Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καταιγισμός πλειστηριασμών κατοικιών και στην Ξάνθη

Καταιγισμός πλειστηριασμών κατοικιών και στην Ξάνθη

1

Δεκάδες διαμερίσματα, μονοκατοικίες και επαγγελματικοί χώροι βγαίνουν στο «σφυρί» το επόμενο διάστημα

 

Τι άλλαξε η απόφαση του Αρείου Πάγου

 

Δεκάδες νοικοκυριά  της Ξάνθης πρόκειται να χάσουν τα σπίτια τους το επόμενο διάστημα από τους πλειστηριασμούς που έχουν επιθετική εκκίνηση. Τα funds που έχουν αναλάβει την διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες έχουν… ακονίσει τα νύχια τους και έχουν  πάρει… φόρα εκδίδοντας σωρηδόν διαταγές πληρωμής χωρίς να δέχονται κανένα διακανονισμό ή θέτοντας υπέρογκες προκαταβολές ώστε να μην μπορούν να καταβληθούν.  Ιδιαίτερα μετά την ευνοϊκή απόφαση του Άρειου Πάγου  που τους δίνει το δικαίωμα να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και για απαιτήσεις των τραπεζών από το 2003 που δεν το είχαν πριν, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου! Στο μεταξύ αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά είναι εντελώς ανυπεράσπιστα γιατί δεν ισχύει ο νόμος Κατσέλη, και ακόμη κι αυτά που έχουν κάνει ρύθμιση και πλήρωναν τις δόσεις τους με την αύξηση των επιτοκίων οι δόσεις έχουν διπλασιαστεί και δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν ιδιαίτερα σε μια εποχή ενεργειακής ακρίβειας.

12 διαμερίσματα και 13 μονοκατοικίες στο σφυρί το επόμενο διάστημα στην Ξάνθη

Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική αφού απ’ την μια στιγμή στην άλλη κατοικίες αλλάζουν χέρια και παρατηρείται θερμό αγοραστικό ενδιαφέρον για εκμετάλλευση με Airbnb.

Είναι ενδεικτικό ότι αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν εκπλειστηριαστεί περίπου 35.000 με 40.000 ακίνητα. Σε έρευνα του «Ε» μέσα από την  πλατφόρμα Landea.gr στην Ξάνθη βγαίνουν σε πλειστηριασμό 12 διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της πόλης με τιμή εκκίνησης από 36.500 ευρώ έως και 100.000 ευρώ 13 μονοκατοικίες από 21.000 ευρώ έως και 230.000 ευρώ, 4 καταστήματα, 4 βιομηχανικά κτήρια , 4 οικόπεδα και 7 αγροτεμάχια κυρίως στην περιοχή της Χρύσας.

Μονόδρομος οι πλειστηριασμοί – Καμιά ρύθμιση – Ζητούν υπέρογκες προκαταβολές

Την εικόνα μας περιγράφει η δικηγόρος κα Πόπη Συμεωνίδου που έχει εξειδίκευση σε θέματα εξωδικαστικού συμβιβασμού: «Είναι πάρα πολλές οι διαταγές πληρωμής για κατασχέσεις που εκδίδουν οι εισπρακτικές εταιρείες. Ασκούν μια πολύ επιθετική πολιτική χωρίς να δίνουν μια περίοδο ανοχής. Απαιτούν άμεσα το ποσό ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης θέλει να κάνει ρύθμιση δεν μπορεί γιατί οι προκαταβολές που ζητάνε είναι τόσο υπέρογκες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν». Όπως ανέφερε η κα Συμεωνίδου τα ακίνητα αγοράζονται σωρηδόν από ιδιώτες και κατασκευαστικές εταιρίες που τα μετατρέπουν για εκμετάλλευση με βραχεία μίσθωση.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου άνοιξε την όρεξη για «βροχή» πλειστηριασμών

Όπως εξηγεί η κα Συμεωνίδου θετικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αν και προς ώρας δεν έχει καθαρογραφεί, εντούτοις φέρεται να επιτρέπει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για το νομικό κενό που υπήρξε μεταξύ δύο νόμων: του 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν δικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης και του 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και δεν δίνει τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Χρήζει πολιτικής λύσης με προστασία των ευάλωτων

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης επισημαίνει πως είναι ένα σύνθετο νομικό  θέμα που χρήζει ωστόσο πολιτικής λύσης: « Ο Άρειος Πάγος με την απόφασή του δίνει την δυνατότητα για την διενέργεια δικαστικών πράξεων στις εταιρείες που πήραν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και από το 2003, όπως δηλαδή ισχύει με νόμο του 2015. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν είναι πολιτικό θέμα. Η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά με ένα νομοθετικό πλαίσιο. Να εξαιρεθούν βέβαια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που είναι σε θέση να τους γνωρίζουν οι τράπεζες και να προστατεύουν εκείνους που χρήζουν προστασίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…