Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σούπερ μάρκετ: Μείωση της κατανάλωσης και τον Ιανουάριο

Σούπερ μάρκετ: Μείωση της κατανάλωσης και τον Ιανουάριο

0

Ανεβαίνουν τα προϊόντα ιδιωτικές ετικέτας

Η πτώση της κατανάλωσης στις αγορές στα σούπερ μάρκετ εντείνεται τον πρώτο μήνα του έτους, συνεχίζοντας την «πορεία» ολόκληρου του 2022.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την εταιρεία μετρήσεων IRI, σύμφωνα με τα οποία, το 2022 «έκλεισε» για τον κλάδο με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,9% με τον τζίρο ωστόσο αυξημένο κατά 5,8% (στα 8,56 δισ. ευρώ) λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα, οι οποίες μεσοσταθμικά κινήθηκαν στο 6,8%.

Και οι τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων κατέγραψαν μείωση στον όγκο πωλήσεων το 2022 σε σχέση με το 2021. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στα προϊόντα για το σπίτι κατά 5%. Ακολούθησαν τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς με μείωση κατά 3,8%. Στα τρόφιμα καταγράφηκε οριακή υποχώρηση της τάξεως του 0,3%.

Αναλυτικά από τις 11 βασικές υπο-κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, οι 8 κατέγραψαν μείωση στον όγκο πωλήσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα σνακ με αύξηση 2%, τα μη αλκοολούχα ποτά με 1,6% και τα συσκευασμένα τρόφιμα με 1,2%. Τα απορρυπαντικά και καθαριστικά σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση (5,3%), ακολουθούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα (4,9%), τα υπόλοιπα είδη για το σπίτι (4,8%), τα γαλακτοκομικά (4,3%), τα αλκοολούχα ποτά (3,9%), τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (3,9%) και τα υλικά μαγειρικής (0,4%).

Σε ό,τι αφορά την εικόνα για το τρέχον έτος, σύμφωνα πάντα με την IRI, «τα πρώτα σημάδια του Ιανουαρίου δείχνουν ότι εντείνεται η πτώση στην κατανάλωση, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει το «ταξίδι» του».

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει διαρκώς το μερίδιο επί των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως στρέφονται σε πιο οικονομικές επιλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI το μερίδιο των private label διαμορφώθηκε στο 16,3% το 2022 από 14,8% το 2021, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 16,4% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μετά το 2017, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 16,3%.

Λιγότερες τέλος ήταν οι προωθητικές ενέργειες και προσφορές των σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα, κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 στα είδη νοικοκυριού, κατά 2,1 μονάδες στα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς και κατά 0,6 στα τρόφιμα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τους 50 υποψήφιους του συνδυασμού της ανακοίνωσε η Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη

Για άξιους επιχειρηματίες που αγαπούν την Ξάνθη και θέλουν με συλλογική προσπάθεια να την …