Για το 52,4 των νοικυριών- Αυτό δείχνει έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ
Προέδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς: «Η ενεργειακή ακρίβεια οδηγεί σε φτωχοποίηση των νοικοκυριών»
Δυσμενή είναι και τα οικονομικά στοιχεία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
«Δεν επαρκούν τα μέτρα της πολιτείας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Η ενεργειακή ακρίβεια έχει καταστήσει ορατά τα μελανά σημάδια της στην οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών και έχει κάνει διακριτές δυσμενείς αλλαγές στο βιοτικό τους επίπεδο. Η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται και καταγράφεται στα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για το 2022. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σε δηλώσεις στο «Ε» έκανε λόγο για φτωχοποίηση των νοικοκυριών χρόνο με τον χρόνο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Δεινή» επίσης χαρακτήρισε τη θέση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κατέχουν το 87% της απασχόλησης, όπως άλλωστε έδειξε η Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις για το 2022, επισημαίνοντας ότι χρήζουν ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία χαρακτηρίζονται τα μέτρα και για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσει ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων.
Το 52,4 των νοικοκυριών δεν βγάζουν με τον μισθό τους το μήνα
Στα κύρια ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 814 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα μεταξύ 9 και 29 Δεκεμβρίου 2022 καταγράφεται ότι το 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 € δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε. Στον αντίποδα, το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 € δήλωσε πως το εισόδημα του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε.
Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά).
Οι αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.
Έτσι ένα βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι καταγράφεται διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα. Το δεύτερο σχετίζεται με την επιδείνωση που παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας αναφορικά με την μηνιαία επάρκεια του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Προέδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς: «Η ενεργειακή ακρίβεια οδηγεί σε φτωχοποίηση των νοικοκυριών»
«Αποδεικνύεται ότι η ακρίβεια στο κόστος των ειδών σπιτιού αλλά και διατροφής κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών. Έξι στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν κάνει περικοπές στις αγορές καταναλωτικών αγαθών πράγμα που σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά φτωχοποιούνται χρόνο με τον χρόνο. Η οικονομική κρίση φτωχοποίησε 2 – 3 εκ. πολίτες της χώρα μας . Είναι σαφές ότι και η ενεργειακή ακρίβεια επηρεάζει δυσμενώς την οικονομική κατάσταση γιατί συμπαρασύρει σε αυξήσεις όλων των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η επιδείνωση είναι ορατή και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα επιδεινωθεί μέσα στο 2023», αναφέρει ο κ. Καββαθάς.
Δυσμενή είναι και τα οικονομικά στοιχεία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ειδικότερα στην εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2022 καταγράφεται ότι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται καθώς με βάση τα ευρήματα της έρευνας αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος ενέργειας κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. Συνέπεια του αυξημένου κόστους λειτουργίας ήταν να καταγραφεί νέος ιστορικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης αγαθών/υπηρεσιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (59,2%) προχώρησαν σε αύξηση των τιμών τους.
Τέλος, αρνητικές παραμένουν οι προσδοκίες για το μέλλον. Σημαντική, μάλιστα, άνοδο παρουσιάζει ο δείκτης αβεβαιότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει αποτυπωθεί από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον.
Αυξήθηκαν κατά 7 δις τα χρέη των επιχειρήσεων «Δεν επαρκούν τα μέτρα της πολιτείας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Αντίστοιχα, ο δείκτης βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καταγράφει το χειρότερο ποσοστό από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης με το 6,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητας του.
Όπως ανέφερε ο κ. Καββαθάς συνέπεια της ενεργειακής κρίσης είναι και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία των επιχειρήσεων. Όπως βεβαιώνει η ΑΑΔΕ στο 11μηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 7 δις ευρώ.: «Χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης. Αυτά που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν επαρκούν. Είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων», καταλήγει ο κ. Καββαθάς.
Μαριάννα Ξανθοπούλου