ως οικοδεσπότης θα προσφέρει δωρεάν κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

 Εργαστήριο «Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη εικαστική έκφραση» με κατασκευή αποκριάτικης μάσκας.
Το Εργαστήριο Ζωγραφικής και Εικαστικών του ΙΘΤΠ, προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9 και ώρα 6:00μ.μ. Απευθύνουν κάλεσμα σε όλους ώστε να γνωρίσουν τον πολυποίκιλο κόσμο της μάσκας και τον πολλαπλό ρόλο της σε διάφορους πολιτισμούς, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της  δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, με την εικαστική συμμετοχή των έμπειρων καθηγητών του Ιδρύματος. Τα παιδιά θα τολμήσουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα, συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας, κατασκευής και διακόσμησης της.

Απαραίτητη προϋπόθεση, κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία!

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …