Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ρυθμίστηκαν χρέη 1,5 δισ. μέσω εξωδικαστικού με «κούρεμα» 30%

Ρυθμίστηκαν χρέη 1,5 δισ. μέσω εξωδικαστικού με «κούρεμα» 30%

0

Εως τα τέλη Ιανουαρίου είχαν υποβληθεί 47.600 αιτήσεις για οφειλές 26,7 δισ.

«Κούρεμα» οφειλών 1 στα 3 ευρώ προκύπτει μέσα από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για όσες οφειλές έχουν εγκριθεί τόσο από τους πιστωτές όσο και τους ίδιους τους οφειλέτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν επιτάχυνση των διαδικασιών τους τελευταίους μήνες.

Το ύψος των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα με αποδοχή του οφειλέτη φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ, από το οποίο 1,08 δισ. ευρώ έχει ήδη ρυθμιστεί, ενώ άλλα 392 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου, το ύψος των νέων ρυθμίσεων τους προσεχείς πέντε μήνες θα ανέλθει μεταξύ 1,6 και 2 δισ. ευρώ, καθιστώντας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το εργαλείο του εξωδικαστικού «το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Συνολικά οι υποθέσεις για τις οποίες έχει προταθεί διευθέτηση, ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία έως και το τέλος Ιανουαρίου, ένα σημαντικό ποσοστό που φθάνει στο 44% όσον αφορά τις οφειλές προς τα funds ή τις τράπεζες απορρίπτεται από τους ίδιους τους οφειλέτες. Ρυθμίστηκαν χρέη 1,5 δισ. μέσω εξωδικαστικού με «κούρεμα» 30%-1

Μέχρι σήμερα, περίπου 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς (funds και τράπεζες), συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με δεδομένο ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ, «η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αποδεικνύει ότι αυτός λειτουργεί, πλέον, ικανοποιητικά».

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Ιανουαρίου έχουν υποβληθεί 47.600 αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν συνολικό ύψος οφειλών 26,7 δισ. ευρώ. Από αυτές έχουν ολοκληρωθεί 7.500 αιτήσεις αξίας 2,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες 5.400 αιτήσεις με οφειλές ύψους 3,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Αλλες 34.600 αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν οφειλές 20,4 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της αρχικής υποβολής και της άντλησης στοιχείων. Επιπλέον:

  • Το 73% των οφειλών, δηλαδή 19,6 δισ., αφορά φυσικά πρόσωπα.
  • Η πλειονότητα των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς.
  • Οι οφειλές άνω του 1 εκατ. συγκεντρώνουν το 65% (17,5 δισ.) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4.700) των αιτήσεων.
  • Από τα 2,7 δισ. των οφειλών για τα οποία έχει προταθεί ρύθμιση, έχει γίνει αποδεκτό από τους οφειλέτες το 56%, δηλαδή 1,5 δισ.
  • Από το 1,6 δισ. που έχει αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 91%, δηλαδή 1,5 δισ.
  • Από το 1,8 δισ. που έχει αξιολογηθεί από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, δηλαδή funds, εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες, έχει εγκριθεί το 66%, δηλαδή 1,2 δισ.
  • Το μέσο ποσοστό διαγραφής για τις οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 22% και για τις οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς στο 31,5%.
  • Το 40% των ρυθμίσεων, δηλαδή 439 εκατ., έχει λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.
  • Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στα 18 χρόνια και για οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς στα 15 χρόνια, ενώ το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…