Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

0

Μετά τις Γιορτές
Ήταν επόμενο, η άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σήμερα στη Δράμα πως θα άλλαζε τον προγραμματισμό της Νομαρχιακής Ξάνθης όπως και συνέβη.
Δηλαδή, η εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού θα υλοποιηθεί μετά την Καθαρά Δευτέρα σε χώρο και ώρα που θα ορισθούν εγκαίρως.
Τώρα ως προς τους ίδιους τους υποψήφιους πρέπει να λεχθεί πως ξεκίνησαν τις επαφές τους κι αυτό δείχνει διάθεση για αγώνα για θετικό αποτέλεσμα.
Γ.Δ.


Κατάντια
Τερτίπια του ελληνικού πολιτικού συστήματος που τελειωμό δεν έχουν. Διαβάστε και θα καταλάβετε τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα, πάντα υπέρ των παράνομων και αυθαιρετούντων.
«Νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας και σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ τον μήνα θα μπορούν να αποκτήσουν χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το Δημόσιο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, η τιμή εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων (έως 80%). Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 10%. Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (π.Χ. 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο)».
Γ.Δ.


Λείπει ένας υποψήφιος
Δικαίωση των πληροφοριών της εφημερίδας μας σχετικά με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τοπικά. Είχαμε αναφερθεί στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Σαλτούρου όπως και της Μαίρης Τσιακίρογλου.
Οι πληροφορίες που είχαμε για τους δύο συμπολίτες επιβεβαιώθηκαν. Όπως επιβεβαιώθηκε και η αναφορά μας πως δύσκολα θα εξασφαλίσει άνδρα μειονοτικό για το ψηφοδέλτιο, ενώ είχαμε αναφερθεί ως πιθανό το όνομα της Χιουμεϊρά Αμέτογλου για το ψηφοδέλτιο, όπως τελικά συνέβη.
Γ.Δ.


Για εκλογές μιλάμε
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΝΔ και ΚΚΕ, γνωρίζουμε πλέον τους υποψήφιους βουλευτές των τριών αυτών κομμάτων.
Μένει η ανακοίνωση των ονομάτων του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ, του Βελόπουλου και του Βαρουφάκη για να κλείσει ο κύκλος των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ΜέΡΑ 25 ίσως να μη μπει αλλά προσωπικά δεν το νομίζω.
Πάντως, πέρα από τα τρία μεγάλα κόμματα, δύσκολο να υπάρξει τέτοιο ποσοστό στα υπόλοιπα μικρότερα για να εκλέξουν βουλευτή.
Η μάχη θα δοθεί μεταξύ των γνωστών τριών,  αποκλειομένων των εκπλήξεων, αν και τίποτε δεν μπορεί να είναι σίγουρο διότι για εκλογές μιλάμε…
Γ.Δ.


Φουσκωμένοι πλειστηριασμοί
Διογκωμένη για λόγους εντυπωσιασμού εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου είναι η δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για τους πλειστηριασμούς. Η επίκληση στα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από τους πλειστηριασμούς είναι -σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον- προσχηματική, καθώς πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ευάλωτου δανειολήπτη αναστέλλεται άμεσα με την προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, διαδικασία που ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα.
Τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση σε προβληματικά δάνεια είναι 550.000 με 600.000. Από αυτά το 50% είναι βιομηχανικά ή άλλα επαγγελματικά ακίνητα και το υπόλοιπο είναι οικιστικά και προφανώς δεν είναι όλα πρώτη κατοικία. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί για τους 45.000 πλειστηριασμούς που υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν φέτος στο e – auction, η εμπειρία δείχνει ότι από τον αριθμό των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μόνον το 25% ολοκληρώνονται με επιτυχία, δηλαδή περίπου 11.000. Από αυτούς το 50% – δηλαδή 5.500 – θα είναι οικιστικά ακίνητα και κατ’ εκτίμηση το 20% (περίπου 1.100 πλειστηριασμοί) θα αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.
Σ.Κ.


Φτάνει πια με τις αναχρονιστικές ιδεοληψίες: «Πράσινη» ενέργεια τώρα»!
Την ώρα που εξαντλούνται τα ενεργειακά αποθέματα και η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα, την ώρα αυτή που η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί  να αξιοποιήσει ενεργειακά τον ήλιο και τον αέρα για να επιβιώσει στο μέλλον, το ΚΚΕ Ξάνθης βγάζει ανακοίνωση και καλεί τους δημότες της Μύκης να αντιδράσουν στην μεγάλη πράσινη επένδυση με ανεμογεννήτριες που πρόκειται να γίνει στο δήμο Μύκης. Ένα θέμα που το ανέδειξε κατά αποκλειστικότητα το «Ε» και σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται  να επωφεληθεί ο δήμος με 2 εκ. ευρώ και με θέσεις δουλειάς η τοπική κοινωνία και εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Το επιχείρημα είναι ότι θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον και προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο όπως έγινε και τότε με τον Λειβαδίτη γιατί κάποιοι που έχουν πατατοχώραφα στην περιοχή φοβήθηκαν ότι θα αλλάξει το μικροκλίμα και δεν θα γίνονται οι πατάτες τους! Γνωστά στην τοπική κοινωνία όλα αυτά!
Επιτέλους φτάνει πια μ’ αυτές τις αραχνιασμένες ιδεοληψίες που ακινητοποιούν τα μυαλά και εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός τόπου.  Στο 2023 είμαστε σύντροφοι! Όλες οι χώρες του κόσμου επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και μόνο το ΚΚΕ δεν παραδέχεται ότι είναι πράσινη ενέργεια αυτή που παράγεται από τον άνεμο!
Μ.Ξ. 


Ενεργειακές κοινότητες
Συνεχίζοντας με την «πράσινη»  ενέργεια να πούμε ότι ανοίγει ο δρόμος  με νέο νομοσχέδιο για ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων σε επιχειρήσεις για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ. Έτσι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να συστήσουν Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΚΑΕ) υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αριθμού 15 μελών. Μέσω των ΚΑΕ μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν κάνοντας χρήση και του ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού, οι εγκαταστάσεις παραγωγής δηλαδή μπορεί να είναι και εκτός των εγκαταστάσεων κατανάλωσης. Μέσω των νέων ενεργειακών κοινοτήτων, καταναλωτές, επιχειρήσεις, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και 100% θυγατρικές ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, όπως και αγροτικοί συνεταιρισμοί, μπορούν να ασκούν δραστηριότητες στην παραγωγή, στην ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, στην αποθήκευση, στη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, στη σωρευτική εκπροσώπηση, στην παροχή ευελιξίας εξισορρόπησης καθώς και στην παροχή υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων των μελών της κοινότητας. Επίσης, μπορούν να ασκούν διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ε.Ε.
Μία τέτοια ενεργειακή κοινότητα είναι αυτή που έχουν βάλει στα σκαριά ο δήμος Μύκης με τον δήμο Παρανεστίου και την ΔΕΥΑΞ. Στόχος τους είναι η ενέργεια που θα παράγουν για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Μ.Ξ.


Απουσιάζουμε…
Εντυπωσιακό ως περιεχόμενο το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας της Παρασκευής στη σελίδα 16 για τα Ορεινά Μονοπάτια. Για ότι συμβαίνει αλλού φυσικά και παράλληλα δεν συμβαίνει στα δικά μας μέρη. Παράλληλα, πόσο αληθινά όλα όσα αναφέρει στις δηλώσεις του ο Ηλίας Γερμαντζίδης για τα ορεινά μονοπάτια, τα οποία αποτελούν, όταν υπάρχουν φυσικά, τη σύνδεση μεταξύ Πολιτισμού και Φύσης.
Μένω σε δύο σημεία, ότι μία ορεινή διαδρομή αποκτά προστιθέμενη αξία όταν ο πεζοπόρος συναντά σημεία που έχουν ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον και δεύτερο, πλέον υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού.
Δυστυχώς, ο νομός μας αλλά και η Θράκη απουσιάζουν και από αυτή την ευκαιρία.
Ό,τι υπάρχει από μονοπάτια ορεινά είναι πρωτοβουλία του ΕΟΣ περισσότερο και του Ιδρύματος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Γ.Δ.


Τα ηχεία στα πεζοδρόμια
Όπως κάθε φορά που πρόκειται να γίνουν οι καρναβαλικές παρελάσεις, έτσι και φέτος, οι υπάλληλοι του δήμου, εγκαθιστούν μεγάλες μεταλλικές βάσεις (κακόγουστες, αλλά αυτό έρχεται δεύτερο), μέσα ή πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν τα ηχεία για την παρέλαση. Εκείνο που παρατήρησα, είναι ότι τα τοποθετούν τόσο απρόσεκτα που τελικά, σε αρκετά σημεία, δεν απομένει ελεύθερο πεζοδρόμιο, παρά μόνο μερικών εκατοστών. Φανταστείτε να σπρώχνει κάποια μητέρα το παιδικό καρότσι ή ακόμα χειρότερα, κάποιος συμπολίτης μας με αναπηρικό αμαξίδιο και μη μπορώντας να περάσει, να αναγκάζεται να κατέβει στο δρόμο για να συνεχίσει το δρόμο της/του. Έτσι κι αλλιώς, τα πεζοδρόμια της πόλης είναι σε κακή κατάσταση και δεν διευκολύνουν το περπάτημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη χειρότερα και ακόμη πιο αφιλόξενα και να αφήσουμε (ως πόλη) άσχημη εντύπωση στους χιλιάδες επισκέπτες εκείνων των ημερών.
Εξάλλου, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει σχετικός νόμος που ορίζει τα σχετικά με το πόσος χώρος πρέπει να μένει ελεύθερος στα πεζοδρόμια και οι καταστηματάρχες οφείλουν να τον σέβονται όταν τοποθετούν τραπέζια, καρέκλες ή εμπορεύματα, αφήνωντας όσο πεζοδρόμιο απαιτείται στους πεζούς.
Ελπίζω να το ελέγξετε, με όσο ενδιαφέρον δείχνετε για την κατάληψη του πεζοδρομίου όταν αυτή γίνεται από επαγγελματίες, διότι διαφορετικά, θα πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση φαρισαϊσμού εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου, μη εφαρμόζοντας όσα επιβάλλει στους δημότες, όπως φυσικά προβλέπει ο νόμος.
Θ.Ε.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …