Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Σάββατο βράδυ οι Locomondo, Κυριακή πρωί η παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών/στριών

Σάββατο βράδυ οι Locomondo, Κυριακή πρωί η παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών/στριών

0
paidiki palelasi1

Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο με ζωντανή μουσική, θέατρο και παιδικές δραστηριότητες, προάγγελος της κορύφωσης των εκδηλώσεων του καρναβαλιού

 

Οι μέρες περνούν και σιγά σιγά πλησιάζουμε στην κορύφωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων κάνοντας αρχή από αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

-Πρόγραμμα Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου:

Ζωγραφική για παιδιά
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους σήμερα στις 11:00π.μ. στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Κάθε χρόνο οργανώνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

Χορός με τους λαογραφικούς συλλόγους στη Κεντρική Πλατεία
Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης στις 11:30π.μ. Βασικό χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων είναι ο εορτασμός πάσης φύσεως κοινωνικών εκδηλώσεων που δημιουργούν ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων και έναν βασικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ φίλων και γνωστών. Με μία λέξη, το γλέντι.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης (παιδικό), Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» (εφηβικό), Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής

Θεατρική παράσταση «Τελευταία στάση … Κωνσταντινούπολη»
Το παιδικό και εφηβικό τμήμα του συλλόγου Μικρασιατών N. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» παρουσιάζει την παράσταση «Τελευταία στάση … Κωνσταντινούπολη» στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 7:30μ.μ. Μια παράσταση, η οποία δημιουργήθηκε από τα παιδιά του συλλόγου, με φόντο τη ζωή των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ιστορία πραγματεύεται την απρόσμενη συνάντηση επτά διαφορετικών ανθρώπων κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού με την αμαξοστοιχία του «Orient Express» η οποία ξεκινάει από το Παρίσι με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι κρύβει πολλές εκπλήξεις με την μεγαλύτερη να τους περιμένει στο τέλος. Τα παιδιά του συλλόγου έχοντας ανεβάσει άλλες τρεις μουσικοθεατρικές παραστάσεις με αφιερώματα σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, προσπαθούν για άλλη μια φορά να αποδώσουν φόρο τιμής στα μέρη εκεί απέναντι, που ίσαμε χθες ήταν η πατρίδα μας με σεβασμό στην ιστορία, με μνήμη, με αγάπη, με χαμόγελο, με συγκίνηση και κυρίως… με αισιοδοξία! Ελάτε να περάσουμε μία βραδιά γεμάτη όμορφες εικόνες μέσα από τα μάτια και τις φωνές των παιδιών.

Οργάνωση: Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»

Ετήσιος χορός του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ
Το χορευτικό εργαστήριο της ΦΕΞ απευθύνει κάλεσμα σε όλους ώστε να παρευρεθούν στον ετήσιο χορό του η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Απόλλων». Προσκλήσεις στο τηλέφωνο 6945837013, Γιάννης Γκορόγιας

Οι Locomondo ζωντανά στη Ξάνθη!
Στις 8:00μ.μ. οι Locomondo, ένα από τα πιο γνωστά, νεανικά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα, έρχονται στην Κεντρική Πλατεία, για να χαρίσουν ένα αξέχαστο συναυλιακό πάρτι. Με μια μίξη από reggae, ska, latin, rock και ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, οι Locomondo καταφέρνουν να ξεσηκώνουν το κοινό όλων των ηλικιών και να μας ενώνουν όλους σε μια μεγάλη παρέα ατελείωτου χορού. Έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε σκηνές, και έχοντας πραγματοποιήσει αμέτρητες live εμφανίσεις, ξέρουν πολύ καλά πώς να δίνουν τον παλμό και να ξεσηκώνουν το κοινό με τους ρυθμούς και με τα αγαπημένα τραγούδια τους.

-Πρόγραμμα Κυριακής 19 Φεβρουαρίου:

Μικροί καρναβαλιστές/στριες εν δράσει
Η παιδική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12:00μ.μ. η οποία έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια ως το μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το πιο ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι για μαθητές όλων των τάξεων. Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς, αλλά και όλης της χρονιάς για παιδιά και γονείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσική στη διαπασών θα δίνει το ρυθμό και οι γλυκύτατοι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν τα πιο λαμπερά χαμόγελα. Η γιορτή συνεχίζεται μπροστά στην κεντρική σκηνή, ενώ κορυφαία στιγμή είναι η συναυλία που ακολουθεί αμέσως μετά. Ραντεβού στην αφετηρία, διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 3:30μ.μ.

Josephine: Τα hit της στην Κεντρική Πλατεία
Η Josephine αναλαμβάνει την διασκέδαση των μικρών και μεγάλων που θα παρευρίσκονται στην Κεντρική Πλατεία στη 1:30μ.μ.

Θεατρική παράσταση «Αλησμόνητες πατρίδες»
Το Δημοτικό Αμφιθέατρο στις 7:30 θα φιλοξενήσει τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες» η οποία δημιουργήθηκε το 2019 και βρέθηκε μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε με πολύ κέφι, θέληση και προσπάθεια να φέρει εις πέρας αυτό που είχε θέσει ως αρχικό στόχο: μια παράσταση – φόρο μνήμης στην Μικρασιατική καταστροφή.

Τα κείμενα του έργου είναι του Φίλιππου Τσαουσέλη με τη βοήθεια της Αγγελικής Τσανεκίδου και η σκηνοθεσία του πρώτου. Τριάντα ηθοποιοί, τραγουδιστές, ζωντανή ορχήστρα και χορευτές συμμετέχουν στην παράσταση, η οποία περιγράφει την βίαιη απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στον ελλαδικό χώρο. Ελάτε να κάνουμε μια βόλτα μαζί στην όμορφη αγορά της Σμύρνης, να ζήσουμε την μαύρη περίοδο του ξεριζωμού αλλά και την αρχή της νέας ζωής στην Ελλάδα. Σαν ένα παραμύθι. Σαν ένα κεράκι, για να μην σβηστεί από τη μνήμη μας η ιστορική μας πορεία.

Οργάνωση: Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»

 

-Πρόγραμμα Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου:

Ιστορίες της Αποκριάς ΙΙ «Δύο λαλούν και όλοι διαβάζουν…»
Η λέσχη της ΦΕΞ διαβάζει αποκριάτικες ιστορίες στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στις 4:00μ.μ. Η στοχοθεσία του εργαστηρίου είναι μέσα από τα παραμύθια και τις ιστορίες τα παιδιά  να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, διανθίζοντας το λόγο τους και έχοντας στη συναισθηματική τους παλέτα τα πιο ζεστά χρώματα. Το εργαστήριο δημιουργήθηκε από την αγάπη που τρέφει η συγγραφέας Δήμητρα Π. Πυργελή για την ελληνική γλώσσα και για τη λογοτεχνία γενικότερα. Συμμετοχή μόνο με κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 72363

Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων
Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στις 7:00μ.μ.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», Μορφωτικός – Πολιτιστικός – Οικολογικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κουτσού Δήμου Αβδήρων Ν. Ξάνθης «Άγιος Γεώργιος», Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης μας γνωρίζει τη θρακιώτικη λύρα

Ξεκινώντας από σύγχρονα μουσικά ακούσματα και χωρίς πρότερη επαφή με τον παραδοσιακό πολιτ…