Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

0

Έρχεται ο Ανδρουλάκης
Άλλαξε το πρόγραμμα λίγες ημέρες πριν την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, επρόκειτο να επισκεφθεί τις πόλεις Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Τελικά θα επισκεφθεί μόνον τη Δράμα την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου όπου και θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.
Υποχρέωση ξαφνική στην Ευρώπη άλλαξε το υπόλοιπο πρόγραμμα, το οποίο φυσικά θα ορισθεί εκ νέου σύντομα.
Συμπερασματικά, για το ΠΑΣΟΚ η προεκλογική περίοδος έχει πλέον ξεκινήσει και οι «μηχανές δουλεύουν στο φουλ».
Γ.Δ.


Περί του καιρού
Παρακολουθώ όπως οι περισσότεροι τα δελτία καιρού για τυπική ενημέρωση. Προσωπικά διατηρώ μία επιφύλαξη ως προς τις καιρικές προβλέψεις 3-4 ημερών. Και αυτό όχι διότι δεν έχω εμπιστοσύνη στην Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά διότι ο καιρός είναι μία μεταβλητή υπόθεση που σε βάθος χρόνου αλλάζει και ανατρέπει τα μέχρι πρότινος δεδομένα.
Παράλληλα διατηρώ μία επιφύλαξη ως προς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μας ενημερώνουν οι ειδικοί ότι μας περιμένουν κι αυτά, ευτυχώς, μας αγνοούν.
Τέλος πάντων χρειάζεται μια πιο ήρεμη προσέγγιση των δελτίων καιρού, χωρίς φωνές και υπερβολές.
Γ.Δ.


Σοβαρό θέμα
Τουριστική ανάπτυξη, μου έλεγε φίλος συμπολίτης που διατηρεί Γραφείο Ταξιδίων, δεν μπορεί να γίνει σε έναν τόπο με κλειστά τα μισά ξενοδοχεία.
Φυσικά και έχει δίκιο και συμφώνησα μαζί του με μια όμως παρατήρηση που δεν πρέπει να μας ξεφεύγει κι αυτή δεν είναι άλλη από την πανδημία και όσα ακολούθησαν. Μετά, τα οικονομικά στοιχεία κάθε επιχείρησης, ο κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει προσωπικά και αποφασίζει για το εάν μπορεί και πρέπει να σταματήσει ή να συνεχίσει. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα λειτουργούντα ξενοδοχεία όπως ΖΗΤΑ Παλλάς, Νέστος, Έλενα, Ελισσώ, Ξανθίππειο, Λε Σαλέ, Ορφέας,  Πάρης, Αγριάνη, Πέτρινος Λόφος, Νέμεσις, Πόρτο Βιστονίς.
Από την άλλη πλευρά, δεν λειτουργούν για διάφορους λόγους τα ξενοδοχεία Δημόκριτος, Νατάσα, Χίλια Χρώματα (στο πρώην Καζίνο) και Φιλοξένια.
Γ.Δ.


Ένα Ημερολόγιο
Είναι γνωστό ότι διάφορα Σωματεία, Σύλλογοι, Επιχειρήσεις πως εκδίδουν ημερολόγια. Ανάμεσα σ’αυτά ξεχωρίζουν του Λυκείου Ελληνίδων και της ΦΕΞ. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ημερολόγιο, άγνωστο στους περισσότερους Ξανθιώτες που εκδίδει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης (ΕΦΑΞ).
Πληροφορηθήκαμε την εν λόγω έκδοση από τυχαία ανάγνωση στον Τύπο της Κομοτηνής, όχι της Ξάνθης. Όπως επίσης πληροφορηθήκαμε και άλλη μία πολιτιστική δράση της ΕΦΑΞ όχι από δημοσίευση στην Ξάνθη αλλά πάλι στην Κομοτηνή.
Απορίας άξιον το ερώτημα προς την κυρία διευθύντρια για την προτίμηση της Κομοτηνής και την αγνόηση της Ξάνθης. Μήπως φιλοδοξεί να ηγηθεί της ΕΦΑ Ροδόπης; Μήπως είναι μικρή η ΕΦΑ Ξάνθης ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος να αγνοείται η Ξάνθη έναντι της Ροδόπης. Ρωτάμε να μάθουμε οι Ξανθιώτες τι ακριβώς συμβαίνει από την κυρία διευθύντρια της ΕΦΑ.
Γ.Δ.


Ωμή αλήθεια
Το θέμα έχει θιγεί κατ’ επανάληψη και καλώς έγινε. Κι αυτό διότι ενδιαφέρει την κοινωνία, τους πολίτες και δεν είναι άλλο από την αδικαιολόγητη ακρίβεια τόσο στα είδη διατροφής όσο και στα περισσότερα άλλα προϊόντα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεραστεί και η λογική αλλά και η ανοχή των πολιτών.
Θ’ αναφέρω δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά το τυρί φέτα. Από 7 έως 8 ευρώ πριν η τιμή, σήμερα στα 15 ευρώ! Δεύτερο παράδειγμα. Ένα λουλούδι χρυσάνθεμο από 1 ευρώ, σήμερα πωλείται 2 ευρώ. Αύξηση 100%.
Αλήθεια, τι αυξήθηκε τόσο πολύ για να δικαιολογεί αυτόν τον διπλασιασμό της τιμής; Είναι απλό. Αυξήθηκε η αισχροκέρδεια αφού δεν υπάρχει έλεγχος και ο καθένας ανεβάζει τις τιμές όσο θέλει.
Γ.Δ.


Εκλογικό
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εντελώς ξαφνικά, απέκτησαν ένα πλεονέκτημα.
Η απόφαση αποχής από τις εργασίες της βουλής τους δίνει το δικαίωμα, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της απουσίας τους ν’ ασχοληθούν με την επανεκλογή τους.
Έτσι, και η κοινοβουλευτική τους παρουσία δεν θα τους απασχολεί πλέον και το σημαντικό και κυρίαρχο έργο τους που είναι η επανεκλογή τους θα φροντίσουν με άνεση χρόνου.
Έτσι, μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια μαζί. Βέβαια, τώρα εμείς γνωρίζουμε πως το άμμεσο ενδιαφέρον είναι η επανεκλογή τους, αλλά δεν το λέμε και δεν το μαρτυράμε.
Ήδη μαθαίνω για κάποιον του χώρου, υποψήφιος που είναι στη λίστα, ήδη άρχισε τις επαφές, τις περιοδείες, τις εμφανίσεις και τα σχετικά με το θέμα της προσέγγισης των ψηφοφόρων.
Γ.Δ.


Είναι βέβαιο
Την προεκλογική περίοδο που σύντομα θα μπούμε και θα διανύσουμε με πόλωση, ένα θέμα που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή είναι αυτό του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Ήδη προχθές πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση- συζήτηση για το θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου και της ΑΔΕΔΥ και με την παρουσία πολλών συμπολιτών, εκπροσώπων φορέων κλπ, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει το θέμα. Και βέβαια είναι λογικό πέρα για πέρα το θέμα της υποστελέχωσης να ενδιαφέρει σημαντικά την τοπική κοινωνία αλλά και τους γιατρούς που εργάζονται στο Νοσοκομείο.
Η άποψή μου είναι πως αμέσως μετά τις εκλογές το θέμα του ΕΣΥ θα βρεθεί ως κυρίαρχο της κυβέρνησης. Της όποιας κυβέρνησης θα προέλθει από τις εκλογές.
Πάντως η λύση ήδη υπάρχει, θα είναι ριζική και καινοτόμα.
Λεπτομέρειες μετά τις εκλογές. Μέχρι τότε, υπομονή που λέει ο λαός μας.
Γ.Δ.


Απαραίτητη μια αίθουσα συνεδρίου
Μία από τις ελλείψεις της πόλης μας και μάλιστα σοβαρή, είναι ότι απουσιάζει μία σωστή αίθουσα συνεδρίου. Μία αίθουσα που θα μπορεί να φιλοξενεί αρκετούς συνέδρους σ’ ένα αξιοπρεπές περιβάλλον, με χώρους ειδικούς για φιλοξενία διερμηνέων, με ηχητική εγκατάσταση σωστή.
Γενικά μια απόλυτα σύγχρονη αίθουσα φιλοξενίας για την υλοποίηση ενός συνεδρίου όπως απαιτούν οι καιροί.
Αναφέρω το γεγονός αυτό διότι ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί ένα σοβαρό τομέα ανάπτυξης μιας περιοχής, τομέας που δυναμικά αναπτύσσεται και θα μπορούσαμε να έχουμε το μερίδιό μας.
-Ας λάβουν υπόψιν τους την επισήμανση αυτή οι άρχοντές μας.
Γ.Δ.


Η ανατολική παράκαμψη της πόλης
Μια θετική εξέλιξη είναι πως ξεκίνησε η μελέτη για την ανατολική παράκαμψη της πόλης (σ.σ. και όχι είσοδο όπως εκ παραδρομής όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλο της πέμπτης 2/2/2023. Είναι ένα έργο που το σχεδίαζε ο τότε δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανιδης κι έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων στο δημοτικό συμβούλιο για τα πιθανά σημεία που θα περνούσε η παράκαμψη περιφερειακή της πόλης και που θα συνδέονταν με τον κάθετο άξονα. Την μελέτη θα έκανε η Εγνατία όπως και τώρα. Αυτά εν έτει 2010 και πριν ίσως. Στην συνέχεια ατόνησε η προσπάθεια να βρεθούν χρήματα ώσπου επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αν. υπουργός ο Στάθης Γιαννακίδης δέσμευσε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 3,2 εκ. ευρώ για το έργο αυτό. Προς τιμή της η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποδέσμευσε τα χρήματα γι αυτό και ξεκίνησε η μελέτη για την παράκαμψη. Ένα έργο δύσκολο με πολλά τεχνικά, όπως σήραγγες και το οποίο, όπως ήταν ο σχεδιασμός θα περνάει από την Πανεπιστημιούπολή στα Κιμμέρια και της περιοχής του Δροσερού και θα καταλήγει στην Εγνατία. Να σημειώσουμε ότι προφανώς και «σκούντησαν» την Εγνατία τόσο ο κ. Πασχάλης Αντώνης που είναι μέλος του ΔΣ όσο και ο αντιπεριφειάρχης Υποδομών Μιχάλης Αμοιρίδης και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ένα έργο πολύ σημαντικό για την Ξάνθη καθώς θα συνδέεται με τον κάθετο άξονα και θα βοηθήσει πολύ όλη την περιοχή τουριστικά ενώ θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης από την κυκλοφορία.
Μ.Ξ.


Απαξιώνεται  το ΕΣΥ
Στην σύσκεψη για το νοσοκομείο που έγινε την Τετάρτη στο ΕΒΕ έπεσαν πολλές προτάσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και να στελεχωθεί από ιδιώτες γιατρούς. Μια πρόταση φυσικά εντελώς ανέφικτη. Να θυμίσουμε ότι στην περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν οι ιδιώτες να βοηθήσουν το νοσοκομείο και δεν το έκαναν. Όταν πέθαινε κόσμος… Να θυμίσουμε ότι αναγκάστηκε το υπουργείο να κάνει επιτάξεις ιδιωτών σε κάποια νοσοκομεία. Ποιος ιδιώτης θα αφήσει την άνεση του ιατρείου του, τις επισκέψεις της πελατείας του και το αδρό αντίτιμό τους για να πάει να κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο; Εδώ δεν έγινε σε έκτακτες καταστάσεις τώρα θα γίνει;
Αυτό γίνεται γιατί έχει χαθεί κάθε έννοια ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και προέχει το  οικονομικό όφελος. Έχει εμπορευματοποιηθεί πλήρως η υγεία και φυσικά ξηλώνεται και απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της. Και  φυσικά είναι καλό να υπάρχουν ιδιώτες γιατροί και κλινικές αλλά παράλληλα να υπάρχει και ένα ισχυρό ΕΣΥ που θα παρέχει σωστές υπηρεσίες υγείας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …