Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

0

Λίγα λουλούδια, μεγάλη εκτίμηση
Η παλιά γνωριμία με τον μακαριστό Ποιμενάρχη της Δράμας Μητροπολίτη Παύλο, χρονολογείται από την εποχή που ήταν ηγούμενος στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.
Ο ξαφνικός θάνατός του στις 2 Μαΐου 2022 από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μας τάραξε όλους.
Δυστυχώς λόγω απουσίας δεν μπόρεσα να παραστώ στην εξόδιο ακολουθία. Η ευκαιρία μου δόθηκε ν’ αποθέσω λίγα λουλούδια προχθές και να μεταβώ παρέα με τον αγαπητό συμπολίτη Κώστα Μαυρομάτη, Συλλέκτη- Ερευνητή, στην ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στο χωριό Ταξιάρχες (στη Σίψα Δράμας) όπου ετάφη ο Παύλος μετά από επιθυμία του.
Την Μονή δημιούργησε ο όσιος Γεώργιος ο Καρσλίδης, ο οποίος επί των ημερών του Παύλου ανακηρύχθηκε άγιος. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή.
-Ανθρώπινες οι σχέσεις, φιλικές και καταγωγής, διότι και ο ίδιος ο Παύλος Αποστολίδης κατά κόσμον, είχε καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου. Αιωνία η μνήμη του Μητροπολίτη που έφυγε τόσο νωρίς.
Γ.Δ.


Αναμνήσεις από τον Μάριο

«Ένα δωράκι από τα παλιά…
Στον φίλο, συμμαθητή και συνεργάτη, Γιάννη Διαφωνίδη!
Τον ευχαριστώ θερμά που δεν ξεχνά ποτέ, το τι ακριβώς σήμαινε, για όλους μας  Κ.Ο.Ξ.
Στην φωτογραφία, μετά τις επιτυχίες στο Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος, η ώρα της ψυχαγωγίας…
Διακρίνονται τέσσερα από τα πέντε Μέλη, του  Δ.Σ. από  αριστερά, προς τα δεξιά.
Ευάγγελος Μερόπουλος , (έφορος) Ιωάννης Διαφωνίδης, (αντιπρόεδρος), Δανιήλ Λεοντιάδης ( ταμίας) και τέλος  Μάριος Κουτσουρίδης.
(Σημείωση) Η Γενική Γραμματέας του Ομίλου, αείμνηστη Χριστίνα Λουκμίδου – Αγγελίδου, εκείνον  τον καιρό είχε κάποια προβληματάκια,… και δεν ήταν μαζί μας»!
-Ευχάριστη ανάμνηση από τον αγαπητό Μάριο. Να’ ναι καλά.
Γ.Δ.


Μας προσπέρασε η «Μπάρμπαρα»
Πέρασε με φούρια από μας αφήνοντας μόνο ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα ουδέν. Όσοι βέβαια ήθελαν χιόνι το Σαββατοκύριακο έκαναν εξορμήσεις προς το Δασικό Χωριό και τον Λειβαδίτη όπου είχε άφθονο. Το επίκεντρο της κακοκαιρίας δεν ήταν μόνο η Αττική γιατί κι αλλού χιόνισε. Ήταν όμως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Έτσι είχαμε συνέχεις ανταποκρίσεις από το μέτωπο του χιονιά. Μέχρις στιγμής ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά, πάρθηκαν άμεσα μέτρα και δεν είχαμε τα περσινά με τον αποκλεισμό στην Αττική οδό παρότι όπως λένε φέτος το χιόνι ήταν πιο πολύ. Όπως φαίνεται το πάθημα έγινε μάθημα.!
Μ.Ξ.


Για τις φετινές ΘΛΕ
Ασχολούμαι από τη γέννησή τους με τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές / το αποκληθέν μεταγενέστερα Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Ασχολήθηκα από πολλές θέσεις και με πολλούς τρόπους. Δεν πρόκειται τώρα να πω πολλά. Εξάλλου “φωνή βοώντος εν τη ερήμω’.
Απλώς τώρα λέω: ΘΛΕ 2023 – ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ.
Θανάσης Μουσόπουλος


Σωστή ενέργεια
Η αποξήλωση από τον δήμο Ξάνθης του μεταλλικού σιντριβανιού από την κεντρική πλατεία, ήταν μια σωστή ενέργεια. Σωστή τόσο από πρακτικής άποψης όσο και αισθητικής.
Κατά το μακρινό παρελθόν υπήρχε μια βρύση -σιντριβάνι αλλά εξυπηρετούσε άλλες ανάγκες.
Παράλληλα, η τοποθέτηση στο κέντρο της πλατείας του σιντριβανιού, δημιουργούσε εμπόδιο παρά εξυπηρετούσε στην κίνηση των δημοτών.
Επομένως από κάθε άποψη το σιντριβάνι εμπόδιζε περισσότερο παρά ομόρφυνε την πλατεία.
Τέλος πάντων, ήταν ένα αρχιτεκτονικό λάθος που διορθώθηκε.
Γ.Δ.


Παραξενιές του καιρού
Ποιος αλήθεια θα το περίμενε ότι οι κάτοικοι της Αττικής και των βορείων προαστίων της Αθήνας, θα έβλεπαν τόσο χιόνι.  Ποιος θα περίμενε ν’ αποκλειστούν από χιονόπτωση, όταν όλη η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειάς μας είδε χιόνι μόνο ψηλά στα βουνά της Ροδόπης και του Παγγαίου.
Θυμάμαι πριν χρόνια τις μεγάλες ποσότητες χιονιού που σχεδόν κάθε χρόνο μας επισκέπτονταν.
Εδώ και λίγα χρόνια η χιονόπτωση στις πόλεις της περιοχής μας είναι περιζήτητη πλέον. Γι’ αυτό και σκέφτομαι και χαμογελώ όταν ακούω το «εσείς στη βόρεια Ελλάδα…».
-Ποια βόρεια πλέον. Όλα ανατράπηκαν…
Γ.Δ.


Ψυχραιμία
Πρέπει να λεχθεί, είναι απαραίτητο διότι άρχισαν ν’ ακούγονται στα μέρη μας και να λέγονται πράγματα απίθανα και κυρίως ατεκμηρίωτα.
Για το σεισμό σε Τουρκία και Συρία που μάλιστα ήταν και διπλός.
Κάποιοι λοιπόν άρχισαν να μιλούν και να διακινούν σενάρια καταστροφολογίας. Τα οποία βεβαίως αναφέρουν για πιθανούς σεισμούς στη χώρα μας.
Ήρεμα, ψυχραιμία και λογική. Ένας σεισμός στην Ανατολία, δίπλα  στη Συρία, δεν είναι κοντά μας. Κι ούτε υπάρχει προηγούμενο παράλληλης εμφάνισης σεισμού επειδή έγινε σε κάποιο σημείο.
Ας μην βλέπουμε λοιπόν κινδύνους ανύπαρκτους και προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
Γ.Δ.


«Προσωπική ευθύνη»
Συμπολίτης μου έλεγε προχθές σε χαλαρή συζήτηση κάτι που άκουσα με ικανοποίηση διότι πλέον οι περισσότεροι δεν είναι στην κατηγορία που υποστήριξε ο φίλος.
Μου είπε «Πολλά χρόνια τώρα, από τα νεανικά μου, άκουγα στο σπίτι τις συζητήσεις για την υποχρέωση της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης. Αυτή η από το σπίτι, τους γονείς μου άποψη, «μπήκε» μέσα μου, εδραιώθηκε και από τότε, νέος ακόμη λειτουργούσα με την ανάληψη της προσωπικής μου ευθύνης. Δεν μετέθετα την προσωπική μου ευθύνη στο δήμο ή το κράτος. Ό,τι μπορούσα να κάνω, όσες δράσεις απαιτούσαν συμμετοχή ήμουν εκεί.  Ένιωθα πολίτης με προσωπική ευθύνη στη ζωή και την παρουσία μου στην κοινωνία».
-Δε σας κρύβω ότι ο συμπολίτης με ταρακούνησε με όσα μου είπε.
Και θυμήθηκα δικές μας, εδώ στην πόλη μας ενέργειες που δεν τις κάνουμε γιατί έχουμε την λανθασμένη αντίληψη πως πρέπει να τις κάνει ο δήμος, το κράτος. Εμείς, οι πολίτες δεν αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη…
Γ.Δ.


Ασύλληπτη τραγωδία
Μια τραγωδία ζει η Τουρκία και η Συρία μετά τον μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του συντρίμμια. Οι νεκροί στην Τουρκία μόνο έχουν ξεπεράσει του 5.000 ενώ δεν είναι γνωστό πόσοι είναι στην Συρία. Μέσα σε 1,5 λεπτό χάθηκαν ζωές και γράφτηκαν τραγωδίες. Μια γυναίκα γέννησε εγκλωβισμένη. Δεν σώθηκε αλλά σώθηκε το νεογέννητο μωρό της. Το θαύμα της ζωής…μέσα από τα συντρίμμια…Απίστευτες τραγικές ιστορίες. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανό ένα 7χρονο κορίτσι . Πριν η αδελφή του δεν τα κατάφερε. Εκεί μέσα στα συντρίμμια, στην παγωνιά ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα, δεν έχει διαχωρισμούς, δεν έχει αντιθέσεις.
Αλληλέγγυοι σ’ αυτόν όλοι μας με τη συμμετοχή μας στην προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους από τον δήμο Ξάνθης και τον δήμο Αβδήρων.
Μ.Ξ.


2ευρώ με Καραθεοδωρή  και Κάλλας
Δύο νέες όψεις αποκτά το νόμισμα των 2 ευρώ από την Ελλάδα για το 2023. Δυο μεγάλες μορφές της χώρας, η Μαρία Κάλλας και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θα βρίσκονται πλέον χαραγμένες στα νέα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ Και αυτό διότι το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης Eλληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας και 150 χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσει φέτος η χώρα μας τον μεγάλο μαθηματικό, την τεράστια προσωπικότητα με καταγωγή από την Νέα Βύσσα, τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Όπως ανέφερε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο Στέφανος Γερουλάνος, απόγονος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην τράπεζα της Ελλάδος και στο παλιό νομισματοκοπείο που πρόκειται να κοπούν αυτά τα νομίσματα, και στη συνέχεια η χώρα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την έκδοση των νομισμάτων προς έγκρισή της. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη φτιαχτεί το πρόπλασμα του νομίσματος και βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς έγκριση “πιστεύουμε ότι θα βγει μέχρι το καλοκαίρι ή μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου – που είναι η ημερομηνία της γεννήσεώς του“, συμπλήρωσε.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …