Η Πολιτιστική περιουσία μας
Θα το ξαναγράψω άλλη μια φορά μέχρι να το εμπεδώσουν καλά οι Ξανθιώτες, το χωνέψουν και το αξιολογήσουν στο επίπεδο που πρέπει.
Η πόλη της Ξάνθης και ο νομός συνολικά, στον Πολιτιστικό τομέα, μία περιουσία έχει. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τον Παραδοσιακό Οικισμό. Είναι δε ο Παραδοσιακός Οικισμός τα διατηρητέα κτίρια, τα αρχοντικά, τα νεοκλασικά όμορφα κτίρια.
Αυτά τα κτίρια της Παλιάς Πόλης όπως την λέει για συντομία ο Ξανθιώτης, αποτελούν το Α και το Ω της Πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή η περιουσία της πόλης, αυτό που την χαρακτηρίζει και φυσικά αυτό που αποτελεί τον πόλο έλξης των επισκεπτών.
Γ.Δ.
Προστασία και Ανάδειξη
Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, οφείλουμε όλοι, με προεξάρχουσα την εκάστοτε δημοτική αρχή, να φροντίζουμε για την διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη της περιουσίας αυτής.
Μιας περιουσίας την οποία μας κληροδότησαν οι προηγούμενοι. Άρα, το ελάχιστο για μας, μια ευθύνη έναντι αυτών και των κτιρίων, είναι η προστασία των κτιρίων.
Θα είναι λάθος ασυγχώρητο να αποδειχτούμε ασυνεπείς και κακοί κληρονόμοι που σπαταλούν ότι τους άφησαν οι γονείς, οι παππούδες και πιο πέρα.
Σκοπός του σχολίου δεν είναι να αποδώσει ευθύνες. Όχι. Σκοπός του είναι να αντιληφθεί η διοίκηση της περιοχής, δήμος και περιφέρεια, αλλά και κάτοικοι, ότι υπάρχει ένα αγαθό, μια περιουσία, που μας υποχρεώνει ηθικά να την προστατέψουμε αρχικά και αναδείξουμε στη συνέχεια.
Γ.Δ.
Επιστολή στον πρωθυπουργό
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ζητούν να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα «Διατηρώ» για να μη χαθούν τα ιστορικά, διατηρητέα κτίσματα της χώρας που κινδυνεύουν με κατάρρευση, απευθύνουν 11 οργανώσεις αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Οι οργανώσεις επισημαίνουν πως παρά τις καλές προθέσεις, οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αδυνατούν να τα συντηρήσουν και να τα επισκευάσουν και ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Διατηρώ» που έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά δεν έχει υλοποιηθεί.
Στην επιστολή επισυνάπτεται και σχετικό ψήφισμα που έχουν υπογράψει πολίτες, που ζητούν την εφαρμογή του προγράμματος. Σημειώνεται άλλωστε, πως η Σύμβαση της Γρανάδας, η οποία υπογράφηκε το 1985 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1992, προβλέπει την οικονομική υποστήριξη για την καταπολέμηση της φθοράς των αξιόλογων κτιρίων, ενώ την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαράξει μια σειρά πολιτικών για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Γ.Δ.
Και μια πρόταση
Κλείνοντας τα σχόλια οφείλω να κάνω και μια αναφορά σε ένα πρόσωπο. Σε έναν Ξανθιώτη από μεγάλη γενιά με βαρύ όνομα, τον Αχιλλέα Στάλιο του Δημητρίου. Θυμίζω ότι η οικογένεια Στάλιου υπήρξε από αυτές που έζησε και δημιούργησε στην Ξάνθη και υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες της πόλης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πληροφορηθούν τα σχετικά.
Αυτός λοιπόν ο Αχιλλέας Στάλιος, είναι Διευθυντής Προγράμματος Φυσικής Έρευνας και Καινοτομίας σε Πρωτοποριακά Υλικά και Νανοτεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Δηλαδή, πρόκειται για ένα στέλεχος κύρους, Ξανθιώτικης καταγωγής, τον οποίο θα πρέπει ν’ αξιοποιήσει ο δήμος Ξάνθης για την υλοποίηση προγραμμάτων που έχουν σχέση με την χρηματοδότηση για την επιχορήγηση του δήμου αλλά και ιδιωτών για τη συντήρηση κτιρίων του Παραδοσιακού Οικισμού.
-Δήμαρχε, ιδού η πρόταση.
Γ.Δ.
Λόγω κακοκαιρίας
Η κακοκαιρία των ημερών είναι η αιτία, μαθαίνω, για τη μη δημοσιοποίηση των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ. Ο Κ.Μητσοτάκης επιθυμούσε να γίνει μια εκδήλωση γιορτής, να έχει ένα πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο καιρός όμως δε βοήθησε κι έτσι υπήρξε αναβολή.
Από την άλλη, υπάρχει δυστοκία στον μουσουλμάνο υποψήφιο διότι η προσφορά είναι μικρή, κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα κι ίσως αργήσει η ανακοίνωση των νομών Ροδόπης και Ξάνθης.
Όλη αυτή η καθυστέρηση βέβαια είναι εις βάρος των νέων υποψηφίων βουλευτών που μένουν στο περίμενε.
Γ.Δ.
Μειώθηκαν τα αδέσποτα;
Συζητώντας προχθές με φίλους, ένας της παρέας έθιξε το θέμα των αδέσποτων σκύλων. Θέμα πιασάρικο διότι στη χώρα μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδέσποτα ζώα, κυρίως σκύλοι, και τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Κάποιοι άρχισαν να μοιράζουν ευθύνες δεξιά-αριστερά, άλλοι πρότειναν λύσεις. Η συζήτηση είχε ανάψει αρκετά, οπότε ο αμίλητος μέχρι τότε, είπε: «Νομίζω πως έχουν μειωθεί κάπως τα αδέσποτα σκυλιά». Ακριβώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Κυκλοφορούν μέσα στην πόλη κάποια, λίγα, που είναι γηρασμένα αλλά και στειρωμένα.
Εάν δε συνεχιστεί το πρόγραμμα στείρωσης, τότε, ναι θα έχει μειωθεί ο αριθμός τους.
Βέβαια, το τι γίνεται στα χωριά, βουνό και κάμπο από τα αδέσποτα, ε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία δυστυχώς.
Γ.Δ.
Ευκαιρία για Καραγκιόζη
Η πρόταση που ακολουθεί εκφράστηκε από συμπολίτη. Ο οποίος πρότεινε στο πρόγραμμα των Γιορτών να περιληφθεί μια παράσταση Καραγκιόζη!
Τόσο απλά και τόσο εύκολα. Να πάρουν οι γονείς τα παιδιά τους, να πάνε στο δημοτικό αμφιθέατρο, για να απολαύσουν μια μοναδική και όμορφη παρουσίαση μιας ιστορίας από τις πολλές του Καραγκιόζη. Κι όλο αυτό δωρεάν για μικρούς και μεγάλους.
-Ιδού η πρόταση, ιδού ο Απόστολος Δομτσίδης και η παρέα του με όλο το καραγκιοζοσόι του για να χαρούν, γελάσουν μικροί-μεγάλοι.
-Άντε εκεί στο δήμο, αρπάξτε την ιδέα…
Γ.Δ.
Οι επαίτες της πόλης
Σε μια συγκεκριμένη οδό και μπροστά στο πεζούλι της τζαμαρίας μιας τράπεζας είναι η πιο δημοφιλής…πιάτσα για τους άστεγους ή επαίτες αυτής της πόλης. Εκεί κατά καιρούς κάποιοι στήνουν κρεββάτια και κοιμούνται, εκεί κάθονται και επαιτούν κάποιοι άλλοι. Εκεί συχνάζει μια νέα κοπέλα με ένα μωρό και επαιτεί. Εκεί επαιτεί και μια άλλη μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα έχοντας δίπλα τα τσιγάρα της και μάλιστα ακριβή μάρκα. Τι γίνεται επιτέλους μ’ αυτή την κατάσταση; Απ’ ότι μάθαμε από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου όλοι αυτοί παίρνουν επιδόματα και παρόλα αυτά βγαίνουν και επαιτούν. Δεν θα πρέπει να βρεθεί μια λύση; Είναι θέμα πρωτίστως ανθρωπιστικό. Η επαιτεία όμως δείχνει εσχάτη ένδεια. Κι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία αποτελεσματικά. Όμως αν αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν επιδόματα και κάθονται και επαιτούν για έξτρα εισόδημα είναι κάτι άλλο.
Μ.Ξ.
Να μπει ένα τέλος στην …καφρίλα
Αυτή η νοοτροπία κάποιων οδηγών να παρκάρουν όπου τους εξυπηρετεί χωρίς να ενδιαφέρονται αν προκαλέσουν ατυχήματα, αν θέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς που θέλουν να διασχίσουν το δρόμο αφού τους αφαιρούν την ορατότητα…είναι πολύ ορατή στην πόλη μας δυστυχώς. Είναι αχαρακτήριστη συμπεριφορά που δείχνει πέρα από έλλειψη οδηγικής παιδείας και παιδείας γενικότερα, κοινωνική ανευθυνότητα και αδιαφορία και εγωκεντρισμό. Είναι αυτοί με την ίδια νοοτροπία που πετάνε τσιγάρα από το παράθυρο και συσκευασίες τροφίμων που καταναλώνουν, τσίχλες κ.λ.π. Δεν ενδιαφέρονται τι θα προκαλέσουν, ποιον θα ενοχλήσουν.
Τι πρέπει να γίνει; Να καταγγέλλονται άμεσα και να επιβάλλονται πρόστιμα. Και κάποτε πρέπει να απενοχοποιήσουμε την καταγγελία που την έχουμε συνώνυμη με την ρουφιανιά. Αυτά είναι κατοχικά σύνδρομα που δεν ισχύουν. Όταν βλάπτεις με την συμπεριφορά σου το κοινωνικό σύνολο πρέπει να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου και να συμμορφώνεσαι είτε με το καλό είτε με το στανιό.
Επιτέλους αυτή η ανοχή γιγάντωσε την καφρίλα.!
Μ.Ξ.
Ιδιώτης ανέλαβε το κάμπινγκ Φαναρίου
Και μια ενημέρωση για τους συμπολίτες που παραθερίζουν οικογενειακώς στο γνωστό κάμπινγκ Φαναρίου. Η μίσθωση λοιπόν του Κάμπινγκ από ιδιώτη ολοκληρώθηκε, είναι μακροχρόνια και μένει η υπογραφή της σύμβασης.
Να υπενθυμίσουμε πως η ΕΤΑΔ προχώρησε σε διαγωνισμό για την μακροχρόνια εκμίσθωση (20+10 χρόνια) του Κάμπινγκ, με αρχική τιμή 95.000 το χρόνο, και ο ανάδοχος θα αναλάβει την υποχρέωση για την αναδιαμόρφωση/ανακαίνιση του συνόλου της έκτασης και των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ με δικές του δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους προσβασιμότητας του ακινήτου και των εγκαταστάσεων από άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.
Μετά την αρχική φάση του διαγωνισμού υπήρχαν δύο ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν προσφορές, ένας από Ελλάδα και ένας από Βουλγαρία, με την επικρατούσα να φέρεται ότι προέρχεται από τον ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα.
Γ.Δ.