Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

0

O Δημόσιος και Δημοτικός χώρος
Το ζούμε, το βλέπουμε, ενίοτε και εις βάρος της προσωπικής περιουσίας μας.
Συμβαίνει, είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας η έλλειψη σεβασμού προς τον δημόσιο και δημοτικό χώρο και κατ’ επέκταση στην δημόσια και δημοτική περιουσία.
Υπάρχει αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού για ότι χαρακτηρίζεται δημόσιο. Πεταμένα σκουπίδια, αντικείμενα που βγαίνουν από το ιδιωτικό σπίτι μας  για να πεταχτούν στο δημοτικό-δημόσιο χώρο. Για τους νεοέλληνες οι δύο αυτοί χώροι, δημοσίου-δημοτικού-θεωρούνται ως χώροι για καταστροφή, λεηλασία, απόρριψης σκουπιδιών.
Κανένας απολύτως σεβασμός. Γεμάτη η ύπαιθρος χώρα από χωματερές και σκουπιδότοπος.
Γ.Δ.


Είναι δίπλα μας
Τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα. Τι είναι εκείνο που ενεργεί στον χαρακτήρα του νεοέλληνα για να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο; Γιατί οδηγείται να συμπεριφέρεται απολίτιστα; Δεν καταλαβαίνει ή δεν τον ενδιαφέρει ότι βρωμίζει, ότι λερώνει, ότι καταστρέφει;
Αυτή λοιπόν η ανερμήνευτη συμπεριφορά σίγουρα πρέπει ν’ απαντηθεί από αρμόδιους γιατρούς.
Διότι χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς αυτή τη συμπεριφορά της καταστροφής, να μπει στην ψυχολογία των ανθρώπων αυτών και να ερευνήσει να μάθει για την έλλειψη σεβασμού κι εκτίμησης του δημόσιου και δημοτικού χώρου.
Διότι δεν είναι μόνον νέοι οι δράστες. Πρόκειται και για ώριμους ανθρώπους. Οι οποίοι στο σπίτι τους λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Εξωτερικεύουν τα χαμηλά ένστικτά τους με διάφορους τρόπους μη σεβόμενοι τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους.
-Το ζούμε, είναι δίπλα μας.
Γ.Δ.


Προβλήματα Κομματικά
Τις τελευταίες ημέρες η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Ροδόπης βιώνει προβλήματα αποχωρήσεων. Πρώτος αποχώρησε ο Θ.Καλογιαντσίδης και ακολούθησε με σκληρή ανοιχτή επιστολή της η Σταυρούλα Μάρκου, παλιό στέλεχος επί αρκετά χρόνια.
Συμβαίνουν αυτά στα κόμματα όταν μάλιστα ο Συντονιστής υπερβαίνει τα όρια που ορίζονται από τις καταστατικές υποχρεώσεις.
Εξάλλου, αποχωρήσεις όμως, αντιδράσεις ως γνωστόν υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για κάποιες πρωτοβουλίες του Συντονιστή Χατζηθεοδώρου που δεν βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς άλλους.
Απλά εδώ το κλίμα είναι πιο ήπιο και δεν υπάρχουν αποχωρήσεις ακόμη.
Γ.Δ.


Χειμώνα-καλοκαίρι λειτουργούν
Οι φίλοι της όμορφης και γραφικής περιοχής της Γαλάνης με το Νέστο ποταμό, την ησυχία και ηρεμία του τοπίου, την μοναδική ομορφιά του παραποτάμιου μονοπατιού, χρόνο το χρόνο αυξάνονται. Κυρίως τις γιορτές και τις αργίες αλλά και το Καλοκαίρι ιδιαίτερα, πηγαίνουν εκεί για πικ-νικ και άλλες δράσεις με πρωτοβουλία της επιχείρησης Riverland.
Όμως, η περιοχή προσφέρει και κάτι ακόμη. Διαθέτει τη γνωστή ταβέρνα «Τα Τέμπη του Νέστου» με ποικιλία ψητών, την ταβέρνα «Μαίανδρος» επίσης, αλλά και την «Καντίνα».
Και οι τρεις αυτοί χώροι λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι. Μάλιστα η Καντίνα προσφέρει ποικιλία καφέδων, τσαγιών και ορεκτικών.
Γ.Δ.


Πικρές μνήμες, τραγικές στιγμές
Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 27 χρόνια από την νύχτα των Ιμίων, μια από τις δυσκολότερες και πιο αμήχανες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Ήταν τότε που παρ’ ολίγον να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία και που είχε ως τραγική κατάληξη την απώλεια των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού. 27 χρόνια μετά και οι σχέσεις μας με την Τουρκία εξακολουθούν να είναι στην κόψη του ξυραφιού. Η επέτειος συμπίπτει με μια άλλη τραγική απώλεια ενός νέου παλικαριού τον 29χρονο συγκυβερνήτη Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα του Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά Κατάκολου Ηλείας ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη – σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη με καταγωγή από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας.
Μ.Ξ.


Οικονομικός ουραγός η Ξάνθη
Τα στοιχεία είναι όχι ένδειξη αλλά απόδειξη. Ο νομός Ξάνθης σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειάς μας, είναι αυτός με τις μικρότερες καταθέσεις στις τράπεζες. Με δύο λόγια δηλαδή, είμαστε ο οικονομικός ουραγός η Ξάνθη, και πιο απλά, ο φτωχότερος νομός σε εισόδημα.
Μας περνούν όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και ο νομός Δράμας που έχει λιγότερο πληθυσμό.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι σα νομός δεν έχουμε αναπτυξιακό δυναμισμό, ενέργεια και δράση.
Υπολειπόμεθα των άλλων και δη Καβάλας και Έβρου με μεγάλη διαφορά.
-Δυστυχώς, πολλά πρέπει να γίνουν, ν’ αλλάξουν στην Ξάνθη μας…
Γ.Δ.


Και η φτωχότερη Περιφέρεια
Τα αρνητικά στοιχεία όμως δεν αφορούν μόνον το νομό μας. Κατ’ αναλογία, δυστυχώς, αφορούν και την Περιφέρειά μας. Η οποία επίσης κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, δύο αρνητικά στοιχεία. Διότι για να διορθωθεί το ένα, απαιτείται να προηγηθεί η ανάπτυξη του άλλου και στην περίπτωση μας πρώτα ν’ αναπτυχθεί η περιφέρεια και ν’ ακολουθήσει ο νομός μας.
Αυτή είναι η σειρά, αυτή η πραγματικότητα και όσοι δεν τα βλέπουν και δεν τ’ αντιμετωπίζουν έχουν τις ευθύνες τους. Διότι οφείλουν ν ‘ αυξήσουν τις ενέργειες και τις δράσεις τους, για να βγει από το τέλμα η περιφέρεια, ν’ αναπτυχθεί και οι πολίτες να μη νοιώθουν ως παρίες και δεύτερης κατηγορίας.
-Αλήθεια ακούει κανείς; Εκλογές πλησιάζουν, μην το ξεχνούν αυτό…
Γ.Δ.


Αγροτικό
Σε κάποιες περιοχές της χώρας οι αγρότες, κατά τη συνήθειά τους, ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους. Στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση, σε όλες το ίδιο μήνυμα στέλνουν, αλλά συνήθως αυτοί που πρέπει να το παραλάβουν και το ερμηνεύσουν βρίσκονται μακριά και σε γραφείο και δεν ακούν τον ήχο των αιτημάτων.
Αιτήματα πολλά, διάφορα και σοβαρά.
Χθεσινό εξάλλου το ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας για την κτηνοτροφία που μειώνεται με τραγικό ρυθμό. Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά και αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει γάλα και κρέας ελληνικό ούτε για τυρί, γιαούρτι, βούτυρο.
-Αλήθεια πώς δικαιολογείται η τιμή ενός κιλού τυριού φέτας στα 15 ευρώ;
Γ.Δ.


Ένας Ξανθιώτης στην ΕΥΠ
Στην πολύπαθη ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής ένας Ξανθιώτης. Πρόκειται για τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Κέλλη, ο οποίος πρόσφατα αποστρατεύθηκε και τοποθετήθηκε στη νευραλγική και σημαντική αυτή θέση.
Διοικητής της ΕΥΠ ως γνωστόν είναι ο διπλωμάτης Θεόφιλος Δεμίρης.
Με την τοποθέτηση του Κέλλη στην δύσκολη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ, διαψεύδονται τα όποια σενάρια και φήμες ότι ο Γ. Κέλλης θα ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης…
Γ.Δ.


Ιστορίες επιστημονικής …πραγματικότητας
Το λένε όλοι οι αναλυτές και πολύ περισσότερο η γενιά «Ζ» που είναι η γενιά του μέλλοντος ότι την επόμενη δεκαετία αυτό που θα απασχολεί τον κόσμο είναι η κλιματική αλλαγή και η εκτίναξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης που θα κατακλύσει τα πάντα με άπειρες εφαρμογές στην καθημερινότητα. Ήδη το βλέπουμε και τώρα αλλά θα είναι πολύ πιο προσιτή την επόμενη δεκαετία. Όπως τώρα δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς κινητό έτσι και τότε χωρίς την καθημερινή χρήση συσκευών τεχνητής νοημοσύνης. Το τελευταίο που διαβάσαμε είναι μια εταιρεία στις ΗΠΑ ετοιμάζει μία εφαρμογή δημιουργώντας avatar (ψηφιακή εικόνα) ανθρώπων ώστε όταν αυτοί δεν θα είναι στη ζωή τα παιδιά τους ή οι  συγγενείς τους να μπορούν να έχουν επαφή με το avatar και να συζητούν και μοιράζονται μαζί του ιστορίες ή αναμνήσεις!
Όχι δεν πρόκειται για ιστορίες επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικότητας!
Το αν αυτό είναι καλό ή κακό το αξιολογεί ο καθένας ωστόσο γεγονός ότι είναι ότι όλα γύρω μας αλλάζουν και τίποτε δεν μένει ίδιο και όσοι δεν είναι κολλημένοι στο παρελθόν παρακολουθούν με ενδιαφέρον και όχι αρνητισμό όσα έρχονται.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …