Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

0

Από τη Δράμα η αρχή
Από την Δράμα ξεκίνησε την δημοσιοποίηση των νέων ονομάτων του συνδυασμού του ο Τοψίδης.
Έδωσε στη δημοσιότητα οκτώ άτομα και με τον τρόπο αυτό, ανά νομό, θα παρουσιάζει τους υποψήφιους, άνδρες και γυναίκες.
Επέλεξε την καινοτομία αυτή, εκτιμώ, από νωρίς, για να σταματήσει την δήλωση που ακούστηκε από τον αντίπαλο συνδυασμό του Μέτιου πως δεν θα μπορέσει να φτιάξει ο Τοψίδης συνδυασμό για τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Η αλήθεια είναι πως ο Τοψίδης είχε κάποιες αποχωρήσεις πριν λίγο καιρό υποψηφίων του που προσχώρησαν στο συνδυασμό Μέτιου.
Γ.Δ.


Εμπλοκή ή όχι;
Το θέμα υπάρχει, είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και συνήθως εμφανίζεται παραμονές των εκλογών. Εξηγώ για όσους δεν το «έπιασαν» αμέσως.
Λοιπόν, φέτος, θα έχουμε σύντομα εκλογές για τη νέα κυβέρνηση. Οι υποψήφιοι βουλευτές λοιπόν θα προσπαθήσουν να προσεταιριστούν δημάρχους (εάν υπάρχουν από τον κομματικό τους χώρο)  για να τους βοηθήσουν και στηρίξουν.
Θεμιτό ίσως, σίγουρο όχι. Κι αυτό, διότι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνονται συγκεκριμένη ημερομηνία, τον Οκτώβριο. Αυτό δημιουργεί κάποιες δυσκολίες και αμφιβολίες στους δημάρχους ότι θα βοηθηθούν από τον υποψήφιο που στήριξαν αλλά αυτός θα έχει απέναντι όλους τους άλλους υποψήφιους!
Άρα, υπάρχει το δύσκολο προσωπικό ερώτημα. Να εμπλακεί ή όχι;
Γ.Δ.


Υπογείως και μουλωχτά
Στο θέμα βεβαίως, υπογείως βεβαίως θα υπάρχει και μια παρέμβαση που σίγουρα διαδραματίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο. Δεν είναι άλλη από την κομματική ιδιότητα. Τότε θα γίνει επίκληση του κομματικού πατριωτισμού, θα υπάρξουν πιέσεις (με τρόπο βέβαια) από τα κεντρικά και θα ζητηθεί στήριξη του «δικού» μας υποψήφιου.
Εξάλλου αυτό συνέβη στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές κι αυτό θα ξαναγίνει και φέτος τον Οκτώβριο. Τα κόμματα, παγίως, όλα, το επιδιώκουν αυτό όταν βέβαια έχουν και την ανάλογη εκλογική δύναμη.
Σημασία έχει πως εμπλοκή θα υπάρξει, υπόγεια και όχι κραυγαλέα για να μη δημιουργηθούν και αντιδράσεις από τους «ριγμένους» υποψήφιους.
-Ελληνική πολιτική σκηνή…
Γ.Δ.


Έργο του Φάνη Ντονά
Προς συνάδελφο μια υπενθύμιση και διόρθωση για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Αφορά το σημαντικό έργο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Νομάρχης Φάνης Ντονάς. Επρόκειτο για μία απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με την οποία συνδέθηκε η Νέα Κεσσάνη και η ευρύτερη περιοχή Πόρτο Λάγος με το Άβατο, Εύλαλο, Τοξότες.
Το οδικό αυτό έργο έβγαλε από την απομόνωση και μείωσε την απόσταση των χωριών του κάμπου μεταξύ τους αλλά και την πιο γρήγορη σύνδεση με Καβάλα δυτικά και Κομοτηνή Ανατολικά.
Θυμίζω για την ιστορία ότι ο Φάνης Ντονάς ήταν Νομάρχης επί ΠΑΣΟΚ το 1981. Δυστυχώς πέθανε νέος από λευχαιμία.
Γ.Δ.


Τους μάγεψε
Μάγεψε το Καβαλιώτικο κοινό η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη. Μάλιστα ο Τύπος της Καβάλας την χαρακτήρισε ως εξαιρετική στην παράστασή της που δόθηκε στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και το οποίο γέμισε ασφυκτικά.
Η Μελίνα Μποτέλη παρουσίασε τον θεατρικό μουσικό μονόλογό της «Δύο Γυμνά Άσπρα Χέρια».
Αυτό το έργο «σταθμός» που εδώ και πέντε χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, χάρισε έντονα συναισθήματα και έστειλε μηνύματα για την οικογένεια, την μητρότητα, την τέχνη και τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Οι θεατές που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο, ακόμη καθισμένοι στα σκαλιά ή και όρθιοι επί δύο ώρες, στο τέλος περίμεναν υπομονετικά να σφίξουν το χέρι της καλλιτέχνιδας.
Η κ.Μποτέλη αφιέρωσε την παράσταση στις δύο μάνες των πιλότων μας που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους.
Γ.Δ.


Εν συντομία
Χαριτωμένη η παρατήρηση φίλου που έχει παραστεί σε εκδηλώσεις κοπής πιτών.
Μου έλεγε λοιπόν πως λόγω των επικείμενων εκλογών παρίστανται και χαιρετίζουν κάποιοι άρχοντες του τόπου. Οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να απευθύνουν έναν χαιρετισμό στους παριστάμενους συμπολίτες.
Κάποιοι όμως ξεπερνούν το όριο, μιλούν αρκετά, οι παρόντες δυσφορούν και ο ομιλών αντί να σταματήσει, συνεχίζει το λογίδριο δημιουργώντας αρνητική εντύπωση.
Έτσι, κερδισμένοι είναι αυτοί που χωρίς περιττά λόγια, απλά χαιρετίζουν την εκδήλωση ευχόμενοι καλή χρονιά και τέτοια.
-Να λοιπόν που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως τα πολλά τα λόγια είναι μη αποδεκτά αλλά και αρνητικά.
Γ.Δ.


Μάλλον αναβολή των εκλογών
Ακούγεται, συζητιέται και δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί η αναβολή των εκλογών στην Τουρκία.
Βεβαίως και δεν μπορεί ν΄αποκατασταθούν οι ζημιές από τον σεισμό στις περιοχές που επλήγησαν. Αυτό το θέμα θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ο Μάιος είναι κοντά και τα θύματα πολλά και η κοινή γνώμη σίγουρα δεν θα ξεχάσει εύκολα τις εικόνες που συντάραξαν τον κόσμο όλον.
Με όλη αυτή την τραγωδία ζωντανή, εκλογές σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν.
Το ζητούμενο είναι και αποτελεί σοβαρό θέμα, πόσο πίσω θα οριστούν από την κυβέρνηση και εάν αυτό προταθεί θα το δεχτεί η αντιπολίτευση.
Έτσι, στο μεγάλο κακό που βιώνει ένα τμήμα του λαού, εμπλέκεται τώρα και η πολιτική.
Γ.Δ.


Ουκρανία – Τουρκία – Συρία
Το προηγούμενο διάστημα οι οθόνες μας ήταν γεμάτες από εικόνες των εξαθλιωμένων Ουκρανών που με τις καθημερινές πυραυλικές επιθέσεις από τη Ρωσία, προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα στα χιόνια, με κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές, χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.
Τις εικόνες των Ουκρανών έχουν τώρα αντικαταστήσει αυτές των Τούρκους και των Σύριων μετά το ολέθριο χτύπημα που δέχθηκαν από τον εγκέλαδο. Σκληρές εικόνες. Καταστροφή, πόνος κι απόγνωση παντού.
Τον θρήνο για τις απώλειες των ανθρώπων ακολουθεί η απελπισία για την τύχη των ζωντανών που τριγυρνούν χωρίς ελπίδα στα χαλάσματα, ψάχνοντας για νερό, τροφή και προστασία.
Στη μια περίπτωση είναι ο παραλογισμός των ανθρώπων που οδήγησε σ’ αυτή την καταστροφή ενώ στην άλλη είναι η μανία της φύσης.
Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοφοβηθεί από τα δύο….


Εμείς οι Ξανθιώτες, είμαστε large τύποι!
Πανελλαδικό θέμα στην εκπομπή «Πρωινό» του Γιώργου Λιάγκα έγιναν τα 26.000 ευρώ για την συναυλία της Λένας Ζευγαρά κατά την έναρξη του Καρναβαλιού της πόλης μας. Συγκεκριμένα τους φάνηκαν πολλά και σχολίαζαν επικριτικά τον δήμο μας. Έτσι ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης βγήκε  στην εκπομπή για να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Ο Μανώλης Τσέπελης είπε: «Πρώτον θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι σε αυτό το μεγάλο τον θεσμό σ’ αυτή την ευλογημένη περιοχή πάντα φέρνουμε μεγάλα μουσικά σχήματα. Είναι στο κέντρο της πλατείας, δωρεάν για 110.000 κόσμο και βέβαια και από την ευρύτερη περιοχή. Αυτά τα χρήματα είναι η φιλοξενία, όλο το μουσικό σχήμα που συνοδεύει την κυρία, τα αεροπορικά εισιτήρια, τα ηχητικά, όλα. Είναι ένα κομμάτι χρηματοδότησης». Όσο για την αμοιβή της τραγουδίστριας είπε: «Δεν το ξέρω αυτό το κανονίζει ο μάνατζερ όχι εγώ», ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η αμοιβή για τους τραγουδιστές που θα συνοδεύσουν τη Λένα Ζευγαρά στη συναυλία δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή των 26.000. Μεταξύ αυτών, η Ζόζεφιν και ο Fy.
-Όπως φαίνεται ο δήμος Ξάνθης έχει λεφτά και έχει διάθεση να ξοδέψει για το καρναβάλι ειδικά όταν για τρία χρόνια δεν διοργανώθηκε. Το πως τα ξοδεύει είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Τους Αθηναίους τους φαίνονται πολλά τα 26.000 ευρώ αλλά εμάς όχι. Είμαστε …χουβαρντάδες εμείς ειδικά όταν πρόκειται για τα λεφτά των δημοτών! Πού να ξέρουν και για το άρμα των 30.000 ευρώ και για τα πυροτεχνήματα των 23.000 ευρώ!
Έτσι είμαστε εμείς οι Ξανθιώτες, large τύποι όχι καρμίρηδες!
Ένα καρναβάλι το έχουμε…ας πάει και το …παλιάμπελο που λέει ο λόγος!
Μ.Ξ.


Το γαλάζιο ψηφοδέλτιο
Μπορεί ακόμη να μην ανακοίνωσε ψηφοδέλτιο η ΝΔ ωστόσο έχει κλείσει και λίγο πολύ τα ονόματα είναι γνωστά στα στελέχη και στον ευρύτερο περίγυρο. Έτσι εκτός από τον Σπύρο Τσιλιγγίρη κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος εκ νέου ο Δημήτρης Σαλτούρος όπως και η κα Αμέτ Ογλού Χιουμεϊρά η οποία ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΝΔ το 2019. Αναφορικά με τις άλλες δύο υποψηφιότητες, η μία θα είναι η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσικίρογλου. Έτσι λένε οι πληροφορίες μας. Σ’ ότι αφορά την άλλη υποψηφιότητα θα είναι από την μειονότητα αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη.
Η κα Παυλίδου δεν θα είναι υποψήφια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια δεν το θέλει. Ούτε ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης που θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια με τον Χρήστο Μέτιο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…