Με Μουτζούρη και παρέλαση 7 αρμάτων σε Πολύσιτο – Με Ανάποδο Γάμο σε Μάνδρα και Άβδηρα – Με το έθιμο του «Μπέη» στο Μυρωδάτο
Με άφθονο κρασί, φασολάδα, λουκουμάδες και σαρακοστιανά – Πολιτιστική άνθηση στο δήμο Αβδήρων – Οι νέοι με τις δράσεις τους ζωντανεύουν τα χωριά
Την ώρα που το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει χάσει μεγάλο κομμάτι του Λαογραφικού του χαρακτήρα και έχει αποκτήσει πλέον άλλα χαρακτηριστικά, οι οικισμοί του δήμου Αβδήρων με επίκεντρο τον Πολύσιτο παραμένουν πιστοί σ’ αυτό καθώς και στο έντονο σατυρικό του στοιχείο, αναβιώνοντας κάθε Καθαρά Δευτέρα επί 57 χρόνια το σατυρικό δρώμενο του «Μουτζούρη» με παρέλαση αυτοσχέδιων αρμάτων που αντλούν τη σατυρική τους θεματολογία από την επικαιρότητα. Όμως και σε άλλους οικισμούς του δήμου Αβδήρων όπως στη Μάνδρα, στα Άβδηρα και στο Μυρωδάτο αναβιώνουν έθιμα όπως ο «Ανάποδος Γάμος» σε Μάνδρα – Άβδηρα και ο «Μπέης» στο Μυρωδάτο.
Η διοργάνωση γίνεται από τους κατά τόπους πολιτιστικούς – χορευτικούς συλλόγους και σε συνεργασία μάλιστα μεταξύ τους σε πολλές περιπτώσεις ενώ το οικονομικό κομμάτι των εκδηλώσεων που αφορά τα μουσικά σχήματα και την προμήθεια υλικών για την παρασκευή τους των εδεσμάτων προσφέρονται δωρεάν, το έχει αναλάβει ο δήμος Αβδήρων που στηρίζει και δίνει ώθηση σε δράσεις πολιτισμού. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος με ένα χαμηλό μπάτζετ της τάξης των 18.500 ευρώ στηρίζει οικονομικά τις εκδηλώσεις σε όλους τους οικισμούς του δήμου!
Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές της Καθαράς Δευτέρας στο δήμο Αβδήρων
Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς που οι εκδηλώσεις στην Ξάνθη τελειώνουν με το «κάψιμο του Τζάρου» στον Κόσυνθο, στον Πολύσιτο οι σύλλογοι γυναικών του Πολυσίτου και των Φιλίων ετοιμάζουν τους παραδοσιακούς λουκουμάδες που θα κεράσουν την επόμενη μέρα την Καθαρά Δευτέρα στους επισκέπτες τους. Χαρά και εξεργασία αφού όλα γίνονται με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής! Την επόμενη μέρα στις 12.30 ξεκινούν οι εκδηλώσεις. Φέτος θα παρελάσουν 7 άρματα ενώ κατά το έθιμο προπορεύεται ο Μουτζούρης που μουτζουρώνει τον κόσμο και θεωρείται ότι όποιος μουτζουρωθεί θα έχει καλή υγεία όλο τον χρόνο. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι ενώ μοιράζεται λαγάνα, χαλβάς, κρασί, φασολάδα και άλλα νηστίσιμα. Μία ώρα νωρίτερα στις 11.30 στην πλατεία των Αβδήρων θα αναβιώσει το έθιμο του Ανάποδου γάμου από τον Χορευτικό – Πολιτιστικό σύλλογος Αβδηριτών, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με την μουσική συνοδεία από το «Σχήμα Πλατάνου». Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και ο πολιτιστικός σύλλογος της Μάνδρας , ενώ και στους δύο οικισμούς ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γλεντήσει, να χορέψει και να γευτεί όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα που προσφέρονται αφειδώς και δωρεάν.
Στις 11 π.μ. στο Μυρωδάτο θα αναβιώσει το έθιμο του Μπέη. Πρόκειται για ένα λαογραφικό έθιμο της Θράκης με βαθιές ρίζες, που ξεκινούν από το 1565, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Σωφρόνιο Β’. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας «Μπέης» ονομαζόταν έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος που εξουσίαζε απόλυτα μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι υπόδουλοι Θρακιώτες για μια μόνο μέρα μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν τους Τούρκους, δηλαδή να τους πειράξουν, να τους βρίσουν και άλλα διάφορα. Ο χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι απλά συμβολικός και αποκριάτικος αλλά έχει ρίζες και συγγένειες στη Διονυσιακή λατρεία.
Πολιτιστική άνθηση στο δήμο Αβδήρων – Οι νέοι με τις δράσεις τους ζωντανεύουν τα χωριά
Με εμφανή ικανοποίηση ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα σε τομείς πολιτισμού: «Ιδρύονται πολλοί σύλλογοι σε κάθε οικισμό και διοργανώνονται πολλές δράσεις. Εκτός από τους παλιότερους συλλόγους όπως των Αβδήρων και του Μυρωδάτου και της Μάνδρας έχουμε νέους και πολλοί δραστήριους όπως της Κεσσάνης, του Πόρτο Λάγος και του Κουτσού. Διοργανώνονται μαθήματα ζωγραφικής στην Κεσσάνη , κινηματογράφου, χορού στα Άβδηρα ενώ ο σύλλογος Πόρτο Λάγος ετοιμάζει μια εξαιρετική εκδήλωση με παρατήρηση πουλιών, κανό, καγιάκ, τοξοβολία με επίκεντρο την Λίμνη Βιστονίδα. Χαιρόμαστε πολύ που οι νέοι του δήμου μας έχουν δραστηριοποιηθεί και δημιουργούν φυτώρια πολιτισμού που τους δένουν με τον τόπο τους και προσελκύουν και άλλους. Κι αυτό έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα γιατί ζωντανεύουν τα χωριά μας. Εμείς προσπαθούμε να τους στηρίζουμε σε ότι μας ζητήσουν».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr