Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο 8,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη- 7,3% στην Ελλάδα

Στο 8,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη- 7,3% στην Ελλάδα

0

Αποκλιμάκωση, αν και ελαφρά μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 8,6%, από 9,2% τον Δεκέμβριο. Η αρχική εκτίμηση ήταν για 8,5%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 10,0% τον Ιανουάριο, από 10,4% τον Δεκέμβριο, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν στο 5,6%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,3% από 7,6% τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 7% τον Ιανουάριο. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5,8%), στην Ισπανία (5,9%), στην Κύπρο και στη Μάλτα (και οι δύο 6,8%).

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (26,2%), τη Λετονία (21,4%) και την Τσεχία (19,1%). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαοκτώ κράτη μέλη και αυξήθηκε σε εννέα. Τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,94%), ακολουθούμενη από ενέργεια (+2,17%), υπηρεσίες (+1,80%) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,73%).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …