Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συσπείρωση φορέων για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Συσπείρωση φορέων για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Ξάνθης

0

Εκτενής, αλλά και στοχευμένη συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης 

 Οι κ. Χ. Ευστρατίου, Ιω. Σπανόπουλος, Αγ. Γκουτζουβελίδης και Δ. Νικηφορίδης επιχείρησαν να δώσουν τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης απηύθυναν πρόσκληση σε θεσμικούς φορείς της περιοχής στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης με θέμα συζήτησης: «Υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης, μη ασφαλής λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου».

Το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης αποτέλεσαν ο κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου ως Πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο κ. Ιωάννης Σπανόπουλος ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο κ. Άγγελος Γκουτζουβελίδης ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, όπως επίσης και ο κ. Δημήτριος Νικηφορίδης ως μέλος του ΔΣ και Συντονιστής Διευθυντής του Νευρολογικού Τμήματος του ΓΝΞ.

Δυναμική παρουσία θεσμικών φορέων και Συλλόγων της περιοχής

Στη σύσκεψη συμμετείχαν γιατροί, νοσηλευτές, βουλευτές, μέλη της ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και συλλόγων με κοινωνική δράση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μεγάλη διάσταση που έχει λάβει η υποστελέχωση του Νοσοκομείου και στην αναζήτηση προτάσεων που θα μπορούσαν προοδευτικά να δώσουν λύσει στο καυτό αυτό ζήτημα.

Χ. Ευστρατίου: «Στο απροχώρητο έχει φτάσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης-Δεν έρχονται γιατροί στην Ξάνθη!»

Ο Πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου αναφερόμενος σε αδρές γραμμές στα θέματα της συζήτησης που απασχόλησαν τους παρευρισκόμενους, σημείωσε: «Αρχικά, οφείλουμε να επισημάνουμε πως μετά από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, νιώσαμε το ‘’βάρος’’ είτε ως γιατροί, είτε ως ‘’υποψήφιοι’’ ασθενείς να προχωρήσουμε στο κάλεσμα των θεσμικών φορέων. Επίσης, προσκαλέσαμε και τους Συλλόγους ΑμεΑ και Τυφλών. Με λίγα λόγια απευθυνθήκαμε σε όσους περισσότερους θεσμικούς φορείς μπορούσαμε, οι οποίοι, βέβαια έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης».

«Όσον αφορά, λοιπόν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου, αναντίρρητα έχει οξυνθεί κατά πολύ, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πλέον δεν έρχονται γιατροί στην Ξάνθη, είτε εξαιτίας χρημάτων, είτε λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας που προκύπτει ως λογική απόρροια της έλλειψης επαρκούς προσωπικού», τόνισε ο κ. Χ. Ευστρατίου.

Μοριοδότηση γιατρών και επιδότηση πρώτης κατοικίας

«Δεν χωρά αμφισβήτηση πως πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα στους γιατρούς. Μία πρόταση, λοιπόν, που διατυπώθηκε είναι να μοριοδοτούνται οι γιατροί που θα έρθουν να εργαστούν στο Νοσοκομείο. Επιπλέον, ακούστηκε μία πρόταση αναφορικά με την επιδότηση της πρώτης κατοικίας για τους γιατρούς. Τέλος, αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να σταθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και οι λοιποί φορείς», υπογράμμισε καταληκτικά, εννοώντας ότι μπορούν να αναλλάβουν την επιδότηση ενοικίων και την υιοθέτηση άλλων κινήτρων για να προτιμήσουν την περιοχή οι γιατροί.

Ιω. Σπανόπουλος: «Όσο θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται το Νοσοκομείο, θα αποτελεί αντικίνητρο για τους γιατρούς-Η Παθολογική είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση!»

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Ιωάννης Σπανόπουλος μιλώντας στο ‘’Ε’’ για τους στόχους της συγκέντρωσης, στάθηκε στα ακόλουθα: «Η παρούσα συγκέντρωση έλαβε χώρα με σκοπό την ενημέρωση για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο δυστυχώς παρουσιάζεται διογκωμένο. Βρισκόμαστε στην «αιχμή του δόρατος» με την Παθολογική να βρίσκεται σε πολύ δυσχερή κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω κρίνουμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς. Μία πρόταση-λύση είναι να μοριοδοτηθεί η Ξάνθη ως άγονη περιοχή και να δοθεί επίδομα ενοικίου στους γιατρούς. Άλλωστε, όσο αποδυναμώνεται το Νοσοκομείο, τόσο αυτή η εικόνα αποτελεί αντικίνητρο για τους γιατρούς ».

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εαρινή σπορά φυτικών ειδών στο Δέλτα Έβρου για τη νανόχηνα

Η δράση περιλάμβανε σπορές συγκεκριμένων φυτικών ειδών σε υποβαθμισμένες αγροτικές εκτάσει…