Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σταϊκούρας: Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Σταϊκούρας: Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

0

Έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για νέα στήριξη των νοικοκυριών

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας νομιμοποιούνται τα funds και οι λεγόμενοι servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά σε αυτήν και στο πλέγμα μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μην πληγούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Η απόφαση Άρειου Πάγου, απ’ ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν», ανέφερε και τόνισε ότι «γι’ αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ όπως είπε αυτή την εβδομάδα έρχεται νομοσχέδιο που θα φέρει βελτιώσεις σε αυτόν και τόνισε ότι όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν.

Στόχος είναι κατά τον κ. Σταϊκούρα οι τράπεζες να προτείνουν βιώσιμες λύσεις στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων με τους δανειολήπτες, επισημαίνοντας πως το ποσοστό απόρριψης έφτανε στο 75% το καλοκαίρι, έχει πέσει στο 30% και θέλουμε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Αιχμές άφησε για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως πλειστηριασμοί γίνονταν και θα γίνονται, αλλά για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε συγκεκριμένα ότι πλειστηριασμοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί.

Aνέφερε ακόμα ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές. «Τα θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το 2017 ότι αυτοί που σταματάνε τους πλειστηριασμούς θα διώκονται και το 2015 δόθηκε η δυνατότητα στους διαχειριστές δανείων να κάνουν τιτλοποιήσεις.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφαλείς δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το που θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Σχετικά με τις 120 δόσεις για ρύθμιση οφειλών και αν υπάρχει κάποιο νέο σχέδιο ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «αν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας». Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα και αυτόν που ξεκίνησέ τώρα να τα φέρνει δύσκολα». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».

Μιλώντας για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως εκτιμά ότι φέτος ο πληθωρισμός θα είναι στο 5%, άρα όπως είπε θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα προϊόντα. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το Καλάθι του νοικοκυριού» σημείωσε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής – βελτιώσεις ζητά η αντιπολίτευση Ολοκ…