Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κόμβος καινοτομίας στην «καρδιά» του ΔΠΘ!

Κόμβος καινοτομίας στην «καρδιά» του ΔΠΘ!

0

Η εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Κόμβου Καινοτομίας του ΔΠΘ θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη 23/02 διαδικτυακά

Η κα Μ. Μιχαλοπούλου μιλά στο ‘’Ε’’ για τον τρόπο λειτουργίας του, όπως και για τον ρόλο που θα διαδραματίσει στην φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου

Ανακοινώθηκε η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του «Κόμβου Καινοτομίας» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πρόκειται για μια νεοσύστατη δομή του Πανεπιστημίου, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο πλαίσιο του Πανεπιστήμιου και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αξιοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας. Μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία του ΔΠΘ στην έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην χώρα συνολικά.

«’’Ο Κόμβος Καινοτομίας’’ είναι σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας»
Μαρία Μιχαλοπούλου
Καθηγήτρια ΔΠΘ

«Το επιχειρείν» και η αξιοποίηση της έρευνας

Επιπροσθέτως, η καθηγήτρια κα Μαρία Μιχαλοπούλου, αναφέρει σχετικά στο ‘’Ε’’: «Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δηλαδή, έχει να κάνει με την αξιοποίηση της έρευνας. Οπότε η πρόθεση είναι η επιχειρηματικότητα σε σχέση πάντα με την έρευνα και την καινοτομία που θα πρέπει να παράγεται, τα καινοτόμα προϊόντα και οι ιδέες που τελικά θα μας κατευθύνουν σε ώριμες υπηρεσίες και προϊόντα».

Καινοτομία και αξιοποίηση της έρευνας

«Επιδιώκουμε, λοιπόν, μέσα από αυτόν τον κόμβο να ‘’σκεπάσουμε’’ και να συντονίσουμε τις επιμέρους δομές και δράσεις του πανεπιστημίου, ώστε να παρέχουμε στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εφόδια και υποστήριξη για να λειτουργήσουν με άξονα την καινοτομία και την αξιοποίηση της έρευνας. Έτσι, επιτυγχάνουμε  στην επιχειρηματική  δημιουργία αξίας, τόσο σε προϊόντα, όσο και σε υπηρεσίες», συμπληρώνει η κα Μιχαλοπούλου.

«Μέσα στο Hub θα έχουμε το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας, δηλαδή ένα σημείο πρώτης επαφής του ενδιαφερόμενου με όλο το οικοσύστημα μεταφοράς τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Επίσης, θα υπάρχει ένα μητρώο για τα εργαστήρια και το έργο που κάνουν για όσα δραστηριοποιούνται σε πεδία που σχετίζονται με τη μεταφορά τεχνολογίας. Επιπλέον, θα έχουμε ένα πρόγραμμα καινοτομίας και ανάπτυξης αυτής και τη θερμοκοιτίδα μας βεβαίως που ενδεχομένως θα λειτουργεί ως καταληκτικό σημείο, η καταληκτική υπηρεσία που θα παρέχει το πανεπιστήμιο μέσα από την χρηματοδότηση της Περιφέρειας», τονίζει η ίδια.

Δικτυακός χώρος –«παράθυρο» του πανεπιστημίου προς όλους!

«Όλα αυτά έχουν έναν δικτυακό τόπο-χώρο, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος και θα είναι το ‘’παράθυρο’’ του πανεπιστημίου προς όλους, όχι μόνο αναφορικά με τους φοιτητές και τους άμεσα ωφελούμενους που είναι τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά κι από αυτούς που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το πανεπιστήμιο κι από κοινού να παραγάγουν αξία», όπως υπογραμμίζει η κα Μιχαλοπούλου.

«Συνεπώς, έχουμε το Digital Innovation Gate, το Ideal Accelerator, από εδώ φυσικά θα ξεκινήσουμε με τη λειτουργία ημερίδων σε κάθε πόλη του πανεπιστημίου με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων ιδεών. Θα συνεχίσουμε με το Innovation Challenge, δηλαδή με διαγωνισμούς γύρω από τις ιδέες και το πλαίσιο που θα αναπτυχθεί γύρω από το ανθρώπινο δυναμικό του πανεπιστημίου. Επιπροσθέτως, ακολουθούν και τα εργαστήρια καινοτομίας που θα τρέξουν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Τέλος, θα καταλήξουμε σε ένα Innovation week στο τέλος του Μαΐου, όπου όλα αυτά θα ολοκληρωθούν και θα έχουμε και τις τελικές δράσεις μέσα στον Μάιο», ενημερώνει αναφορικά με τη λειτουργία του Κόμβου».

Τα επόμενα βήματα -Συνεργασία με φορείς

«Χρηματοδότηση για να στηθούν όλες αυτές οι δομές και υπηρεσίες έχουμε από ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας ΕΣΠΑ και στόχος μας είναι φέτος να ‘’τρέξουμε’’ την δράση, αλλά και να στήσουμε τις δομές που θα λειτουργήσουν για κάθε επόμενη χρονιά. Το επόμενο βήμα είναι να συνεργαστούμε με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που μπορούν να ωφεληθούν από την αξία που παράγει το πανεπιστήμιο », επισημαίνει καταληκτικά η κα Μιχαλοπούλου.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 12:00 η εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Κόμβου Καινοτομίας του ΔΠΘ, με στόχο την παρουσίαση των στόχων, των επερχόμενων δράσεων, των νέων δυνατοτήτων που προκύπτουν για το σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αλλά και τους τρόπους που μπορεί να συμμετάσχει το κοινό. Στις 12:00-12:15 θα απευθύνει καλωσόρισμα η συντονίστρια καθηγήτρια Μαρία Μιχαλακοπούλου. Στις 12:15-12:30, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και το όραμα του DUTH Innovation Hub. Στις 12:30-13:00 θα αναλυθούν οι πυλώνες του Κόμβου Καινοτομίας. Από τον Φίλιππο Φαρμάκη θα παρουσιαστεί το ψηφιακό μητρώο DUTH Digital Innovation Gate και στη συνέχεια  o Θεράπων Φάκας θα μιλήσει για τις Ημέρες Καριέρας. Η Αναστασία Μπερμπέρογλου θα ενημερώσει για το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και ο Περικλής Γκόγκας για τα σεμινάρια Καινοτομίας, ενώ η Θεοδώρα Τσοκανά θα μιλήσει για το Thınc Incubator. Στις 13:00-13:15 o Χρήστος Νικολούδης, CEO & Founder της Mantis Beyond Innovation, θα μιλήσει αναλυτικά για τα προγράμματα και τις δράσεις καινοτομίας. Στο τέλος της εκδήλωσης, 13:15-13:30, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…