Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συναγερμός στην Κομοτηνή να μη ακυρωθεί η κατασκευή του νέου νοσοκομείου

Συναγερμός στην Κομοτηνή να μη ακυρωθεί η κατασκευή του νέου νοσοκομείου

0

Aιχμές κατά των εταιρειών για κερδοσκοπία από τον βουλευτή της ΝΔ Ε. Στυλιανίδη

 

«Ας είμαστε σε εγρήγορση ενόψει μιας προδιαγραφόμενης τραγωδίας», προτείνει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ιλ. Αχμέτ

Συνάντηση Χαρίτου-Ξανθού με το ΙΣΝ – Ψύχραιμος ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Γκαράνης

 

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Ροδόπης μετά την δυσμενή εξέλιξη που αφορά την ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, μαζί με τα άλλα δύο της χώρας. Η ανακοίνωση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έχει κάνει δωρεά 105 εκ. ευρώ για κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ταρακουνώντας την τοπική κοινωνία μπρος στον κίνδυνο ακύρωσης του πιο εμβληματικού έργου των τελευταίων χρόνων στην Ροδόπη. Όπως διευκρινίστηκε σχετικά με τον διαγωνισμό από ΙΣΝ: «Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.)», ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ότι δεν ματαιώθηκε η κατασκευή.

«Στο πόδι» η Κομοτηνή  μπρος στον κίνδυνο να χάσει την δωρεά κατασκευή του νέου νοσοκομείου της

Άμεση  ήταν αντίδραση όλων των φορέων. Ο βουλευτής ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης άφησε σαφείς αιχμές κατά των εταιριών που κατέθεσαν προσφορές κάνοντας λόγο για κερδοσκοπία: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τα δύο πρόσωπα της Ελλάδας. Το πρόσωπο της προσφοράς και το πρόσωπο της κερδοσκοπίας. Αυτή η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο το μεγαλύτερο έργο που προγραμματίστηκε τα τελευταία χρόνια στη Ροδόπη, το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω υπερκοστολόγησης έως και 150% των προσφορών που κατέθεσαν Ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες» τόνισε.

Δηλώσεις του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ και του υποψηφίου βουλευτής Γ. Πεταλωτή

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ επισημαίνοντας «Είχα χτυπήσει καμπάνακια για το νοσοκομείο με δωρεά του Σταύρος Νιάρχος και έπεσαν διάφοροι τοπικοί παράγοντες να με διαψεύσουν.  Τώρα ας είμαστε σε εγρήγορση ενόψει μιας προδιαγραφόμενης τραγωδίας. Από την μεριά μου κοινοβουλευτικά θα κάνω το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου και της αλήθειας..».

Για το θέμα παρενέβη και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Γιώργος Πεταλωτής αναφέροντας: «Το 2010 είχα επισπεύσει μαζί με την Υπουργό Υγείας της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , την ρυμοτομική τακτοποίηση του οικοπέδου που δώρισε ο πρώην Δήμος Αιγείρου. Ο κ. Μητσοτάκης πριν ένα μήνα από την Κομοτηνή, μη έχοντας να επιδείξει ούτε ένα έργο της Κυβέρνησής του, ανέφερε το Νοσοκομείο αυτό. Σήμερα, με την ακύρωση του διαγωνισμού, δεν μπορεί να χαίρεται κανείς. Αντίθετα , έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε εναλλακτική λύση που θα επιλέξει το Ίδρυμα Νιάρχος, ώστε να μην ματαιωθεί αυτό το σημαντικό έργο στην περιοχή μας που έχει ανάγκη από εξόδους από την υποβάθμιση των τελευταίων χρόνων. Ήδη έχω θέσει το θέμα στο ΠΑΣΟΚ και δηλώνουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ώστε να υλοποιηθεί η σπουδαία αυτή δωρεά».

Συνάντηση Χαρίτου-Ξανθού με το ΙΣΝ – Ψύχραιμος ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Γκαράνης

Την ανησυχία του και τον προβληματισμό του εξέφρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου, γνωστοποιώντας πως θα συναντηθεί με τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό,  με ανθρώπους του Ιδρύματος, για ν’ αναζητηθεί λύση: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό το αδιέξοδο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και αν σκοπεύει, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβει πρωτοβουλία για την διασφάλιση της υλοποίησης της σύμβασης του ΙΣΝ με το Ελληνικό Δημόσιο στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μιλώντας στον «Χ», δήλωσε: «Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος για λόγους που εξηγεί το Ίδρυμα. Το Ίδρυμα υπογραμμίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ματαιώνεται η κατασκευή των Νοσοκομείων, αλλά ψάχνουν να βρουν λύσεις. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthpooulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…