Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η βιωματική-κλασική-χριστιανική-ελληνορθόδοξη παιδεία των Τριών Ιεραρχών

Η βιωματική-κλασική-χριστιανική-ελληνορθόδοξη παιδεία των Τριών Ιεραρχών

0

Εσπερίδα αφιερωμένη στην μνήμη των Άγιων Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30/01 στο ΙΘΤΠ

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Κωσταντίνος Χολέβας-Το μήνυμά του έστειλε ο Πρωτοσύγκελος Σωφρόνιος

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στις 7:00μ.μ., η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συνδιοργάνωσαν εσπερίδα αφιερωμένη στην μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προκειμένου να τιμήσουν την προσφορά τους τόσο στην ορθοδοξία, όσο και στις επιστήμες, φιλοξενώντας τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα, κ. Κωσταντίνο Χολέβα που ανέπτυξε το θέμα «Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η Ελληνορθόδοξη παιδεία».

Αρχικά, ο κ. Χολέβας αναφέρθηκε στα λεγόμενα-νουθεσίες των Τριών Ιεραρχών όσον αφορά τα θέματα παιδείας και δη της ελληνορθόδοξης. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε το ηθικό χρέος των γονιών προς τα παιδιά να τα καθοδηγήσουν και να σταθούν πλάι τους στηρίζοντας τις επιλογές τους.

Μαθήματα-Πρότυπα ήθους

Έπειτα, εξήρε την προσφορά των τριών μαθημάτων: των θρησκευτικών, της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών, εξηγώντας πως μπορεί να βάζουμε πάνω από όλα την χριστιανική παιδεία, αλλά και η κλασική χρειάζεται κι ως γραμματεία κι ως πρότυπα και ως ήθος.

Κ. Χολέβας: «Όλοι έχουμε ευθύνη στην νεολαία! Οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα!»

Καταληκτικά, ο κ. Χολέβας, επεσήμανε: «Το παιδί μας δεν έχει ανάγκη μόνο από λεφτά, αλλά πρέπει να του δώσουμε και αρχές-αξίες, πρότυπα. Μην αφήσετε να τα παίρνει μόνο από την τηλεόραση ή από τα videogames, ή από κάποιες πιθανόν κακές παρέες. Βοηθήστε το παιδί! Η ευθύνη είναι όλων μας! Όλοι έχουμε ευθύνη στη νεολαία! Μην αφήνετε αλλότριες επιδράσεις! Πάρτε το παιδί από κοντά. Μιλήστε του για τον Χριστό, για την Ελλάδα με απόλυτο σεβασμό σε κάθε άλλο άνθρωπο, σε κάθε άλλο πολιτισμό. Αυτή είναι η ελληνορθόδοξη παιδεία. Αυτή μας κράτησε κι η ίδια πρώτα Ο Θεός θα μας κρατήσει και στο μέλλον! Δώστε στα παιδιά μας ελπίδα!»

Πρ. Σωφρόνιος: «η ελληνορθόδοξη παράδοση αποτελεί και την Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλης Ξάνθης Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος, σημείωσε: «Εκφράζω τα αισθήματα όλων συγχαίροντας τον κύριο Χολέβα για την ουσιώδη περιληπτική και γλαφυρή εισήγησή του για την σπουδαιότητα του προτύπου παιδείας των Τριών Ιεραρχών για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά και του αύριο. Αυτό που κρατά ο ελληνισμός και εντός των ορίων του ελλαδικού κράτους, αλλά και ο πανταχού ελληνισμός είναι κάτι πολύτιμο, γιατί ακριβώς δεν είναι ανθρώπινο, αλλά θεανθρώπινο και είναι η ελληνορθόδοξη παράδοση, η οποία αποτελεί και την Κιβωτό της Ορθοδοξίας, διότι βλέπουμε σήμερα να αναφύονται νέες παραδόσεις που μόνο ορθόδοξες δεν είναι κι απειλούν την ορθόδοξη ενότητα».


Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Κάθε χρόνο η Χριστιανική Εκκλησία τιμά στις 30 Ιανουαρίου τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων. Εκτός από εκκλησιαστικό χαρακτήρα η γιορτή έχει και εκπαιδευτικό. Ειδικότερα, θεωρείται ως η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, μιας και οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας για δομημένα ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δάση

Πρέπει να συνταχθεί Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνι…